Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με κορύφωση την απεργία

Κινητοποιήσεις την Πέμπτη στο υπουργείο Παιδείας και την Παρασκευή στον ΟΑΕΔ στον Αλιμο

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 20 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10.30 στην Ομόνοια, προετοιμάζουν οι σπουδαστές στην κατάρτιση και τη μαθητεία και παράλληλα κινητοποιούνται για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχολές τους.

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν οι σπουδαστές στα δημόσια ΙΕΚ και στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του υπουργείου Παιδείας την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι. Οι μαθητές στις ΕΠΑΣ αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα στα μαθήματα ειδικότητας, με δεκάδες διδακτικές ώρες να χάνονται κάθε εβδομάδα και πολλούς μαθητές να κινδυνεύουν να «χάσουν» τη σχολική χρονιά. Απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση στο υπουργείο και στην απεργία έχει πάρει το 15μελές της ΕΠΑΣ Αθηνών.

Αγωνιστικό ραντεβού δίνουν την Παρασκευή 15 Φλεβάρη, στις 12.00, οι σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ μαζί με Επιτροπές Ανέργων. Θα συγκεντρωθούν στον ΟΑΕΔ στον Αλιμο (Δωδεκανήσου 6) και θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, για τα μεροκάματα πείνας της μαθητείας και την προσπάθεια να γενικευτούν οι εργασιακές αυτές σχέσεις μέσα από το «Σχέδιο Δράσης», με το οποίο η κυβέρνηση καταδικάζει τη νεολαία στη σύγχρονη σκλαβιά. Στην κινητοποίηση καλούν τα 5μελή των ΕΠΑΣ: Ηλεκτρολόγων αυτοκινήτων Αιγάλεω, Ηλεκτρολόγων Αλίμου και Υδραυλικών Αλίμου. Επίσης, η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας.

Οσον αφορά τους σπουδαστές στα δημόσια ΙΕΚ, με την έναρξη του νέου εξαμήνου καλούνται πληρώσουν τα δίδακτρα ενώ πληθαίνουν οι περιπτώσεις αυτών που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να βρεθούν εκτός σχολής. «Ολοι για έναν και ένας για όλους», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ). Καλεί τους σπουδαστές να σταθούν στο πλευρό όσων δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα και επισημαίνει πως τα προβλήματα που συναντούν στις σχολές δεν είναι αποκομμένα από τη γενικότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. Με αφορμή την απεργία ο Σύλλογος υπογραμμίζει τη σημασία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων: «Να μην επιτρέψουμε κανένας νέος να δουλεύει χωρίς συλλογική σύμβαση», τονίζει και εξηγεί πως οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν κατοχυρώνουν μόνο τον κατώτερο μισθό αλλά και μια σειρά ζητήματα όπως το ωράριο εργασίας, το διάλειμμα, τη γονεϊκή άδεια και την άδεια ασθενείας.

Ο Σύλλογος καλεί τους νέους και τις νέες στην κατάρτιση να διεκδικήσουν:

  • Κατάργηση των διδάκτρων. Κανένας σπουδαστής να μη διαγράφεται από τη σχολή γιατί δεν έχει να πληρώσει τα δίδακτρα.
  • Κανένας σπουδαστής να μη δουλεύει χωρίς μισθό και ασφάλιση στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης. Μισθός για τους πρακτικάριους με βάση τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Διανομή πάσο σε όλους τους σπουδαστές. Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ