Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανεξίτηλος στη μνήμη των λαών ο σοσιαλισμός που έζησαν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χαστούκι στα μούτρα των καθ' έξιν λασπολόγων του σοσιαλισμού είναι οι κατά καιρούς έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αποτυπώνουν τη γνώμη των ανθρώπων του μόχθου για το σύστημα, όπου όλες τους οι ανάγκες καλύπτονταν πλήρως και για τους ηγέτες του, ανάμεσά τους και ο Ι. Στάλιν.

Μια νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 60 χρόνια απ' το θάνατο του σοβιετικού ηγέτη, και μοναδικού ίσως που έχει δεχτεί τόνους λάσπης - παρεμπιπτόντως και μιας και μιλήσαμε για λασπολόγους, το ΑΠΕ αναφέρεται σε «δικτάτορα» και σε «καθεστώς τρομοκρατίας και αυθαιρεσιών», που «σημαδεύτηκε με την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων» - δείχνει ότι οι μισοί Ρώσοι εκτιμούν πως έπαιξε θετικό ρόλο. Μόλις 10% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο ρόλος του ήταν «αναμφισβήτητα αρνητικός» κι ένα 22% «μάλλον αρνητικός».

Η εφημερίδα «Rossiiskaia Gazeta» γράφει: «Εξήντα χρόνια έχουν περάσει, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε πως αυτή η εποχή παραμένει χαραγμένη στη συνείδησή μας και στο υποσυνείδητό μας»... Γιατί άραγε; Επειδή, όπως διατείνονται, εξόντωσε και εκτόπισε εκατομμύρια ανθρώπους; Προφανώς και όχι. Οι άνθρωποι του μόχθου δε νοσταλγούν ένα καθεστώς αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, αλλά ένα σύστημα που είχε τους ίδιους και τις ανάγκες τους στο επίκεντρο, που εξάλειψε προβλήματα που στον καπιταλισμό διαρκώς διογκώνονται και που, ενώ τα έκανε όλα αυτά, συνέβαλε τα μέγιστα στη συντριβή του ναζισμού.

Αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Εχει ανεξίτηλα χαραχτεί και στην Ιστορία και στη μνήμη των λαών που έζησαν στο σοσιαλισμό και πολλών άλλων που ευεργετήθηκαν απ' την ύπαρξή του.

Στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης...

Το τμήμα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή τη συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν, για να δηλώσει τη στενοχώρια του που οι σχέσεις των δύο χωρών «δεν προσδιορίζονται από διακρατικές συμφωνίες που θέτουν τις βάσεις για την επωφελή και αμοιβαία στήριξη των δύο λαών. Αντίθετα, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και πολυεθνικές εταιρείες εξετάζουν τη μετατροπή μεγάλων περιοχών στις δύο χώρες σε ζώνες ειδικής οικονομικής εκμετάλλευσης»...

Σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ συστήνει στην κυβέρνηση «να γνωρίζει και να επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που αποτελεί τη μοναδική βάση διαπραγμάτευσης για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή».

Τέλος, συμπληρώνει πως οι δύο χώρες πρέπει να σταματήσουν τις σπατάλες για οπλικά συστήματα που τους επιβάλλει η «νατοϊκή ομπρέλα» που «είναι η βάση συνεκμετάλλευσης των δύο λαών προς όφελος των ευρωατλαντιστών», κάτι που βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ «κατηγορηματικά αντίθετο», να «παλεύει για την ειρήνη, τη σταθερότητα, το διεθνές δίκαιο να αποτελούν τη βάση συνανάπτυξης των λαών της περιοχής».

Αυτά βρήκε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τίποτα για την ταμπακιέρα. Τίποτα, για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που φέρουν τη σφραγίδα του οξύτατου ανταγωνισμού μονοπωλιακών ομίλων για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τίποτα, για το ρόλο των αστικών τάξεων των δύο κρατών για λογαριασμό των οποίων συνήφθησαν οι συμφωνίες. Τίποτα, για το γεγονός ότι αυτές προετοιμάζουν το έδαφος για τις πιο ουσιαστικές συμφωνίες συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και με διαπραγμάτευση επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

... «καταπίνουν» τους πραγματικούς κινδύνους για τους λαούς

Οχι ότι περιμέναμε το τμήμα εξωτερικής πολιτικής να μας διαφωτίσει. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι σ' αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί, σεβόμενος τα ιερά και όσια του κεφαλαίου, την εξουσία του οποίου θέλει να διαχειριστεί. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί συνομιλητές του φέρεται πως θέλησαν να μάθουν από πρώτο χέρι τη θέση του για το ΝΑΤΟ, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της βάσης της Σούδας, που γι' αυτούς είναι στρατηγικής σημασίας. Η απάντηση που έλαβαν είναι ότι, παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, δεν υπάρχει πρόθεση απεμπόλησης των δικαιωμάτων που απορρέουν για τη χώρα μας από την Ατλαντική Συμμαχία!

Στο ίδιο ταξίδι, άλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί για «συνέχεια και συνέπεια στην εξωτερική πολιτική ώστε να συμβάλει στη σταθερότητα»... Ετσι είναι, οι μπίζνες ευδοκιμούν και αποδίδουν τα μέγιστα στο σταθερό περιβάλλον, το πνιγηρό για τους λαούς και τα δικαιώματά τους.

Για το όργιο καταστολής στη Χαλκιδική

Αδίστακτοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους έχουν μετατρέψει εδώ και εβδομάδες την Ιερισσό της Χαλκιδικής σε αστυνομοκρατούμενη ζώνη. Ενα όργιο τρομοκρατίας και εκφοβισμού βρίσκεται σε εξέλιξη με αποκορύφωμα την προχτεσινή εισβολή των ΜΑΤ σε σπίτια και σχολεία, τη χρήση χημικών, σφαιρών καουτσούκ, τον τραυματισμό μικρών παιδιών. Δεκάδες προσαγωγές ακόμα και ανήλικων μαθητών, εξαφάνιση για πολλές ώρες κατοίκων που οδηγούνταν στο αστυνομικό τμήμα, εξαναγκασμός προσαχθέντων να δώσουν δείγμα DNA, απόπειρα άσκησης δίωξης σε βάρος μέλους της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, με την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» στην προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση. Μία επίθεση που αξιοποιήθηκε για να ξεδιπλωθεί όλο το νήμα της κρατικής βίας.

Ολα όσα έχουν γίνει από την ημέρα της προβοκατόρικης εμπρηστικής επίθεσης στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές, είναι απλά το πρόσωπο της ωμής καταστολής και του αυταρχισμού σε βάρος κατοίκων που αγωνίζονται. Είναι μία ακόμα περίπτωση κρατικής βίας ενάντια σε όποιον υψώνει ανάστημα στα σχέδια του κεφαλαίου. Μία επίδειξη πυγμής υπέρ των πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται ή σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Εφτασαν στο σημείο να διοργανώσουν ακόμα και συγκέντρωση με τη συμμετοχή εργαζομένων στα μεταλλεία (σ.σ. εκεί που συμμετείχε και ο βουλευτής της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης) για να υπερασπιστούν την επένδυση, προβάλλοντας δήθεν ότι αυτό είναι υπέρ των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής...

Η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και η υλοποίηση όσων θέλουν οι πολυεθνικές για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, πάνε χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής. Και επιδιώκουν να περάσουν μέτρα που τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, στηρίζουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Εκεί αποσκοπεί το δόγμα «νόμος και τάξη» που έχει κάνει σημαία της η συγκυβέρνηση για να ισοπεδώσει το λαό. Το τελευταίο διάστημα το έχει εφαρμόσει σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας, των συνδικαλιστών που πήγαν να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Εργασίας, στους κατοίκους και τους φορείς που έκαναν κινητοποίηση ενάντια στα διόδια στο Αιγίνιο, παλιότερα ενάντια στους απεργούς εργάτες της «Χαλυβουργίας», τις τελευταίες μέρες σε βάρος των κατοίκων της Ιερισσού.

Η κρατική καταστολή και τρομοκρατία που επιστρατεύεται από την κυβέρνηση για να επιβάλει το «νόμο και την τάξη» των μονοπωλίων, να εξασφαλίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου, πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, θα πέσει στο κενό. Η μοίρα της εργατικής τάξης δεν είναι η υποταγή στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Το ταξικό εργατικό κίνημα έχει τη δύναμη να την αποκρούσει, να ανατρέψει αυτή την πολιτική, δυναμώνοντας τη λαϊκή συμμαχία, την αντιμονοπωλιακή πάλη του. Ο λαός έχει ανεξάντλητη δύναμη και μπορεί να αντιμετωπίσει την κρατική καταστολή, παλεύοντας, ταυτόχρονα, να μπει φραγμός και τέλος στην πολιτική που σφαγιάζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα για τις ανάγκες των μονοπωλίων.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Διαρκές το έγκλημα των καπιταλιστών

Γρηγοριάδης Κώστας

Και να που οι κυβερνητικοί παράγοντες, μαζί με τους πρόθυμους επιχειρηματίες, έγιναν... παλικάρια. Οπου βρεθούν κι όπου σταθούν παίρνουν ύφος αυστηρό και βλοσυρό και λένε ότι θα «υπερασπιστούν αν χρειαστεί» τις επενδύσεις που έχει «ανάγκη» ο τόπος.

Με το ίδιο ύφος και περισσή σπουδή, όσο και... λεβεντιά, δηλώνουν ότι οι επενδύσεις, ειδικά σε θέματα ενέργειας και ορυκτού πλούτου, είναι ζητήματα «εθνικά» και δεν χωρά σ' αυτά δεύτερη γνώμη!

Κι όλα αυτά, σε απλά... ελληνικά, σημαίνουν ότι η συγκυβέρνηση διεκδικεί το... εθνικό δικαίωμα να μοιράσει στον κάθε ενεργειακό κολοσσό ό,τι του «γυαλίσει» και σε τιμή ευκαιρίας. Και όποιος μιλήσει ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, θα καθίσταται αυτομάτως... αντεθνικό στοιχείο.

Μα τα «εγκλήματα» αυτών των τύπων ξεπερνούν και τα ευτελή τιμήματα, όσο και τον αυταρχικό κατήφορο. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο οι εκχωρήσεις «μπιρ- παρά».

Είναι ότι στερούν τη δυνατότητα στο λαό να χτίσει δομές που θα στηρίξουν διαχρονικά τις πιο βασικές και θεμελιώδεις ανάγκες του πληθυσμού. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να το κάνει. Δρα για το κέρδος.

Είναι ότι κόβουν το δικαίωμα σε μια πραγματική ανάπτυξη, που θα αποδίδει αυτό που πρέπει σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο σ' αυτή τη χώρα. Ο καπιταλισμός ούτε αυτό μπορεί να κάνει. Δρα για το κέρδος.

Γι' αυτό και το «έγκλημα» των καπιταλιστών ξεπερνά τις δοσοληψίες και καθίσταται διαρκές, εξακολουθητικό και ασυγχώρητο...

Να γιατί χρειάζεται αντικαπιταλιστικός, αντιμονοπωλιακός αγώνας.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ποιος βγαίνει κερδισμένος από την κρίση;

Γρηγοριάδης Κώστας

Βγαίνουν κάποιοι κερδισμένοι από την οικονομική καπιταλιστική κρίση; Και βέβαια βγαίνουν. Η πρόσφατη «ανατριχιαστική» αξίωση των 11 κερδοφόρων πολυεθνικών για εργαζόμενους δούλους, με μισθούς 300 ευρώ, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να επενδύσουν είναι ένα απλό δείγμα. Και η απόδειξη για το πόσο κερδισμένες θα βγουν έρχεται από τη Μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, εκεί όπου ξεκίνησε η κρίση. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας enet.gr, αναλυτές μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων ανακαλύπτουν ότι την τελευταία 4ετία τα εταιρικά κέρδη έχουν εκτοξευτεί, αλλά οι επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν και μειώνουν τους μισθούς.

Το πόσο έχουν εκτοξευτεί τα εταιρικά κέρδη σε επίπεδα ρεκόρ όταν τα εργατικά εισοδήματα υποχωρούν συνεχώς είναι ενδεικτικό από τα στοιχεία που παραθέτουν οι αναλυτές και αναφέρουν ότι: «Τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ ως ποσοστό του συνολικού εθνικού εισοδήματος ανήλθαν στο 14,2% το γ' τρίμηνο του 2012, το υψηλότερο μερίδιο που έχει καταγραφεί ποτέ από το 1950. Τα εταιρικά κέρδη έχουν αυξηθεί κατά 20,1% σε ετήσια βάση από το τέλος του 2008, αλλά το διαθέσιμο ενισχύθηκε μόλις 1,45% σε ετήσια βάση κατά την ίδια περίοδο (προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό). Την ίδια ώρα το ποσοστό του εισοδήματος που πήγε στους εργαζόμενους υποχωρεί στο 61,7%, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1966».

Αλλος αναλυτής αποκαλύπτει, την ίδια στιγμή, ότι «παρά την αναιμική ανάπτυξη τα εταιρικά κέρδη εκτοξεύτηκαν, κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης θέσεων εργασίας και τις μειώσεις μισθών που σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας κράτησαν ψηλά την παραγωγικότητα και τα εταιρικά κέρδη ως ποσοστό του παραγόμενου προϊόντος» και συμπληρώνει: «Δεν έχει υπάρξει τέτοια περίοδος από τη δεκαετία του '50 που αυτή η τάση ήταν τόσο έντονη».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο αναλυτής δηλώνει ότι την ώρα που ο Αμερικανός εργαζόμενος βιώνει σκληρά στο πετσί του την κρίση οι εταιρείες κάνουν πάρτι. Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία η τρικομματική συγκυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι παλεύει να πετύχει. Ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων για το ποια θα πετύχει να έχει την πιο φτηνή εργατική δύναμη για να αυξήσει την κερδοφορία της. Ανάπτυξη από την οποία το μόνο που έχουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι είναι ένα ξεροκόμματο, για το οποίο μάλιστα θα παρακαλάνε.

Ο καπετάν Γιώτης και τα τσιράκια του συστήματος

Δεν προκαλεί εντύπωση αναφορά των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής στην ιστοσελίδα τους στον Χαρίλαο Φλωράκη ως «συμμορίτη σφαγέα του Ελληνικού Λαού, καπετάν Γιώτη». Πειθήνιο όργανο του καπιταλισμού που τη γέννησε και τη θρέφει, πλευρά του όντας (προς το πιο ωμό στον καταμερισμό ρόλων που έχουν οι αστοί μεταξύ τους) θα προπαγανδίσει πιο χυδαία μια σειρά δικών τους «ιστορικών προσεγγίσεων». Και πώς αλλιώς να προσεγγίσει έναν λαϊκό ηγέτη, μπροστάρη του ΚΚΕ, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που ζητά νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για εφοπλιστές, φαρμακοβιομήχανους και μεγαλοξενοδόχους; Τι άλλο να πει, όταν επιτίθεται με ρόπαλα και μαχαίρια σε αγωνιζόμενους μαθητές και εργάτες που απεργούν ενάντια στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης, τρόικας, ΕΕ; Πώς να σταθεί απέναντί του, απέναντι στο ταξικό εργατικό κίνημα συνολικά, μια δράκα τραμπούκων που περιδιαβαίνει χώρους εργασίας τάζοντας στη μεγαλοεργοδοσία ότι θα της προμηθεύσει εργάτες με 18 ευρώ μεροκάματο, δίχως ασφάλιση; Που τάζει σε ξένα μονοπώλια τον ορυκτό πλούτο της χώρας; Τι άλλο θα μπορούσε να πει ένα τσιράκι του συστήματος, που αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τσάκισμα του εργατικού, του λαϊκού κινήματος ως προστάτης των καπιταλιστών, από τον πιο χυδαίο αντικομμουνισμό;

Οι «λύσεις» που δίνουν οι πολυεθνικές

Να μετατρέψει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε εργασιακό γκέτο, όπως κατάντησε και το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, την προβλήτα ΙΙ του ΟΛΠ, επιδιώκει το κινεζικό μονοπώλιο της COSCO. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ναυτιλιακού Τύπου, η COSCO, για να πείσει την κυβέρνηση να της δοθεί το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ, «δίνει λύσεις και σε ένα από τα μεγάλα αγκάθια» που είναι η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Δεσμεύεται, όπως αναφέρουν, να κάνει μεγάλες επενδύσεις. Ομως, προϋπόθεση, βέβαια, γι' αυτό είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν τσάμπα με σκυμμένο το κεφάλι.

Ζητούμενο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είναι «η διαφορά τελικού κόστους σε σχέση με την Τουρκία, η οποία υπολογίζεται στο 35% την περίοδο αυτή», «και η αρνητική φήμη που έχει αποκτήσει η ναυπηγοεπισκευή στην Ελλάδα σε σχέση με τις απεργίες των εργαζομένων στον κλάδο». Επομένως, βασικό για τις «επενδύσεις» της COSCO είναι να ισοπεδωθούν τα μεροκάματα στη Ζώνη και να φτάσουν αυτά της Κίνας και «να έχει λυθεί το ζήτημα της εργασιακής ειρήνης στο Πέραμα»!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σε διαρκή πρέσα η Ασφάλιση

Η ανακίνηση από τον διοικητή του ΙΚΑ προτάσεων για τη δημιουργία και επέκταση επαγγελματικών ταμείων, δηλαδή, μιας μορφής ιδιωτικής ασφάλισης, μόνο τυχαία δεν είναι. Αποδεικνύει και αυτή ότι για τα κόμματα και τους εκπροσώπους του κεφαλαίου το Ασφαλιστικό είναι πάντα ένα ανοιχτό ζήτημα. Οτι οι συντάξεις και οι παροχές Υγείας βρίσκονται και θα βρίσκονται σε διαρκή πρέσα. Εξίσου αποκαλυπτική είναι η θέση ότι οι κανόνες που θα διέπουν τις παροχές σύνταξης και Υγείας πρέπει να «ισορροπούν» με τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητά της. Μόνο που αυτή η «ισορροπία» - όπως τόσο κομψά διατυπώνεται - σημαίνει νέες ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων, νέες περικοπές σε συντάξεις και Υγεία. Το δημοσιονομικό και πάλι ανασύρεται για να δικαιολογηθούν και να δρομολογηθούν τα νέα εγκλήματα. Η ανταγωνιστικότητα προδιαγράφει νέες απαλλαγές στους μεγαλοεργοδότες από τις εισφορές στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, και άρα νέα κέρδη στα σεντούκια τους. Η δημιουργία του νέου Ενιαίου Επικουρικού και το καταστατικό των παροχών που θα ισχύσει κρύβουν επώδυνες εκπλήξεις για τους εργαζόμενους. Η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους στο διηνεκές χωρίς φάρμακα και υγειονομική περίθαλψη.

Οι ανατροπές που περιέχονται στο νέο σύστημα με τους νόμους 3863 και 3865 του 2010 για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τις οποίες μειώνονται κατακόρυφα οι κύριες συντάξεις, μπορεί να επισπευσθούν. Που σημαίνει ότι ο νέος τρόπος στον υπολογισμό των συντάξεων θα εφαρμοστεί για χρόνια ασφάλισης πριν την ψήφιση των νόμων, πετώντας στα αζήτητα της ασφαλιστικής ιστορίας τα καταστατικά των Ταμείων που ισχύουν μέχρι σήμερα. Η αύξηση της ανεργίας ειδικά στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών και η μείωση των μισθών, μαζί με τις νομοθετημένες ανατροπές οδηγούν πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμενόταν σε συντάξεις - προνοιακά βοηθήματα, ενώ ο κίνδυνος μεγάλος αριθμός εργαζομένων να μείνουν χωρίς εισόδημα και εξαιτίας της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι πλέον παραπάνω από ορατός.

Τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή ενός μακρόχρονου στρατηγικού σχεδίου αστικών κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υποκαθιστά τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση με σχήματα της ιδιωτικής ασφάλισης, που μειώνει δραστικά την κρατική χρηματοδότηση και εν γένει την κρατική ευθύνη, απαλλάσσει τους εργοδότες από εισφορές, παραδίδει την Υγεία στον Καιάδα της εμπορευματοποίησης και τα αποθεματικά που απέμειναν από το «κούρεμα» στο χρηματιστηριακό τζόγο και υπόσχεται στους ασφαλισμένους τη γλίσχρα σύνταξη των 360 ευρώ!

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και σε αυτά που δρομολογούνται δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Σήμερα απαιτείται εγρήγορση, οργάνωση και πάλη. Τώρα, να απορριφθεί η πολιτική που με χίλιους τρόπους, νόμους και παρεμβάσεις διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση. Να απορριφθούν και οι προτάσεις που διάφοροι και μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, «λύση» που θα αποδειχτεί σύντομα καταστροφική. Τώρα, μία απαίτηση μπορεί να συμπυκνώσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων: Να πληρώσουν κράτος και κεφάλαιο. Να πληρώσουν για τη λεηλασία των αποθεματικών, την εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή, τους χαμηλούς μισθούς, τον χρηματιστηριακό τζόγο, το «κούρεμα». Να πληρώσουν από τα αμύθητα κέρδη τους που έχουν συσσωρεύσει στα σεντούκια τους. Να πληρώσουν!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ