Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν στις απολύσεις

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους να αντιταχθούν στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ, τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σημείωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει στην «αργία» χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που απλά έχουν καταγγελθεί στη Δικαιοσύνη, ακόμα και χωρίς να έχουν καταδικαστεί, δηλαδή όχι μόνο οι επίορκοι. Στριμωγμένη στην πράξη η δημοτική αρχή από μια τέτοια εξέλιξη, το χαρακτηρίζει «αδιανόητο», λέγοντας ότι οδηγείται έτσι σε παραλυσία ο δήμος με πολλούς υπαλλήλους είτε να φεύγουν, είτε να αρνούνται να αναλάβουν την οποιαδήποτε ευθύνη για να μη διωχτούν και χάσουν τη θέση τους.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, ξεκαθάρισε ότι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, κόμματα που εκφράζονται με τις παρατάξεις τους και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας. Σημείωσε ότι η συγκυβέρνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις μιλά για απολύσεις επίορκων, όμως επειδή ο αριθμός τους δεν φτάνει βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, διευρύνει τα όρια για να συμπεριλάβει στο σχέδιο απολύσεων όλο και περισσότερους υπαλλήλους.

Πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η «αξιολόγηση» υπαλλήλων που ξεκίνησε η δημοτική αρχή Αθήνας. Ζήτησε να υπάρξει πολιτική βούληση, ο δήμος να αρνηθεί να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική και τέτοιες αποφάσεις απομάκρυνσης υπαλλήλων, αντίστοιχη πίεση να εκδηλωθεί από τους εργαζόμενους του δήμου και τα σωματεία τους.

Για το θέμα της απόδοσης ιθαγένειας σε μεταναστόπουλα, είπε ότι πρωτεύει οι μετανάστες να έχουν πλήρη δικαιώματα, να μην τίθενται προαπαιτούμενα στο αν θα τους αναγνωρίζονται δικαιώματα, ο δήμος μπορεί να δώσει ένα παράδειγμα, ανοίγοντας δημοτολόγια για μεταναστόπουλα.

Αναφορικά με τις πρόσφατες πλημμύρες και τις καταστροφές που συνέβησαν στο δήμο Αθήνας και στα όριά του, θύμισε ότι ξαναπλημμύρισαν σημεία όπως η συμβολή Πειραιώς και Χαμοστέρνας, δρόμοι όπως η Κερκύρας και η Καυκάσου στην Κυψέλη και αλλού. Κατήγγειλε την έλλειψη αναγκαίων έργων και υποδομών. Ζήτησε η διοίκηση του δήμου να διεκδικήσει άμεσα κονδύλια και έργα.

Στάθηκε στο γεγονός ότι η διοίκηση του δήμου προχωρά σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και πλειστηριασμούς διαμερισμάτων πέριξ του πάρκου Κύπρου και Πατησίων, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν κατέβαλαν τίμημα που τους όρισε ο δήμος τάχα για το πάρκο που έγινε εκεί και δήθεν ανέβασε την αξία των ιδιοκτησιών τους. Πάρκο που στην πράξη ουδέποτε έγινε, αλλά ό,τι υπάρχει εκεί, συντηρείται με την πρωτοβουλία των κατοίκων. Ζήτησε η δημοτική αρχή να πάψει άμεσα κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Τέλος, σε ξεχωριστή συζήτηση για τις παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου του Αγ. Ανδρέα Αττικής, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή ότι σε καιρούς που η λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να στείλει τα παιδιά της διακοπές, η διοίκηση του δήμου μειώνει τις κατασκηνωτικές περιόδους για παιδιά από τέσσερις σε τρεις, αφήνοντας εκτός εκατοντάδες παιδιά. Οτι χρησιμοποιεί ως προσωπικό δεκάδες εποχικούς, που μάλιστα με τη μείωση των περιόδων στο κλείσιμο της κατασκήνωσης δεν έχουν συμπληρώσει τα αναγκαία ένσημα, ώστε να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Επίσης, για την περίοδο φιλοξενίας ατόμων της τρίτης ηλικίας δεν έχει ναυαγοσώστες και τους αναγκαίους γυμναστές (διατηρεί μόνον ένα). Ζήτησαν τέσσερις περιόδους για τα παιδιά και κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ