Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2015
Συνεχίζονται οι «αστοχίες» στο 10μηνο

Με «απόκλιση» ύψους 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο που έχει τεθεί, διαμορφώθηκαν στην περίοδο Γενάρης - Οκτώβρης 2015 τα «καθαρά έσοδα» του κρατικού προϋπολογισμού και αυτό παρά το γεγονός ότι στο κρατικό ταμείο ξεκίνησαν να εισρέουν και οι δόσεις από το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ. Και βέβαια, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από τη διάλυση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών και την άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό, τα οποία σε συνδυασμό με τη διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή (αυξημένος ΦΠΑ κ.ά.), εμφανίζουν «πρωτογενή πλεονάσματα» που φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 4,5 δισ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία (Γενάρης - Οκτώβρης 2015) του υπουργείου Οικονομικών:

-- Τα καθαρά έσοδα φτάνουν στα 39,7 δισ. ευρώ, έναντι εισπρακτικού στόχου ύψους 41,8 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχώρησε στη συγκρότηση και λειτουργία του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», έργο του οποίου είναι η καρατόμηση κονδυλίων σε περιπτώσεις αποκλίσεων από τους στόχους.

-- Κρατικές δαπάνες: Σε επίπεδο «τακτικού προϋπολογισμού» (χωρίς τις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) καταγράφονται στα 37,7 δισ. ευρώ, με συρρίκνωση ύψους 3,2 δισ. σε σχέση με τον προϋπολογιζόμενο στόχο. Και βέβαια, βασικός πυλώνας αυτής της πολιτικής είναι η παραπέρα συμπίεση των κονδυλίων σε τομείς όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, τα επιδόματα σε κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών κ.ά., στοιχεία τα οποία θα κοινοποιηθούν με επόμενη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Την ίδια ώρα, οι αποπληρωμές τόκων για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους φτάνουν στα 5,3 δισ. ευρώ, ακριβώς στο ύψος των στόχων που έχουν προβλεφθεί για το 2015 και αυξημένες κατά 223 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 10μηνο του 2014.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org