Την αυξανόμενη ανάγκη για δωρεάν πρόσβαση του λαού στην πολιτιστική κληρονομιά υπογραμμίζουν τα στοιχεία της επισκεψιμότητας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους το 2012 που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία.
Το 2012 μειώθηκαν κατά 2,8% οι επισκέπτες των μουσείων, έναντι του 2011, ενώ καταγράφηκε μείωση 18,4% και στις εισπράξεις. Αντίθετα, στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων το δωδεκάμηνο του 2012 εμφανίζεται αύξηση 2,7%, αλλά παρατηρείται μείωση 12,3% στις εισπράξεις. Αυτό εξηγείται λόγω της αύξησης των επισκεπτών με ελεύθερη είσοδο, γεγονός που δείχνει ότι η ελεύθερη πρόσβαση του λαού στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι το ελάχιστο - σαφώς όχι το μοναδικό αλλά σε συνδυασμό με άλλα μέτρα σε βάθος χρόνου - που έπρεπε να κάνει το κράτος, αν πραγματικά ήθελε να ανοίξει μουσεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στην κοινωνία και όχι στην... «κοινωνία των πολιτών» (ΜΚΟ κ.λπ.), δηλαδή στο κεφάλαιο.
Ωστόσο, το αστικό κράτος «ροκανίζει» ακόμη και την κουτσουρεμένη ελεύθερη πρόσβαση, ήδη από τη δεκαετία του 1990, οπότε (Ιούνης 1996) μπήκε η «ταφόπλακα» στην ελεύθερη είσοδο στους Ελληνες τις Κυριακές στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Απόφαση που ισχύει και σήμερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις (κάποιες Κυριακές εκτός τουριστικής περιόδου, επίσημες αργίες κ.λπ.). Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στο ΥΠΠΟ βοήθησαν τις κυβερνήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ ανοίγουν ακόμη και μέσα στην κρίση ζήτημα, όπως η ηγεσία του σωματείου των αρχαιοφυλάκων το καλοκαίρι του 2012, η οποία κατέγραψε τις απώλειες από τις εισπράξεις στην αργία του Αγίου Πνεύματος!
Η πρόσβαση του λαού στην πολιτιστική κληρονομιά θα δυσκολέψει περισσότερο όσο βαθαίνει η εμπορευματοποίησή της. Η μετατροπή των μουσείων σε «μαγαζιά», ώστε να καλύπτουν μόνα τους τα έσοδά τους λόγω της μείωσης - έως εξαφάνισης - των κρατικών δαπανών θα βάλει τέλος στη δυνατότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού να τα επισκεφθεί.