Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις θέσεις του 19ου Συνεδρίου

Την τετραετία που μεσολάβησε από το 18ο Συνέδριο μέχρι σήμερα μεσολάβησαν εξελίξεις που έκαναν και τη δουλειά μας πιο σύνθετη αλλά και τα καθήκοντα που έπρεπε να ανταποκριθούμε. Η εξέλιξη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και η όξυνση των προβλημάτων που βιώνει η εργατική λαϊκή οικογένεια σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν προσφέρουν γόνιμο πεδίο και για να αντλήσουμε συμπεράσματα, αλλά και για να αποτυπωθεί η πείρα ιδιαίτερα μπροστά στα καθήκοντα που βάζει και το 19ο Συνέδριο.

Οι Θέσεις βάζουν πολλά ζητήματα τόσο από θέμα πολιτικών εξελίξεων και εκτιμήσεων για το επόμενο διάστημα αλλά και εμπλουτισμού της δράσης μας και συνολικά της εξέλιξης της στρατηγικής του Κόμματος.

Εκτιμώ πως η δουλειά που έκανε το Κόμμα όλο το προηγούμενο διάστημα αποτυπώνεται θετικά. Η δουλειά του Κόμματος βοήθησε αισθητά και στον προσανατολισμό της ΚΝΕ και στην ιεράρχηση των χώρων που παρεμβαίνουμε και στη συνολικότερη αντίληψη του χώρου που έχουμε στην ευθύνη μας. Ενα βασικό ζήτημα που βάζουν οι Θέσεις πηγάζει ακριβώς από το πώς θα ενισχύσουμε καλύτερα τον προσανατολισμό μας στην οικοδόμηση σε μια σειρά από χώρους που είναι ζωτικής σημασίας για το Κόμμα και επηρεάζουν βέβαια και την κοινωνικο-ταξική σύνθεση και τα σοβαρά βήματα που όπως αναφέρεται χρειάζεται να γίνουν και παραμένει σαν βασικό καθήκον. Νομίζω λοιπόν πως εδώ έχουμε και εμείς σαν ΚΝΕ σημαντικό μερίδιο ευθύνης και ό,τι βοήθεια χρειάζεται να δοθεί να είναι στον άξονα της αποφασιστικής ενίσχυσης της οικοδόμησης σε χώρους νεολαίας που βγάζουν αυτό που λέμε την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης. Νέοι που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο σχολείο, σε τεχνικές σχολές, σε σχολές μαθητείας και κατάρτισης, είναι κρίσιμο το πώς θα παρεμβαίνεις από αυτήν την ηλικία στη συνείδησή τους, ώστε όταν βγουν στην παραγωγή να είναι διαπαιδαγωγημένοι στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με τις δικές μας αξίες. Εχει τεράστια σημασία και η πείρα που θα έχουν κατακτήσει μέχρι τότε μέσα από τη δική μας συστηματική παρέμβαση. Η προσπάθεια να ανοίγουν κινητοποιήσεις στους χώρους αυτούς, οι νέοι να κάνουν βήματα στην οργάνωση του αγώνα τους, να μάθουν να διεκδικούν συλλογικά, να βγάζουν συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα.

Η σύνδεση για παράδειγμα της δουλειάς μας με τις ειδικότητες σε ΕΠΑΛ που υπάρχουν και με τους κλάδους που αντιστοιχούν σε κάθε χώρο που παρεμβαίνουμε, ενίσχυσε αυτήν τη δουλειά και τα συμπεράσματα που έβγαζε ο κόσμος που παρεμβαίναμε, αλλά και τι μας έμενε τελικά σε οργάνωση του κόσμου. Αρα είναι καθοριστικής σημασίας η δουλειά που ανοίγουν ΚΝΕ και Κόμμα.

Μπροστά λοιπόν στο πώς δρούμε καθημερινά, πώς μιλάμε με τον κόσμο, πώς παρεμβαίνουμε σε συνειδήσεις, τελικά τι κομμάτι κόσμου επηρεάζουμε πρέπει να δούμε και μέτρα αλλά και τα βασικά σημεία που χρειάζεται να διορθώσουμε για να γίνουμε πιο ικανοί στο βασικό μας σκοπό, στην προετοιμασία περισσότερου κόσμου στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Βασικό λοιπόν για να ανταποκρινόμαστε σε όλες τις συνθήκες, είναι σε τι επίπεδο ιδεολογικοπολιτικής θωράκισης βρισκόμαστε. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια σε επίπεδο ΚΟΒ και ΟΒ στο πώς βασικές θέσεις και επεξεργασίες του Κόμματός μας θα μπορούμε να εκλαϊκεύουμε, να βάζουμε στον κόσμο. Λέμε ότι δε φτάνει να περιγράφουμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, αλλά είμαστε σε θέση να δίνουμε την πρόταση διεξόδου του Κόμματος, ακόμα καλύτερα να βάζουμε στο επίκεντρο τη διέξοδο που προτείνουμε; Δεν φτάνει μόνο η οικονομική πάλη αλλά το πώς πολιτικοποιούμε την κουβέντα, πώς βάζουμε στο επίκεντρο την πρόταση διεξόδου του Κόμματός μας. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο πώς θα μετρήσουμε βήματα στο να γίνουμε πιο ικανοί στις κουβέντες μας σε βασικά ζητήματα και ιδεολογήματα που επικρατούν στον κόσμο, σχετικά και με το αν μπορεί ο καπιταλισμός και έχει περιθώρια διαχείρισης, για την εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης, για το πώς η αστική τάξη στη χώρα μας θα πάρει ακόμα πιο επώδυνα μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης για να εξασφαλίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Η αντιπαράθεση των δύο δρόμων ανάπτυξης, η καλύτερη ικανότητά μας να κερδίζουμε συνειδήσεις με τη στρατηγική του Κόμματός μας, αλλά και η καλύτερη αφομοίωση των επεξεργασιών και των αποφάσεών μας είναι κομβική για να πείθουμε και περισσότερο κόσμο. Χρειάζεται να πληθύνουν και οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε για εκδηλώσεις με την πολιτική μας πρόταση, δεμένη με τις εξελίξεις σε κάθε χώρο, αλλά και η καλύτερη αξιοποίηση του κομματικού Τύπου, η πιο πλατιά διάδοσή του στους χώρους ευθύνης μας, αλλά και η βαθύτερη μελέτη. Η συστηματική ιδεολογικοπολιτική δουλειά και στα ίδια τα όργανα, η καλή κουβέντα και ο εξοπλισμός πάνω και κύρια στους συντρόφους είναι αυτό που θα ενισχύσει και την πιο ποιοτική και σε βάθος δουλειά μας με τον περίγυρό μας. Εντοπίζεται ακόμα αδυναμία στο πώς εξηγούμε και δένουμε στο πλευρό μας κόσμο, που μπαίνει σε δουλειά δίπλα μας, του χρεώνουμε δουλειά στο κίνημα, μετράμε καθημερινά βήματα μαζί του, τον ατσαλώνουμε ώστε να αποκτά αντοχή, να μη λυγίζει μπροστά στις δυσκολίες. Εχει να κάνει και με τη βοήθεια που δίνουμε και τη φροντίδα, ιδιαίτερα σε συντρόφους που έχουμε σε μαζικούς χώρους και στο πώς ελέγχουμε τους δεσμούς που καθημερινά αναπτύσσουν, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ο καθένας από εμάς στο χώρο που είναι χρεωμένος, στο χώρο δουλειάς του, αν αποτελεί παράδειγμα, αν είναι πρωτοπόρος, αν πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης.

Τέλος συμφωνώ ότι σίγουρα η επιβεβαίωση της ορθότητας της στρατηγικής του Κόμματος από μόνη της δεν αρκεί. Πάνω, πολλές φορές, στη δυσκολία μας στο πώς θα κάνουμε πιο κατανοητά και με παραδείγματα αυτά που λέμε ή το πώς θα επεξεργαστούμε ακόμα καλύτερα πλευρές που βάζει το Κόμμα για το χώρο μας, προκύπτει μια γενική δουλειά. Θέλει πολύ μεγαλύτερη ικανότητα και από εμάς το πώς τελικά αφομοιώνουμε μια απόφαση που είναι σωστή, πώς τη βάζουμε σε τροχιά υλοποίησης

Η συγκέντρωση δυνάμεων πάνω στους βασικούς άξονες που βάζουν οι θέσεις του 19ου Συνεδρίου, αλλά και η συνεχής προσπάθεια για το ξεπέρασμα και των υποκειμενικών δυσκολιών μας είναι που μπορεί να μας κάνει πιο ικανούς στην πάλη για τον τελικό σκοπό μας, στην ακόμα παραπέρα ισχυροποίηση του Κόμματός μας.


Κωνσταντίνα Παππή
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ