Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΙΓΙΝΑΣ
Πληρώνουν το νερό «χρυσάφι»

Είναι πιο ακριβό από το πετρέλαιο που αγοράζουν οι εφοπλιστές!

Πιο ακριβό και από το πετρέλαιο κοστίζει για τους περίπου 10.000 κατοίκους της Αίγινας το νερό. Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, η δημοτική αρχή πρότεινε να πληρώνονται οι εφοπλιστές που μεταφέρουν το νερό με τα καράβια τους 2,17 ευρώ το κυβικό! Αυτή τη στιγμή ο λαός της Αίγινας ήδη πληρώνει τους εφοπλιστές 1,91 ευρώ στο κυβικό! Ενώ το πετρέλαιο που αγοράζουν οι εφοπλιστές ως καύσιμο δεν τους στοιχίζει πάνω από 0,7 ευρώ το κυβικό!

Η πρόταση της δημοτικής αρχής ήρθε μετά τους εκβιασμούς των εφοπλιστών ότι θα διακόψουν τη μεταφορά νερού επειδή δεν «βγαίνουν» λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων.

Τη στιγμή που ο λαός της Αίγινας λέει το «νερό νεράκι», λόγω της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών, η κυβέρνηση στο λιμάνι του Πειραιά, δηλαδή μερικά μίλια μακριά από το νησί, προσφέρει δισ. ευρώ για υποδομές που εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια (όπως οι COSCO, HP), χώρια οι επιδοτήσεις στους εφοπλιστές.

Από την άλλη, η δημοτική αρχή της Αίγινας που εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την αντιλαϊκή πολιτική και στη βάση αυτή, αντί να διεκδικήσει μόνιμη λύση με το θέμα του νερού, που σημαίνει σύνδεση του νησιού με αγωγό της ΕΥΔΑΠ, σπεύδει να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των εφοπλιστών Ηλιακίδη και Λεβεντάκη οι οποίοι μεταφέρουν το νερό με τα πλοία «ΑΙΓΙΝΑ ΙΙ» και «ΦΙΛΙΑΤΡΑ» αντίστοιχα.

Η δημοτική αρχή υπογράφει δύο συμβάσεις. Η μία αφορά τη μεταφορά νερού στην πόλη της Αίγινας και στην περιοχή Πέρδικα και η δεύτερη στις κοινότητες Βαθύ, Κυψέλη, Μεσαγρός. Η πρόταση της δημοτικής αρχής, για αύξηση της τιμής του κυβικού για την πρώτη σύμβαση δεν πέρασε. Η πρόταση για τη δεύτερη σύμβαση υπερψηφίστηκε επειδή στην ψηφοφορία συμμετείχαν και δύο κοινοτικοί σύμβουλοι.

Ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Στέλιος Κοττάκης καταψήφισε και κατήγγειλε αυτή τη διαδικασία. Επισήμανε ότι οι λαϊκές οικογένειες της Αίγινας ήδη δεν αντέχουν να πληρώνουν τόσα για το νερό, όχι να αυξηθεί κιόλας! Απαίτησε μείωση της σημερινής τιμής και κάλεσε το λαό της Αίγινας να οργανώσει την πάλη του για τη σύνδεση του νησιού με αγωγό της ΕΥΔΑΠ ξεκαθάρισε ότι «είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ» και τόνισε ότι «διεκδικούμε ένα δημόσιο φορέα διαχείρισης για το νερό χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτών, γιατί το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ