Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΛΑΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Νέα πεδία δράσης για τα γαλλικά μονοπώλια

Η συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις και σε συμπράξεις με ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους στην ατζέντα των επαφών με την κυβέρνηση

Οι θερμές χειραψίες Σαμαρά - Ολάντ υποδηλώνουν την κοινή τους πρόθεση να τσακίσουν τους λαούς σε Ελλάδα και Γαλλία, για να σωθούν τα μονοπώλια από τη βαθιά κρίση

Eurokinissi

Οι θερμές χειραψίες Σαμαρά - Ολάντ υποδηλώνουν την κοινή τους πρόθεση να τσακίσουν τους λαούς σε Ελλάδα και Γαλλία, για να σωθούν τα μονοπώλια από τη βαθιά κρίση
Πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση, για να προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα άγριων μέτρων και «μεταρρυθμίσεων», που εξαθλιώνουν το λαό, πρόσφερε ο Φρ. Ολάντ, ζητώντας από την πλευρά του μεγαλύτερο μερίδιο για τα γαλλικά μονοπώλια στο πλιάτσικο που γίνεται σε φυσικό και ορυκτό πλούτο και τις δημόσιες υποδομές.

Ο σοσιαλδημοκράτης Γάλλος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής του στην Αθήνα την Τρίτη, φόρεσε το προσωπείο του «φίλου» του ελληνικού λαού, αλλά την ίδια στιγμή τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών και εταίρων, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση «επενδύσεων» και την «ανάπτυξη» της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει ώθηση στο ζήτημα της έρευνας και συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, για τα οποία έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους γαλλικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας (Total).

Στην κατεύθυνση αυτή, από τη μια αποδέχτηκε το σχέδιο για απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών με τη μέθοδο της μακροχρόνιας ενοικίασης (leasing), που το εμφάνισε μάλιστα ως δική της «ιδέα», ενώ ταυτόχρονα ανακήρυξε τα ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο ως «πλουτοπαραγωγικές πηγές» ολόκληρης της ΕΕ, επιδιώκοντας προφανώς να βάλει πιο βαθιά στο παιχνίδι τα ισχυρότερα κράτη - μέλη της ΕΕ, στα οποία αναθέτει ρόλο «εγγυητή» για τη μελλοντική συνεκμετάλλευσή τους.

Εδωσε έτσι το σύνθημα για μεγαλύτερο πλιάτσικο στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και για ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Πρώτο πιάτο οι υδρογονάνθρακες

Οπως τόνισε Α. Σαμαράς στις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, τέθηκε το θέμα «για τα ενεργειακά αποθέματα που υπάρχουν στην περιοχή και που θα αποδειχθεί ότι, όπως και στην κυπριακή ΑΟΖ, υπάρχουν και στην ελληνική ΑΟΖ και που είναι στρατηγικής, θα έλεγα, σημασίας για τον εφοδιασμό της Ευρώπης και θα συμβάλουν αποφασιστικά στο να αποκτήσει η Ευρώπη τις δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές».

Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε με νόημα ότι «τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας, που βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης». Στρατηγική επιδίωξη της εγχώριας πλουτοκρατίας, όπως τόνισε, είναι «η Ελλάδα να μπορέσει με αυτές τις πηγές να εφοδιάζει και να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη».

Με αυτόν το γνώμονα, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα χειριστεί και το ζήτημα της ανακήρυξης της ΑΟΖ. «Θα το κάνουμε με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται, θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα φιλικά και ειρηνικά», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο δικαίωμα που έχει η Ελλάδα από το Δίκαιο της Θάλασσας για ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έκρυψε το ενδιαφέρον των γαλλικών μονοπωλιακών ομίλων για συμμετοχή στις έρευνες και τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων στο Αιγαίο. «Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, κάτι που μπορεί καταρχήν να βρεθεί και κατόπιν, να ακολουθήσει η εκμετάλλευσή τους και πιστεύω ότι εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί, βεβαίως, η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα θα το κάνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εσπρωξε» τις φρεγάτες

Αν και ο Γάλλος Πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς», η πραγματικότητα είναι ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκε εκτενώς η αγορά εξοπλιστικού υλικού. Λανσαρίστηκε, μάλιστα, ως «πρωτοβουλία» της ελληνικής κυβέρνησης, που ανεπίσημα συνδέει την αγορά αυτή με την «ασφάλεια» των ερευνών και της εξόρυξης των κοιτασμάτων στο Αιγαίο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χτες ότι η κυβέρνηση συμφώνησε για την ενοικίαση δύο φρεγατών και τεσσάρων αεροσκαφών παρακολούθησης από τη Γαλλία. «Εμείς ζητήσαμε, επειδή έχουμε αμυντικές ανάγκες και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, δεν παραμελούμε την αμυντική θωράκιση της χώρας και αναζητούμε λύσεις, αυτό που προτείναμε στους Γάλλους είναι να μας ενοικιάσουν δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη παρακολούθησης», δήλωσε ο Σ. Κεδίκογλου, δικαιολογώντας την απόφαση αυτή «γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στο Αιγαίο θα είναι ήρεμα τα νερά».

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι η αγορά αυτή συνδέεται με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, λέγοντας ότι έτσι «οι έρευνες θα γίνουν αποτελεσματικότερα, γρηγορότερα, όταν υπάρχει μία ήρεμη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο». Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο ποιο είναι το συνολικό κόστος του εξοπλιστικού αυτού πακέτου, που θα φορτωθεί εξολοκλήρου στον ελληνικό λαό. Τα εξοπλιστικά, πάντως, θα συζητηθούν και στην επίσκεψη που θα κάνει ο Γάλλος υπουργός Αμυνας στη χώρα μας στις 28 Φλεβάρη.

Καραδοκούν στις ιδιωτικοποιήσεις

Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν βέβαια η ενίσχυση του μεριδίου των γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων στο πρόγραμμα των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων και ευρύτερα στο πλιάτσικο που γίνεται με τις «επενδύσεις».

«Συζητήσαμε για ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε μια σειρά από τομείς: Την ενέργεια, τις κατασκευές, μεταφορές, άμυνα, διαχείριση υδάτινων πόρων και τη δυνατότητα ενεργού ανάμειξης γαλλικών εταιρειών στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας τα φιλέτα για τα οποία ενδιαφέρεται το γαλλικό κεφάλαιο.

«Από τη στιγμή, λοιπόν, που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες, διότι έχουμε υπηρεσίες ποιοτικές, τις οποίες θέλουμε να προσφέρουμε στη διάθεση των Ελλήνων σε πολλούς τομείς, όπως το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, οι σιδηρόδρομοι και πολλοί άλλοι τομείς που με μεγάλη διαφάνεια οι γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού», επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Φρ. Ολάντ.

Ο ίδιος, μιλώντας αργότερα ενώπιον Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών σε κεντρικό ξενοδοχείο προέτρεψε τις επιχειρήσεις «να επενδύσουν με την στήριξη των κυβερνήσεων».

Αβροφροσύνες για τη σφαγή στο Μάλι

Ταυτόχρονα, ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την υποστήριξή του στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης στο Μάλι, δηλώνοντας προκλητικά ότι «με την κίνηση που έκανε η Γαλλία στο Μάλι έδωσε δείγμα σαφές της δυνατότητας που υπάρχει για περισσότερη σταθερότητα στην περιοχή».

Στο ίδιο ύφος, συμπλήρωσε ότι η πολιτική της Γαλλίας στο Μάλι «δείχνει αποφασιστικότητα και ευθύνη και από την πλευρά της αλλά και για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης». Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό, γιατί «η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που μας στήριξε πολιτικά στην επιχείρησή μας στο Μάλι».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ