Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
'Η ρύθμιση ή κατάσχεση!
  • Η κυβέρνηση εκβιάζει και απειλεί όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους
  • Ξεκίνησε ο πρόσθετος σφαγιασμός κρατικών δαπανών για να εμφανιστούν ...πλεονάσματα

Την απειλή της κατάσχεσης και της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων (ακίνητα, μισθοί, συντάξεις) με οφειλές προς το Δημόσιο, επαναφέρει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να τους τρομοκρατήσει και να τους εξαναγκάσει να προσέλθουν στα ταμεία της εφορίας, αν και ομολογείται από κάθε πλευρά, ότι η άγρια επιδρομή που έχουν εξαπολύσει οι κυβερνήσεις τα τρία τελευταία χρόνια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, έχει οδηγήσει στην εξάντληση της φοροδοτικής τους ικανότητας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Θ. Θεοχάρης, ανέφερε, ότι το υπουργείο Οικονομικών προωθεί εξατομικευμένη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τα πρότυπα των τραπεζών. Θα ζητηθεί από τους ίδιους τους φορολογούμενους, να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν, ενώ θα πρέπει να αποδείξουν με στοιχεία την οικονομική τους κατάσταση και το γεγονός ότι δεν πληρώνουν μεγαλύτερες δόσεις. Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά...

Οι ελιγμοί που επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα εκατομμυρίων φτωχών νοικοκυριών, τα οποία περιήλθαν στη δεινή αυτή θέση, λόγω των εφαρμοζόμενων οικονομικών πολιτικών. Και προκειμένου να μην τα χάσουν όλα, αντιγράφουν τις «ευέλικτες» πρακτικές των τραπεζών, οι οποίες προχωρούν σε ρυθμίσεις δανείων...

Αλλά μαζί με την προτεινόμενη ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών, φροντίζει να υπενθυμίσει, ότι όσοι αρνηθούν να ενταχθούν σε σ' αυτή, θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου, κάτι που διατυπώνει με αρκετά εύλογο τρόπο το στέλεχος του συγκεκριμένου υπουργείου, όπου και αναφέρει ότι «η ρύθμιση παρέχεται, ώστε να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, εκποίησης, κατάσχεσης κ.λπ». Σαφέστατος ο υπαινιγμός: `Η ρύθμιση ή εκποίηση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η αναφορά του στα χρέη ύψους 4,9 δισ. ευρώ, της γνωστής από το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων εταιρείας «Ακρόπολη Χρηματιστηριακή», τα οποία κρίνει ως «ανεπίδεκτα είσπραξης». Σχετικά με το θέμα αυτό, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο «Ριζοσπάστη» ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής των χρεών, αλλά είναι τόσο μεγάλα που η εταιρεία αδυνατεί να πληρώσει. Απορίας άξιο είναι, από το 2007, οπότε και ήλθε στην επικαιρότητα το σκάνδαλο, μέχρι σήμερα, έξι δηλαδή χρόνια μετά, αν η εταιρεία έχει πληρώσει και τι, από το πρόστιμο των 4,9 δισ. ευρώ. `Η το πάνε για διαγραφή χαρακτηρίζοντάς το ως ανεπίδεκτο είσπραξης;

«Καλή χρονιά» με σφαγιασμό δαπανών

Σε σφαγιασμό ακόμη και των προβλεπόμενων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού προχώρησε για το μήνα Γενάρη το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πιάσει αντιλαϊκούς στόχους, εφαρμόζοντας τη «ρήτρα αυτόματης διόρθωσης», πολιτική που σημαίνει την επιβολή αλλεπάλληλων νέων μέτρων για την παραπέρα διάλυση μέχρι και εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Από το μήνα Γενάρη σωρεύονται τα διαχειριστικά ζόρια με τα φορολογικά έσοδα να καταγράφουν πτώση σε σχέση με το Γενάρη του 2011 και ταυτόχρονα να εμφανίζουν «υστέρηση» ύψους πάνω από 240 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντιλαϊκό στόχο για τον ίδιο μήνα. Προκειμένου να καλύψουν τις διευρυνόμενες «αστοχίες» προχώρησαν στη διάλυση των κρατικών δαπανών, με τη μείωση των κονδυλίων κατά 1 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με το Γενάρη του 2012. Να σημειωθεί ότι η διάλυση των κρατικών δαπανών συνέβη μετά την εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ), η οποία και αποδόθηκε στους τραπεζίτες και άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Ετσι εμφανίζουν «πρωτογενές πλεόνασμα» στα 398 εκατ. ευρώ. Επίσης, «πλεονασματικό» κατά 159 εκατ. ευρώ εμφανίζουν και το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού!

Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού (Γενάρης 2013), σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζει τα παρακάτω:

Δαπάνες: Καρατομήθηκαν στα 4,26 δισ. ευρώ (από 5,36 δισ. το Γενάρη του 2012) με συρρίκνωση πάνω από 1 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 20,5%. Οι «πρωτογενείς δαπάνες» διαμορφώνονται στα 3,9 δισ. ευρώ (από 4,8 δισ.) μειωμένες κατά 900 εκατ. ευρώ.

Εσοδα: Διαμορφώνονται (πριν από τις επιστροφές φόρου) στα 4,37 δισ. ευρώ (από 5 δισ. το Γενάρη του 2012) με πτώση 12%. Σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο του Γενάρη 2013 (4,66 δισ. ευρώ) εμφανίζεται «υστέρηση» ύψους 241 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνεχιζόμενη ραγδαία υποχώρηση της λαϊκής κατανάλωσης είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των «αστοχιών» στο μάζεμα του ΦΠΑ κατά 160 εκατ. ευρώ και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνες κ.ά.) κατά 153 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ