Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Λαός με πίστη στο δίκιο του είναι ανίκητος λαός!

Με πορεία στους δρόμους της πόλης και την προβολή ταινίας για τη Μάχη του Στάλινγκραντ ολοκληρώθηκε το διήμερο. Κεντρική ομιλήτρια η Χρ. Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ

Εκδήλωση τιμής για τη μάχη της Κοκκινιάς διοργάνωσε την Πέμπτη το απόγευμα το τοπικό Παράρτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η εκδήλωση έγινε στο σημείο από όπου ξεκίνησε η μάχη, στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι). Από αυτό το σημείο, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ έδωσαν νικηφόρα μάχη με τους Γερμανούς κατακτητές και ντόπιους συνεργάτες τους. Η μάχη ξεκίνησε στις 6 Μάρτη 1944 και διήρκεσε μέχρι τις 8 Μάρτη, με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ να αναγκάζουν τους γερμανοτσολιάδες σε οπισθοχώρηση.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης όπου δόθηκε η μάχη. Η πορεία κατέληξε στα γραφεία του Παραρτήματος (όπου έγινε προβολή του δεύτερου μέρους της ταινίας για τη Μάχη του Στάλινγκραντ, «Η νίκη»). Το ιστορικό της μάχης παρουσίασε στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Μανώλης Χατζηευστρατίου. Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε:

«Tιμάμε έναν ξεχωριστό σταθμό μεγάλης πολιτικής σημασίας στην Ιστορία του ένοπλου αγώνα του λαού μας. Τρεις μέρες μάχης, που απλώθηκαν σε ολόκληρη την Κοκκινιά, από το Γ' Νεκροταφείο ως τα Κιλικιανά, και από τους Αγ. Αναργύρους έως τη Νεάπολη, ανάμεσα σε 200 "τσολιάδες" προδότες και τη μεγάλη δύναμη πάνοπλων Γερμανών που τους πλαισίωναν, και στα ένοπλα τμήματα του λαού, με υποτυπώδη εξοπλισμό και ελάχιστα πυρομαχικά, με επικεφαλής τον ΕΛΑΣ.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα η Χρ. Παναγιωτακοπούλου
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα η Χρ. Παναγιωτακοπούλου
Τρεις μέρες μάχης, που τελικά έληξε με την καθήλωση και υποχώρηση των γερμανοτσολιάδων, που δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τη δράση των αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και τη μεγάλη προσφορά του κοκκινιώτικου λαού στον αγώνα για τη λευτεριά, με αιμοδότη και καθοδηγητή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Μάχη της Κοκκινιάς - Μάχη του Στάλινγκραντ επιβεβαιώνουν περίτρανα: Ενοπλος λαός με πίστη στο δίκιο του, με εμπιστοσύνη στη δύναμή του, με ατσαλένια πειθαρχία και θέληση και καθοδηγητή την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το Κομμουνιστικό Κόμμα, μπορεί να πραγματοποιήσει το ακατόρθωτο, μπορεί να νικήσει. Για μας τους κομμουνιστές, η Ιστορία του λαού μας, δεμένη με την Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για τους αγώνες του σήμερα, για τις συγκρούσεις του αύριο, στην πάλη μας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Γέννημα του συστήματος ο φασισμός

«Σήμερα ο φασισμός εμφανίζεται με τη μορφή της Χρυσής Αυγής, που είναι οργάνωση της αστικής τάξης, του κεφαλαίου, είναι φασιστική - ναζιστική οργάνωση», σημείωσε η Χρ. Παναγιωτακοπούλου, και συνέχισε: «Στοχοποιούν τους μετανάστες για τα λαϊκά προβλήματα για να βγάλουν λάδι την καπιταλιστική κερδοφορία που στηρίζουν με νύχια και δόντια.

Το "Ποτέ ξανά φασισμός" δυνάμεων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το λιγότερο υποκριτικό. Φασισμός και καπιταλισμός πάνε μαζί. Δεν μπορείς να μάχεσαι το φασισμό και με τις θέσεις, τις προτάσεις σου να δίνεις ανάσα στο σύστημα, να σταυροκοπιέσαι μπροστά στο εικόνισμα της ΕΕ, να διεκδικείς ρόλο διαχειριστή της κρίσης του καπιταλισμού. Δεν μπορείς να μάχεσαι το φασισμό και να έχεις πει και συ τα δικά σου για το ΔΣΕ για να μειώσεις τη σημασία της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, να έχεις συκοφαντήσει το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε, ρίχνοντας νερό στο μύλο της αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας του αντιπάλου.

Τα δίχτυα των φασιστοειδών στις γειτονιές της Κοκκινιάς μπορεί να τα αχρηστεύσουν η Λαϊκή Επιτροπή, η Επιτροπή Ανέργων, οι μαζικοί φορείς της πόλης, στα σχολεία τα μαθητικά συμβούλια των μαθητών, οι σύλλογοι των καθηγητών και δασκάλων, των γονιών. Τα δίχτυα των φασιστοειδών μπορεί να τα αχρηστεύσει μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα που ανασυντάσσεται, τα πόδια και τα χέρια τους που τώρα απλώνονται μπορεί να τα τσακίσει μόνο η Συμμαχία, η Λαϊκή Συμμαχία, που θα δυναμώνει σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής του συστήματος που γεννάει το φασισμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ