Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ
Στάση εργασίας και διαδήλωση ενάντια στην αντεργατική πολιτική

Στην πρώτη γραμμή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που έδωσαν τον παλμό στην κινητοποίηση

Μετά την πορεία στην Ελευσίνα, οι διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά (φωτ.) την Εθνικό οδό
Μετά την πορεία στην Ελευσίνα, οι διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά (φωτ.) την Εθνικό οδό
Σε τετράωρη στάση εργασίας προχώρησαν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Πεδίο, ενάντια στις απολύσεις, στην απλήρωτη εργασία και το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που εφαρμόζονται στους τόπους δουλειάς στην περιοχή.

Τη στάση εργασίας προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν οι ταξικές δυνάμεις και η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, που έδωσαν και τον παλμό στην κινητοποίηση. Η συγκέντρωση έγινε στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου και, παρά τη συνεχόμενη βροχή, εκατοντάδες ήταν οι εργάτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων. Κλειστά ήταν και τα καταστήματα της περιοχής, με τους αυτοαπασχολούμενους να στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στην εργατιά του Θριασίου.

Ο Παντελής Παπαβασιλείου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και στέλεχος του ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση υπογράμμισε: «Δεν έχουμε πολλές επιλογές. 'Η θα τα βάψουμε μαύρα, ή θ' αγωνιστούμε». Και κάλεσε τους συγκεντρωμένους ν' αναλογιστούν πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η «φωτιά» της «Χαλυβουργίας» είχε ανάψει παντού. Ιδιαίτερα τόνισε τις ευθύνες εκείνων των συνδικαλιστικών δυνάμεων που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μη συμβεί αυτή η εξέλιξη. «Σε τι βοήθησαν τα σωματεία που επέλεξαν αυτή τη στάση; Εξαιρέθηκαν; Γλίτωσαν; Βοήθησαν το συμφέρον των εργατών ή των βιομηχάνων;», τόνισε ο Π. Παπαβασιλείου.

Σε αυτό το σημείο στάθηκε και ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Χαλυβουργίας Ελλάδας», στον Ασπρόπυργο, υπενθυμίζοντας πως οι χαλυβουργοί απ' την πρώτη στιγμή είχαν προειδοποιήσει ότι ο Μάνεσης ήταν ο «λαγός» των βιομηχάνων.

Αυτή τη στιγμή η εργοδοτική επιθετικότητα στο Θριάσιο εντείνεται. Μετά τη «Χαλυβουργία», ήρθαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, με απλήρωτη και εκ περιτροπής εργασία. Η «Χαλυβουργική», τώρα, προχωρά σε 170 απολύσεις και 20% μείωση μισθού. Τα τσιμεντάδικα ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ μειώνουν την παραγωγή, ενώ τα εργοστάσια ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ βρίσκονται σε απαξίωση με τους εργάτες απλήρωτους.

Στη συγκέντρωση μίλησαν, επίσης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, Ν. Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, Θ. Δανούσης, το μέλος της διοίκησης του ΕΚ Ελευσίνας Δ. Καραμούσας.

Ξεχωριστός ήταν ο χαιρετισμός εργαζόμενης από τα σούπερ-μάρκετ EXTRA, όπου η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση 16 εργαζομένων, την ίδια μέρα της συγκέντρωσης.

Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε πορεία στους δρόμους της πόλης και σε συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής οδού στο ύψος της Ελευσίνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ