Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Μπροστά στις επόμενες μάχες

Οι επικοινωνίες είναι ήδη στα χέρια πολυεθνικών μονοπωλίων. Ο ορυκτός πλούτος επίσης. Το εμπόριο, παρά την ύπαρξη ακόμα αρκετών μικρομεσαίων, ελέγχεται από μονοπωλιακές μονάδες. Η ντόπια παραγωγή που αφορά στη διατροφή χτυπιέται ανελέητα για να εξαναγκαστούν οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να παραδώσουν τα πάντα στους αναδυόμενους μεγαλοκαπιταλιστές του χώρου. Οι εταιρείες που εμπορεύονται γη (και σπίτια) κάνουν χρυσές δουλειές καθώς αγοράζουν κοψοχρονιά. Καταμεσής της κρίσης το μονοπωλιακό κεφάλαιο γιγαντώνεται. Οι πολιτικοί του εκπρόσωποι όλο και πιο ωμά μιλάνε για κερδοφόρες μπίζνες στο έδαφος που καλλιεργεί η κρίση. Νερό και ρεύμα, συνολικά η Ενέργεια, τα νέα πεδία του ανταγωνισμού των μονοπωλίων.

***

Απέναντι: Χιλιάδες και χιλιάδες απειλούνται από τις τράπεζες να χάσουν το κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι τους. Μεικτά κλιμάκια Αστυνομίας και ΣΔΟΕ κάνουν μπλόκα στους δρόμους για να οδηγήσουν στο Αυτόφωρο καθέναν που χρωστά πάνω από 6.000 ευρώ στην Εφορία. Εργολάβοι της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ εμφανίζονται πυκνά πλέον στις γειτονιές για να κόψουν ρεύμα και νερό. Υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ αφηγούνται ιστορίες για ανθρώπους που αγοράζουν με το κομμάτι πλέον ένα φτερό κοτόπουλου, ένα μήλο, ένα κρεμμύδι.

Το κυβερνητικό κονκλάβιο εκπονεί σχέδια επί σχεδίων για την προστασία δήθεν των ανέργων. Μπούρδες. Κάθε μέτρο είναι μέτρο ενίσχυσης των καπιταλιστών για ακόμα πιο φτηνούς εργάτες. Ηδη τους έχουν μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ τους έχουν χορηγήσει προγράμματα που τους επιδοτούν για τις ασφαλιστικές εισφορές. Το μέγεθος της απλήρωτης εργατικής δύναμης αυξάνεται δραματικά. Κι αυτό ακριβώς είναι ο κράχτης για τις περίφημες νέες επενδύσεις.

***

Αχτίδα φωτός: Χτες, στη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας: Εργάτες πάνε στα μπλόκα των αγροτών. Αγρότες έρχονται στις συγκεντρώσεις των εργατών. Μαθητές αφήνουν μόνους στην τάξη τους απεργοσπάστες καθηγητές και κατεβαίνουν στο δρόμο πλάι στους γονιούς τους. Γυναίκες βυθίζουν την τηλεθέαση καθώς αντί να κοιτάνε στην τιβί το πώς μαγείρευαν λαχανίδες οι άνθρωποι στην Κατοχή, κατεβαίνουν στην απεργιακή διαδήλωση για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

Εκεί, στο δρόμο της οργανωμένης ταξικής πάλης διαμορφώνεται κοινή συνείδηση: Η αστική τάξη πρέπει να βγει στην ανεργία. Οι πολιτικοί της αστικής τάξης πρέπει να βγουν στην ανεργία. Οσοι ισχυρίζονται ότι ο καπιταλισμός έχει και ανθρώπινο πρόσωπο πρέπει να βγουν στην ανεργία.

Τα ανθρώπινα ποτάμια που πλημμύρισαν χτες τους δρόμους έδειξαν ότι ο τροχός της Ιστορίας μπορεί να αργοσέρνει ακόμα, αλλά υπάρχουν οι δυνάμεις που τον τραβάνε μπροστά. Υπάρχουν οι δυνάμεις που μπορούν να βάλουν φρένο στην πολιτική του κεφαλαίου. Υπάρχουν οι δυνάμεις που μπορούν να αναμετρηθούν με την εξουσία των μονοπωλίων και να την ανατρέψουν. Μπροστά η μάχη για τις Συμβάσεις. Μπροστά η μάχη για την προστασία των ανέργων. Μπροστά η μάχη απέναντι στις τράπεζες και την εφορία. Μπροστά η μάχη για την επιβίωση. Ολα πόλεμος με τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Καθένας κρίνεται από τη θέση που έμπρακτα παίρνει σ' αυτό το μέτωπο. Σ' αυτό το μέτωπο η υπεράσπιση του ΚΚΕ, ψυχή και καρδιά του μετώπου, είναι επίσης κριτήριο για τον καθένα.

Ασχετο: Βράδυ Δευτέρας στο Νοσοκομείο «Αγ. Ολγα». Το νοσοκομείο έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να δεχτεί ούτε έναν ασθενή. «Οι εφημερίες πια είναι ένας πόλεμος», σχολιάζει ένας γιατρός. Τα ιδιωτικά μαγαζιά που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στο χώρο της Υγείας γράφουν νέα κέρδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεσηκωμός στην απεργία(2011-10-18 00:00:00.0)
Αγώνας παλλαϊκός(2011-06-24 00:00:00.0)
Στηρίζουμε «Λαϊκή Συσπείρωση»!(2010-10-20 00:00:00.0)
Κίνημα προς όφελος του λαού(2010-09-10 00:00:00.0)
Σε άλλο δρόμο(2003-06-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ