Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ
«Πρόσω» για δυναμικούς αγώνες

Με τη δήλωση ότι θα συνεχίσουν να συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους στην ανάπτυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, σε συντονισμό και κοινή δράση με το συνεπές εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, τίμησαν χτες τα 100 χρόνια δράσης της ιστορικής Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) τα μέλη της, που συμμετείχαν στην Α` Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενωσης.

Στη χτεσινή μαζική συνέλευση έγινε πλούσια συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, εξαιτίας της αντιναυτεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και συνολικά η εργατική τάξη της χώρας. Κυρίως όμως, συζητήθηκε η ανάγκη και οι τρόποι οργάνωσης της πάλης των ναυτεργατών και ο συντονισμός του αγώνα τους με το εργατικό κίνημα.

Ιδιαίτερα οι εξελίξεις στο χώρο της ναυτιλίας, όπως τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας, αποτελούν μέρος των γενικότερων εξελίξεων, που χαρακτηρίζονται με την ολομέτωπη επίθεση των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων τους ενάντια στις κατακτήσεις του κλάδου και της εργατικής τάξης συνολικά. «Σε εξέλιξη - συνέχισε - βρίσκεται η σαρωτική επίθεση ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση, η κατάργηση θεμελιακών εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Κυβέρνηση και υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Γ. Τούσσας, ετοίμασαν το νομοσχέδιο «έκτρωμα» για το νέο «θεσμικό πλαίσιο της Ακτοπλοΐας» και τις προσεχείς μέρες αναμένεται να το καταθέσουν στη Βουλή. «Η πολιτική αυτή - συνέχισε - στόχο έχει τη συνέχιση του μαζικού διωγμού των Ελλήνων μηχανικών και γενικότερα των ναυτεργατών, την πλήρη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας».

Για την κατάσταση στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ο Γ. Τούσσας, τόνισε ότι «συνιστά κατάφωρη καταπάτηση των δημοκρατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών και επιδρά αρνητικά στο σύνολο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλοιώνει - νοθεύει συσχετισμούς στην ίδια την Ομοσπονδία, στο ΕΚΠ, στη ΓΣΕΕ, διευκολύνει την ασύδοτη δράση των εφοπλιστών και την άγρια εκμετάλλευση πάνω από 100.000 Ελλήνων και αλλοδαπών ναυτεργατών».

Υπογράμμισε ότι μπροστά στις κρίσιμες εξελίξεις ο κλάδος πρέπει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για την ανάπτυξη και την επιτυχία των αγώνων των εργαζομένων. Καταθέτοντας το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο και υιοθετήθηκε από τη συνέλευση, κάλεσε τους μηχανικούς «σε συντονισμό της δράσης με το συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για τον οργάνωση αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων».

Επίσης η συνέλευση ομόφωνα, με ψήφισμά της, καταδικάζει την επιχείρηση τρομοκράτησης του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. «Οι διώξεις και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν - σημειώνεται - στον πρόεδρο του ΣΤΈΦΕΝΣΩΝ Γ. Μανουσογιαννάκη χτυπούν ευθέως τα συνδικαλιστικά δημοκρατικά δικαιώματα των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων, ενθαρρύνουν την ασύδοτη δράση των μεσιτών, των ναυτικών πρακτόρων, του κυκλώματος σύγχρονης δουλεμπορίας που οργιάζει στην Ακτή Μιαούλη με διεθνείς διασυνδέσεις και άφθονο "μαύρο χρήμα"».

Το ψήφισμα καταλήγει: «Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για να καταργηθούν στην πράξη οι αποφάσεις που καταργούν τις συνδικαλιστικές δημοκρατικές ελευθερίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτείνει δράση με συντονισμού όλου του κλάδου(2013-02-12 00:00:00.0)
Επιλογή ζωής για τους ναυτεργάτες η ενίσχυση του ΚΚΕ(2004-05-15 00:00:00.0)
Εντολή για νέους αγώνες(2001-11-30 00:00:00.0)
«Σταντ μπάι» για αγώνα(2001-03-02 00:00:00.0)
Εντολή για νέους αγώνες(1999-11-26 00:00:00.0)
Σε 48ωρο "κλοιό" το ΓΕΝΕ(1998-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ