ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Χαιρετίζει την απόφαση των χαλυβουργών του Βόλου

Ολοι μαζί οι εργάτες, σε Ασπρόπυργο και Βόλο, να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στον Μάνεση, σημειώνει

«Μόνο με τον αγώνα θα αποκρούσουμε την επίθεση του εργοδότη», τονίζουν οι χαλυβουργοί (φωτ. από περσινή κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας)
«Μόνο με τον αγώνα θα αποκρούσουμε την επίθεση του εργοδότη», τονίζουν οι χαλυβουργοί (φωτ. από περσινή κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας)
Την απόφαση των χαλυβουργών του Βόλου να απορρίψουν τις αντεργατικές αξιώσεις του μεγαλοβιομήχανου χαιρετίζουν οι συνάδελφοί τους από το εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «Χαλυβουργίας Ελλάδας» «Η Ενότητα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Σωματείο των χαλυβουργών του Ασπροπύργου χαιρετίζει τους εργαζόμενους χαλυβουργούς στο Βόλο που σήκωσαν το ανάστημά τους ενάντια στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία του εργοδότη Μάνεση και απέρριψαν με την ψήφο τους την απαίτηση του εργοδότη να συνεχίσει για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα τη μείωση του μισθού τους.

Τώρα, παρά την καθυστέρηση, φαίνεται ότι οι χαλυβουργοί του Βόλου βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Καταλαβαίνουν ποιες είναι οι επιδιώξεις του εργοδότη Μάνεση και της κυβέρνησης που τον στηρίζει.

Αφού τόσον καιρό τους ξεζούμισε, τους χρησιμοποίησε για να χτυπήσει τους απεργούς χαλυβουργούς του Ασπροπύργου, τώρα τους ζητάει τα ρέστα. Τους ζητάει να πληρώσουν αυτοί για να μην κινδυνεύσουν τα κέρδη του. Αυτή είναι η εργοδοσία, το δικό της και μόνο συμφέρον κοιτάζει. Δεν έχει κανένα κοινό συμφέρον με τους εργαζόμενους. Τους εργαζόμενους τους εκμεταλλεύεται για να αυγατίσουν τα κέρδη της.

Για τους εργάτες μόνο ένας δρόμος υπάρχει για να περιφρουρήσουν τα συμφέροντά τους, αυτός είναι ο δρόμος του αγώνα.

Εμείς οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου, που έχουμε νιώσει στο πετσί μας την επίθεση του Μάνεση όλον αυτόν τον καιρό, γνωρίζουμε πολύ καλά πως μόνο με τον αγώνα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση του εργοδότη. Αυτό μας διδάσκει η πείρα του 9μηνου ηρωικού αγώνα στον Ασπρόπυργο, η αλληλεγγύη που νιώσαμε απ' όλο το λαό που στάθηκε δίπλα μας.

Για άλλη μια φορά χαιρετίζουμε την απόφασή σας να πείτε όχι στα σχέδια του Μάνεση και σας καλούμε να οργανώσετε την πάλη σας μαζί με το ταξικό Συνδικάτο του Μετάλλου στο Βόλο.

Να γυρίσετε την πλάτη σ' όλους αυτούς που σήμερα προσπαθούν να σας κάνουν τον φίλο ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα σας καθοδηγούσαν στη λογική ότι τα συμφέροντά σας είναι ίδια με του εργοδότη, μόνο και μόνο για να μην ακολουθήσετε το παράδειγμα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου και αντιδράσετε στα σχέδια του μεγαλοβιομήχανου Μάνεση.

Τώρα όμως το βλέπετε, ο εργοδότης είναι αδίστακτος, τώρα χρειάζεται οργάνωση του αγώνα. Ολοι μαζί, Ασπρόπυργος και Βόλος, να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στον Μάνεση».

Συνάντηση σωματείου - εργοδοσίας στο Βόλο

Στο μεταξύ, χτες, έγινε συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και του Σωματείου Εργαζομένων στο Βόλο, για τα εργοδοτικά σχέδια επιβολής εκ περιτροπής εργασίας. Βγαίνοντας από τη συνάντηση και απαντώντας σε ερωτήσεις εργατών της βάρδιας, οι εκπρόσωποι του σωματείου είπαν ότι η απόφαση για την εκ περιτροπής απασχόληση είναι μονομερής και οριστική εκ μέρους του εργοδότη. Πρόθεση της εταιρείας είναι το εργοστάσιο να συνεχίσει να λειτουργεί όλες τις μέρες και σ' αυτό το πλαίσιο θα προγραμματιστούν οι βάρδιες.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν η εργοδοσία έχει παρουσιάσει στοιχεία για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, όπως προβλέπεται τυπικά.

«ΧΑΛΚΟΡ» - ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Διαμελίστηκε εργάτης από έκρηξη!

Το δυστύχημα καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Δραματικό θάνατο βρήκε χτες ένας 58χρονος εργάτης, πατέρας τεσσάρων παιδιών, όταν έγινε έκρηξη στο χυτήριο στο εργοστάσιο της «Χαλκόρ» του ομίλου Στασινόπουλου, στα Οινόφυτα. Ο εργάτης διαμελίστηκε καθώς δούλευε στο τμήμα διαλογής σκραπ, όπου γίνεται διαλογή σε βλήματα, όλμους, σφαίρες κ.λπ. από αποβολές του στρατού και έγινε έκρηξη.

Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει ανατεθεί σε εργολάβο για να μειωθεί το κόστος για τον επιχειρηματία. Επιπλέον, άργησε να φτάσει το ασθενοφόρο, καθώς - όπως σημείωσαν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές της περιοχής - ολόκληρη βιομηχανική περιοχή δε διαθέτει ασθενοφόρο για μια περίπτωση ανάγκης, αλλά πρέπει να έρθει από τη Θήβα ή τη Χαλκίδα.

Το δυστύχημα έγινε μεσημέρι, αλλά στο χώρο άργησε να φτάσει ο πυροτεχνουργός που θα έλεγχε το χώρο, ώστε να απομακρυνθεί ο νεκρός εργάτης, ο οποίος, σημειωτέον, δεν πέθανε ακαριαία. Να σημειωθεί ακόμα πως την ίδια περίπου ώρα στο διπλανό εργοστάσιο (επίσης) του ομίλου Στασινόπουλου, στην ΕΛΒΑΛ, ένας εργάτης έσπασε τη λεκάνη του, σύμφωνα με μαρτυρία των εργαζομένων της «Χαλκόρ».

Στην πύλη της «Χαλκόρ» βρέθηκε η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ που με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το δυστύχημα.

Νέο εργοδοτικό έγκλημα

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τον νεκρό εργάτη στη ΧΑΛΚΟΡ:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό το νέο εργοδοτικό έγκλημα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο εργοστάσιο της ΧΑΛΚΟΡ στα Οινόφυτα, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός εργάτη από έκρηξη στο χυτήριο του εργοστασίου.

Το σημερινό γεγονός δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, προστίθεται στα δεκάδες εγκλήματα του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης, που θρηνεί κάθε χρόνο δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους εργάτες. Είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας και της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πως την ίδια στιγμή στο εργοστάσιο ΕΛΒΑΛ, επίσης ιδιοκτησίας Στασινόπουλου όπως και η ΧΑΛΚΟΡ, τραυματίστηκε άλλος ένας εργάτης.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας είναι αναμφισβήτητες. Οι εργαζόμενοι της ΧΑΛΚΟΡ, της ΕΛΒΑΛ, σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρέπει να βρεθούν σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτίων της έκρηξης. Να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και εργασιακά δικαιώματα. Να αγωνιστούν για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, χωρίς κανένα συμβιβασμό με τις απαιτήσεις της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού εργάτη».

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Εμμένουν οι τραπεζίτες στους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Πλήρης υποταγή της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ που είχε υψώσει αγωνιστικές κορόνες

«Πίσω από τις φραστικές κορόνες, η ηγεσία της ΟΤΟΕ καταθέτει στους τραπεζίτες τα διαπιστευτήριά της», σχολίαζαν οι ταξικές δυνάμεις την επομένη της πρώτης συνάντησης των τραπεζιτών με την ΟΤΟΕ για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η χτεσινή δεύτερη συνάντηση τις επιβεβαίωσε πέρα για πέρα.

Οι τραπεζίτες προσήλθαν χτες χωρίς να έχουν αλλάξει την πρότασή τους για μείωση των μισθών, αύξηση του ωραρίου εργασίας, συρρίκνωση ή κατάργηση μιας σειράς δικαιωμάτων. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, που την προηγούμενη φορά δήλωνε πως «απέρριψε το σύνολο της πρότασης των εργοδοτών, ζήτησε αμέσως απόσυρση των προκλητικών απαιτήσεων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων», χτες συμφώνησε με την πρόταση των τραπεζιτών να φτιάξουν μια «τεχνική» επιτροπή που θα ασχοληθεί με όλα τα θέματα.

Η Αλ. Μπαλού, εκπρόσωπος του «Αγωνιστικού Μετώπου» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ), κατήγγειλε τη δημιουργία της επιτροπής, σημείωσε ότι δεν πρέπει η ΟΤΟΕ να σύρεται πίσω από τις απαιτήσεις των τραπεζιτών και ότι η συμμετοχή ή όχι σε αυτή πρέπει να αποφασιστεί στο αρμόδιο όργανο της Ομοσπονδίας. Η απάντηση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ ήταν η οργισμένη αντίδραση του προέδρου της, Στ. Κούκου (ΠΑΣΚΕ). Εδώ να σημειωθεί ότι χτες το πρωί η πλειοψηφία προχώρησε σε μια άτυπη συνεδρίαση του προεδρείου της Ομοσπονδίας χωρίς να ειδοποιήσει το «Αγωνιστικό Μέτωπο».

Αποκαλυπτικό ήταν και το περιεχόμενο της συνάντησης. Οι τραπεζίτες επικεντρώθηκαν σε θεσμικά ζητήματα, κυρίως στο ωράριο λειτουργίας των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ζητήσει «ευλύγιστο» ωράριο λειτουργίας. Δηλαδή, το σημερινό ωράριο που είναι 7.45 π.μ. - 3.15 μ.μ. να γίνει 8 π.μ. - 6 μ.μ., στο πλαίσιο του οποίου ο κάθε υπάλληλος θα ξεκινά σε διαφορετικές ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδοσίας. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, που υποτίθεται ότι δε συζητούσε με τίποτα αυτά τα θέματα, είπε χτες πως δέχεται να συζητήσει για «ευελιξία» του ωραρίου λειτουργίας μόνο στις κεντρικές υπηρεσίες. Ετσι ανοίγει το δρόμο για την επέκτασή του σε όλο το τραπεζικό δίκτυο αλλά και για την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Αλλωστε, με προηγούμενη κλαδική σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία έχει ήδη δώσει τα απαραίτητα εργαλεία στους τραπεζίτες (απογευματινή λειτουργία και λειτουργία τα Σάββατα για ορισμένο αριθμό καταστημάτων) για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ