Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Επιθετική σύμπραξη άγριας εκμετάλλευσης

Κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες εφορμούν για να «αποτελειώσουν» ενεργειακό και ορυκτό πλούτο

Με ψέματα και παραμύθια πορεύονται όλο και πιο επιθετικά, πιασμένοι «χέρι χέρι» κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία και χωρίς πολλά πολλά, η πλήρης εκχώρηση των υδρογονανθράκων και του ορυκτού πλούτου της χώρας στα ενεργειακά μονοπώλια. Η συμπόρευσή τους, που αντιστοιχεί σε ένα ακόμη τεράστιο πολιτικό «έγκλημα» σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, εκφράστηκε και χτες, σε ενεργειακό συνέδριο για τις επενδύσεις και την αειφόρο ανάπτυξη, από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου και εκπροσώπους των επιχειρηματιών.

Αν και η είδηση της τοποθέτησης είναι ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να ξεκινήσουν οι δημοπρασίες λιγνιτικής ηλεκτρικής ενέργειας, ως ένα μεταβατικό στάδιο προς την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ουσία της ομιλίας ήταν αλλού. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ο υφυπουργός υποστήριξε -μεταξύ άλλων- ότι το σημερινό οικονομικό χάλι της Ελλάδας οφείλεται στις... αντιαναπτυξιακές λογικές που επικράτησαν στο παρελθόν, στη «στείρα αντίδραση» και στη «δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας». Πρόκειται για συμπεράσματα που «κλείνουν τα μάτια» σε δεκαετίες υπερκερδών και άγριας εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού από το ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο, σε προκλητικά προνόμια, «θαλασσοδάνεια», χαριστικές ρυθμίσεις, φορολογική ασυδοσία.

Κι αυτό γίνεται επειδή η συγκυβέρνηση θέλει να επαναλάβει ακριβώς τα ίδια: «Είμαστε αποφασισμένοι να ενθαρρύνουμε -να προστατέψουμε αν χρειαστεί- ώριμα επενδυτικά σχέδια και υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες», τόνισε με ανάλογο ύφος ο Μ. Παπαγεωργίου, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο ζήτημα του ορυκτού πλούτου «μέσα από την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και την αποδαιμονοποίηση των επενδύσεων». Ανέφερε ακόμη ότι «οι στόχοι που η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει όμως, υπερβαίνουν κάθε πολιτική αντιπαράθεση και για την υλοποίηση αυτών των στόχων δεν κάνουμε βήμα πίσω».

Αναφερόμενος στον «εξορθολογισμό» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σημείωσε ότι θα εξελιχθεί με «πολύ προσεκτικό βηματισμό» και πρόσθεσε ότι «μία σταθερή και υγιής ενεργειακή αγορά είναι απαραίτητη συνθήκη για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο οποίο επιμένουμε, και προχωρούμε».

Τη «σκυτάλη» πήρε ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, που με ανάλογο ύφος επισήμανε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες αποτελούν «ελπιδοφόρο προοπτική», όπως και αυτό της μεταφοράς ενέργειας, εκθείασε τις κινήσεις της κυβέρνησης και τόνισε ότι «το διακύβευμα είναι πραγματικά υψηλό και περιμένουμε από όλες τις πλευρές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» και πως «θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει χώρος για πολιτικά παιχνίδια και κοντόφθαλμες επιδιώξεις». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε βεβαίως στις γνωστές αξιώσεις για μέτρα προνομιακής δράσης του κεφαλαίου, έκανε όμως και συγκεκριμένη τοποθέτηση για το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών, που τάχα είναι μεγάλο και επιβαρύνει το τελικό προϊόν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ