Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα

Οι νέες μεγάλες περικοπές των κοινωνικών δαπανών, ώστε να εξευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των Ολυμπιακών έργων και των επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μια επιδίωξη, την οποία επιχειρεί να καλύψει πίσω από έναν κουρνιαχτό σκόνης και φιλολογίας περί ...κοινωνικής στροφής της. Λόγος γίνεται για περικοπές του «σκληρού πυρήνα» των κοινωνικών δαπανών, που αφορούν ευθέως τους τομείς της Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Αυτά προκύπτουν από τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο οποίος έκανε λόγο για τρεις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια: Σαν πρώτη προτεραιότητα, έθεσε την κοινωνική πολιτική, η οποία μάλλον χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για την ανατροπή ακριβώς των κοινωνικών δαπανών. Σαν δεύτερη και τρίτη προτεραιότητα, ο πρωθυπουργός έθεσε την αναπτυξιακή πολιτική (τις επενδύσεις του Γ` ΚΠΣ) και τα Ολυμπιακά έργα.

Με αρκετή σαφήνεια, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο χθες για την ανάγκη της «ανακατανομής πόρων», που αποτελεί τη λέξη - κλειδί για την κατανόηση των κυβερνητικών επιλογών στις κρατικές δαπάνες την επόμενη τριετία. Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι «για να προχωρήσουν αυτές οι προτεραιότητες είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας έλεγχος δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ...». Ο πρωθυπουργός προϊδέασε την κοινή γνώμη ότι η Ολυμπιάδα του 2004 θα στοιχίσει «ο κούκος αηδόνι» για τον ελληνικό λαό και έκανε λόγο για «υψηλά κονδύλια», τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπεράσουν τα 1,7 τρισ. δραχμές, που αποτελεί την τελευταία ...πρόχειρη εκτίμηση για το κόστος των Ολυμπιακών έργων. Προβλήματα εντοπίζονται και στη χρηματοδότηση των επενδύσεων του Γ` ΚΠΣ, όπου, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από τα 17,5 τρισ. δραχμές, τα 3,5 τρισ. δραχμές αφορούν συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, ωστόσο από προθύστερες εκτιμήσεις δε φαίνεται να επαληθεύεται ο φιλόδοξος αυτός στόχος. Τις «τρύπες» αυτές στις δαπάνες τις μεταφέρει η κυβέρνηση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οσον αφορά το θέμα των μέτρων για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, αυτό που επιδιώκει να κρύψει η κυβέρνηση, είναι ότι πρόκειται για μέτρα που προωθούνται συνολικά στην ΕΕ και το δεύτερο, ότι πρόκειται για αποσπασματικά μέτρα, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν οξυμένα κοινωνικά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ