Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11504

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ 2050
Νέα μέσα και πηγές για την κερδοφορία των μονοπωλίων

ΣΕΛ.  7
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Μαζική και δυναμική απάντηση στην πολιτική που τους εξαθλιώνει

ΣΕΛ.  9

ΝΕΕΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ και κλιμάκωση της λιτότητας

Αρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με θέμα την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη

Αρχισε χτες και συνεχίζεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Τα κεντρικά θέματα της Συνόδου είναι η έγκριση των σχεδίων για τις αξιολογήσεις των εθνικών προϋπολογισμών και η κατάρτιση εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων προκειμένου να τηρηθούν οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες, άρα νέα μέτρα έντασης της λιτότητας για τους λαούς. Καθώς και η κατάρτιση οικονομικών προγραμμάτων για την τόνωση της «ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας» των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων και την «ενίσχυση της απασχόλησης», με προοπτική την εφαρμογή της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», επομένως νέες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις για πιο φτηνούς εργάτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕ, λόγω κρίσης «δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης και ως εκ τούτου οι προσπάθειες για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας πρέπει να συνεχιστούν».


ΣΕΛ.  3

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Το σχέδιο «Αθηνά» να μείνει στα χαρτιά

Για αρκετές ώρες χτες, φοιτητές και σπουδαστές «απέκλεισαν» το υπουργείο Παιδείας, αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά» και παράλληλα απαίτησαν ανέγερση νέων εστιών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.


ΣΕΛ.  17

Κοροϊδία ανέργων

Ενώ η ανεργία καλπάζει σύμφωνα και με τα χτεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ΕΕ δίνει κατευθύνσεις και ζεστό χρήμα ύψους 6 δισ. ευρώ στους επιχειρηματίες που τη δημιουργούν για να την αντιμετωπίσουν τάχα, αντί για μέτρα πλήρους προστασίας της ζωής των ανέργων. Οι κατευθύνσεις για την «αντιμετώπιση της ανεργίας» των νέων είναι: «Να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος», δηλαδή παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που σημαίνει τεράστιες απώλειες εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. «Να αξιοποιήσουν στοχοθετημένες και σωστά σχεδιασμένες επιδοτήσεις μισθών και προσλήψεων για να ενθαρρύνονται οι εργοδότες να δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τους νέους», δηλαδή επιδότηση μεγαλοεπιχειρηματιών και με κάλυψη τμήματος του μισθού των εργαζομένων από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, για να δημιουργούν δήθεν προσωρινές θέσεις εργασίας, μερικής απασχόλησης, μαθητείας κ.ά. «Να προωθήσουν την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, μέσω υπηρεσιών και συστημάτων, όπως είναι το δίκτυο EURES, που ενθαρρύνουν τους πολίτες να μετακινούνται και να εργάζονται εντός της ΕΕ», δηλαδή περιπλανώμενοι εργαζόμενοι, όπου και όπως τους χρειάζεται το κεφάλαιο. «Να διαθέσουν περισσότερες υπηρεσίες στήριξης της εκκίνησης νέων επιχειρήσεων, ειδικά στους τομείς της "κοινωνικής οικονομίας"», δηλαδή να γίνουν μικροεπιχειρηματίες οι άνεργοι για παροχή, βασικά, κοινωνικών υπηρεσιών που θα τις πουλάνε ώστε να απαλλαγεί το κράτος εντελώς από την υποχρέωση να τις παρέχει. Αγοραστές δε θα βρίσκουν... Είναι μέτρα κοροϊδίας των ανέργων.


Ο «Ριζοσπάστης»

Λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας, ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει αύριο Σάββατο. Το επόμενο καθημερινό φύλλο του «Ρ» θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 20 Μάρτη.ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τις απολύσεις στον «Αστέρα Βουλιαγμένης»

ΣΕΛ.  11
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Σε ανεξέλεγκτες διαστάσεις η ανεργία

ΣΕΛ.  11
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να σταματήσει η «βιομηχανία» διακοπών ρεύματος

ΣΕΛ.  13
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Ελπιδοφόρο βήμα για τη δράση

Ενα αποφασιστικό και ελπιδοφόρο βήμα για την καλύτερη οργάνωση της δράσης των αγωνιστικών δυνάμεων στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ στην Αττική προέκυψε από τη σύσκεψη, που οργάνωσε η τοπική Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.


ΣΕΛ.  14
ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

ΣΕΛ.  16
ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Χαιρετίζει την απόφαση των χαλυβουργών του Βόλου

ΣΕΛ.  8
«ΧΑΛΚΟΡ» - ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Διαμελίστηκε εργάτης από έκρηξη

ΣΕΛ.  8


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org