Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Ημερίδα για την ηλεκτρική ενέργεια

Η αναγκαιότητα και η υπεροχή του ενεργειακού σχεδιασμού της λαϊκής οικονομίας, αναδείχτηκε μέσα από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Πνευματικό κέντρο Πτολεμαΐδας στην Κοζάνη, με θέμα «Ηλεκτρική Ενέργεια για Ποιον; Οι θέσεις του ΚΚΕ».

Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΚΟ ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας, που παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση του Κόμματος για την Ενέργεια. Στις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, μόνιμοι, συμβασιούχοι και εργολαβικοί, αλλά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που δέχονται τις επιπτώσεις από την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τώρα η τρικομματική συγκυβέρνηση.

Οι συνέπειες για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ήταν καταστροφικές: Εκρηξη της φτώχειας και της ανεργίας, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, τεράστια προβλήματα στις μετεγκαταστάσεις οικισμών, στην αποκατάσταση των εδαφών κ.λπ.

Οπως είπε ο Α. Τσάκωνας, «πέρα από τις εγκληματικές ευθύνες των αστικών κομμάτων, σοβαρές και διαχρονικές ευθύνες έχει και η πλειοψηφία του "ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ", της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΣΑΔ, ΔΑΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα της Ενέργειας. Στο όνομα του ρεαλισμού, του εφικτού και του εκσυγχρονισμού αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, τα λαϊκά στρώματα. Πίσω από τις αγωνιστικές κορόνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις για «δημόσια» ΔΕΗ στην ουσία έβαλαν πλάτη στις διάφορες μορφές ιδιωτικοποίησής της.

Το ίδιο έκαναν με τις διάφορες μορφές ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας που οδήγησαν στην απώλεια 5.000 θέσεων εργασίας μόνιμης και σταθερής δουλειάς για την περιοχή μας, και στη γιγάντωση του αίσχους του δουλεμπορίου και των εργολαβιών.

Οι τοπικές διοικήσεις, Δήμαρχοι, Νομάρχες, Περιφερειάρχης, είτε πλειοψηφούσαν οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ, πάντα με τη συμμετοχή του ΣΥΝ, ήταν πυροσβέστες της οργής και της αγανάκτησης του λαού, των λαϊκών αγώνων.

Η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός οδηγεί στο σχεδιασμό για το κλείσιμο 14 από τις 16 μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή μας μέχρι το 2020. Ετσι και αλλιώς είναι γερασμένες πολλές από αυτές, ήδη έπρεπε να έχουν αποσυρθεί. Είναι εγκληματική η συνέχιση της λειτουργίας τους χωρίς αντικατάσταση λόγω ζημιών, αποδοτικότητας, σπατάλης λιγνιτικών αποθεμάτων, περιβαλλοντικής ρύπανσης. Δεν είναι τυχαία η καταστροφική για τη ΔΕΗ καθυστέρηση αντικατάστασης μονάδων. Στόχο έχουν την παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τα διάφορα σενάρια και οι διαγκωνισμοί ποιοι όμιλοι θα ωφεληθούν είναι πεδίο σκληρών συγκρούσεων μεταξύ τους αλλά και σε επίπεδο κυβέρνησης και ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί τους, η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία θα έχει κατάρρευση στα 700 ΜW εγκατεστημένη ισχύ (Αγ. Δημήτριος 5 , Μελίτη 2) από 4.300 ΜW σήμερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Τέλος, παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, που περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

Στήριξη της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως προϋπόθεση για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Αυτό σημαίνει την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων με νέες αποκλειστικά από τη ΔΕΗ.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με ένα σχέδιο προσλήψεων από την ΔΕΗ που θα φτάνει τις 5.000 εργαζόμενους, να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (εργολαβικοί, συμβασιούχοι, παροχής υπηρεσιών κ.λπ.), να στηριχθεί και να μη χαθεί η πολύτιμη τεχνογνωσία της ΔΕΗ.

Αμεση μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής, Αναργύρων, Ποντοκώμη, Ακρινής.

Πλήρη αποκατάσταση των εδαφών και προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος από Κρατικό Φορέα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση σε όφελος του λαού και της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ