Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Νέο σκηνικό, νέες ισορροπίες

Ανατροπή των ισορροπιών στον τομέα των στρατιωτικών προμηθειών, αλλά και συνολικά της πολιτικής του Α. Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Αμυνας, σηματοδοτεί η χτεσινή απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης, περί παγώματος, με το πρόσχημα της χρονικής μετάθεσης ορισμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων και ειδικότερα της προμήθειας μαχητικού αεροσκάφους 4ης γενιάς. Απόφαση που στην ουσία σημαίνει ανατροπή προηγουμένων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ για την αγορά του μαχητικού αεροσκάφους τύπου «Γιουροφάιτερ», επιλογή που την είχε πάρει πάνω του ο υπουργός Αμυνας.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι χτεσινές αποφάσεις αποτελούν προϊόν των νέων συσχετισμών που διαμορφώνονται στο χώρο των πολεμικών βιομηχανιών και είναι το αποτέλεσμα ενός πολέμου που διεξαγόταν υπογείως όλο αυτό το διάστημα. Να σημειωθεί ότι το κόστος του προγράμματος για την αγορά των 60 αεροσκαφών της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας τύπου «Γιουροφάιτερ» ανέρχεται στα 1,8 τρισ. δραχμές, τα αεροσκάφη θα παραδίδονταν το διάστημα 2006-2009, ενώ η εξόφληση θα γινόταν τμηματικά και, πάντως, κατά το μεγαλύτερο μέρος, μετά το 2004. Κατά συνέπεια, η μετάθεση του προγράμματος για μετά το 2004 και τα περί περικοπής των κονδυλίων αυτών για την ενίσχυση της «κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης δεν έχουν καμία βάση. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίας που παράγουν μαχητικά ανταγωνιστικά του «Γιουροφάιτερ».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος

Με την απόφαση αυτή διαφώνησε ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αναχώρησε, πριν από την ολοκλήρωση της Κυβερνητικής Επιτροπής, για τις Βρυξέλλες, χωρίς να κάνει καμία δήλωση. Αργότερα σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες επισήμανε αναφορικά με τις περικοπές ότι «στο βαθμό που αυτή η συμβολή μοιράζεται δίκαια σε όλους και η άμυνα θα έχει τη δική της συμμετοχή». Αλλά παρέπεμψε το θέμα στο ΚΥΣΕΑ. «Θα έχουμε, είπε, σε ειδική συνεδρίαση στο ΚΥΣΕΑ τη δυνατότητα να εξετάσουμε μετατόπιση προγραμμάτων, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις στην κάλυψη αυτών των αναγκών». Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι οι περικοπές δεν έχουν οριστικοποιηθεί. «Περιμένετε, είπε, να δούμε πρώτα ποια τελικά μείωση θα υπάρξει και πώς θα υλοποιηθεί, διότι μιλάμε για μελλοντικές πολιτικές της τριετίας που έρχεται».

Το κλίμα, πάντως, των αντιδράσεων του Α. Τσοχατζόπουλου καταγράφεται με περισσότερη σαφήνεια από τα σχόλια κύκλων του υπουργείου Αμυνας. Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς, «οι περικοπές γίνονται μεν αποδεκτές υπό τον όρο οπωσδήποτε να προχωρήσει η υλοποίηση και εξέλιξη όλων των προγραμμάτων που περιέχονται στο σχεδιασμό που έχει γίνει, έστω και με κάποιες καθυστερήσεις και χρονικές μεταθέσεις».

Σημειώνουν ακόμα: «Η προώθηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και οι δαπάνες που απαιτούν σε καμία περίπτωση δεν αντιστρατεύονται την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική. Αντίθετα τις ενισχύουν, με την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στη χώρα από το εξωτερικό».

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν με έμφαση ότι είναι «απαράδεκτη η προσπάθεια που επιχειρήθηκε προς τα ΜΜΕ, να μπει το πλαστό δίλημμα: άμυνα ή κοινωνική πολιτική». Τίθεται δε θέμα σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ, καθώς: «Η συζήτηση πρέπει να μεταφερθεί σε επίπεδο ΚΥΣΕΑ και Υπουργικού Συμβουλίου, διότι δεν είναι απλό θέμα η υπόθεση περικοπής των δαπανών για την άμυνα. Να γίνει συνολική συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, τις σχέσεις με την Τουρκία και την κατάσταση στην περιοχή, αλλά και για την Πολιτική Εθνικής Αμυνας και τι σημαίνει για αυτήν η περικοπή των κονδυλίων και η ανακατανομή που πρέπει να γίνει».

Επίσης αναφέρουν: «Με το ίδιο επιχείρημα, ότι πέφτουν έξω οι προϋπολογισμοί λόγω εκτάκτων εξόδων, μπορεί να ζητηθούν περικοπές από τα κονδύλια για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και τα επόμενα χρόνια. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται στον αέρα, στις πλάτες της άμυνας της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ