Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σκέψεις και προβληματισμοί

Είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα η κοινωνία θα απαιτήσει ένα άλλο πολιτικό σύστημα. Το γνωρίζει και το σύστημα και για αυτό προσπαθεί να χειραγωγήσει την κοινωνία, δημιουργώντας συνεχώς νέα πολιτικά σχήματα του ιδίου συστήματος, κάνοντάς του λίφτινγκ. Ετσι, η κοινωνία τρέφει ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να βρει λύση μέσα από το ίδιο το σύστημα.

Ομως, η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος είναι τέτοια, που δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να δώσει τίποτα. Η επίθεση είναι πλέον σε όλα τα μέτωπα και απαιτεί συμμαχία όλων των κοινωνικών στρωμάτων που δέχονται επίθεση. Η πολιτική των επιμέρους ρήξεων δεν μπορεί πλέον να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για επιμέρους κατακτήσεις. Καθημερινά το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου το δείχνει με τον αυταρχισμό του σε όσους ξεσηκώνονται ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων.

Η οργάνωση του Κόμματος οφείλει να εξασφαλίσει το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, για την ενότητα της πολιτικής, αλλά σε επίπεδο δράσης στο κίνημα, πρέπει να είναι εγγυητής σύντομων και συντονισμένων δράσεων σε όλα τα μέτωπα, με σκοπό την ενότητα του μετώπου με πρωτοπόρα την εργατική τάξη. Να απαιτήσει το μέτωπο, τη δική του εργατική λαϊκή εξουσία, μέσα από τους αγώνες που θα δώσει. Να ξεκαθαρίσει ότι δε θα την πάρει μέσα από εκλογές. Για να συμβεί αυτό πρέπει να απαλλαγεί από κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Τα μέλη του Κόμματος οφείλουν να αποκτήσουν δυνατότητες εξειδίκευσης της πολιτικής του Κόμματος στο χώρο που δραστηριοποιούνται και όχι να γίνονται απλοί ταχυδρόμοι της πολιτικής γραμμής. Ναι στον πολιτικό προσανατολισμό των συνδικάτων, των συλλογικών οργάνων και των λαϊκών επιτροπών και όχι απλά και μόνο στον οργανωτικό έλεγχο, χωρίς ταυτόχρονα και τον ξεκάθαρο πολιτικό τους προσανατολισμό. Από τώρα οφείλει το Κόμμα να διατάξει τις δυνάμεις του, παράλληλα με τον αγώνα για την ανατροπή του συστήματος, να οργανώσει το λαό στις λαϊκές γειτονιές και να τον προετοιμάσει για τη δική του αυριανή Εργατική Λαϊκή Εξουσία.

Να συνεχιστεί πιο αποτελεσματικά ο διάλογος που έχει ανοίξει το Κόμμα με τους οπαδούς για όλα τα πολιτικά ζητήματα. Να κατοχυρωθεί και καταστατικά. Ετσι δοκιμάζονται τα στελέχη στη σχέση τους με την κοινωνία, εξασφαλίζοντας το δημόσιο ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με τις δυνάμεις, που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση και δεν έχουν επιλέξει ακόμα για διάφορους λόγους, να οργανωθούν στο Κόμμα. Είναι ωφέλιμο και για τους οπαδούς και για το Κόμμα.

  • Για το σχέδιο Προγράμματος το ΚΚΕ

Στο κεφάλαιο 8.5

Να υπάρξει αναφορά για πόλεις αισθητικά όμορφες, αρχιτεκτονικά κτισμένες σύμφωνα με την ιστορία της κάθε περιοχής. Συμβολή της εκπαίδευσης, μελετώντας την ιστορία και την κουλτούρα, για επιστημονική εκπαίδευση χρησιμοποίησης της πέτρας στις κατασκευές. Μελέτη του πολιτισμού της κουλτούρας και των τεχνών που εξαφανίστηκαν στο χρόνο της έντονης καπιταλιστικής παραγωγής, γιατί δεν επέφεραν κέρδη.

Στο κεφάλαιο 9.2

Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Φοβάμαι, όπως είναι διατυπωμένο, ότι θα κατοχυρωθούν προϋποθέσεις για μονιμοποίηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Τέλος επιτρέψτε μου και κάποιες παρατηρήσεις για τη συμπεριφορά του κομμουνιστή.

Επειδή η κοινωνία ταυτίζει, και καλά κάνει, το Κόμμα, με τη στάση ζωής των μελών του, πρώτη προτεραιότητα για το μέλος είναι η καθημερινή στάση ζωής, το ήθος, η αλληλεγγύη και η απλότητα στην καθημερινή του ζωή. Οι επιρροές του συστήματος σίγουρα επιβάλλουν άλλον τρόπο ζωής. Ομως, ο κομμουνιστής πρέπει να αποτελεί πρότυπο προς μίμηση και όχι πρότυπο προς αποφυγή.

Ο αθλητισμός και η καλή φυσική κατάσταση του κομμουνιστή σηματοδοτούν στοιχεία ετοιμότητας για αγώνα και όχι στοιχεία παραίτησης και υποταγής.


Παναγιώτης Kουφαλάκος
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων την ΔΕΥΑ Καλαμάτας, μελος της Γραμματείας Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης γονέων μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ