Σάββατο 2 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Νέα 48ωρη απεργία από σήμερα τα ξημερώματα

Την ανάγκη να γίνουν συσκέψεις και συνελεύσεις σε κάθε πλοίο σημειώνουν τα ταξικά συνδικάτα

Με νέα 48ωρη απεργία, που αρχίζει σήμερα στις 6 το πρωί, εντείνουν οι ναυτεργάτες την απεργιακή μάχη που ξεκίνησαν από την περασμένη Πέμπτη, υψώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στη σφοδρή επίθεση κεφαλαίου και συγκυβέρνησης, που επιδιώκουν να τους μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους στα καράβια. Οι ναυτεργάτες παραμένουν αποφασιστικά στους καταπέλτες, καλώντας ταυτόχρονα τα φτωχά λαϊκά στρώματα των νησιών, τους εργαζόμενους στα λιμάνια, το σύνολο των εργαζομένων της χώρας να κάνουν και δική τους υπόθεση αυτό τον αγώνα. Ενώ ήδη μια σειρά συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς των νησιών, ακόμα και Δημοτικά Συμβούλια σε νησιά, με ομόφωνες αποφάσεις διαμηνύουν ότι «ο αγώνας των ναυτεργατών είναι και δικός μας αγώνας».

Η επίθεση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ναυτεργάτες είναι τέτοια που η νέα 48ωρη απεργία είναι ομόφωνη απόφαση της χτεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι και αύριο την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο λιμάνι, στον Αγ. Διονύσιο.

Το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης «για την ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για τους ναυτεργάτες και το λαό. Βάζει τέλος στις ΣΣΕ των ναυτεργατών παραδίδοντάς τους στη «μαύρη» εργασία και το δουλεμπόριο, θέτοντας σε κίνδυνο την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Καταργεί την υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων και δίνει το δικαίωμα στον εφοπλιστή να καθορίζει δρομολόγια, τύπους πλοίων, τα πάντα, εξαρθρώνοντας ό,τι έχει απομείνει από το ακτοπλοϊκό δίκτυο. Ιδιωτικοποιεί τις λιμενικές υποδομές της χώρας, απειλεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Προκαλεί η κυβέρνηση

Χτες το πρωί έγινε συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλη, με την Εκτελεστική Επιτροπής της ΠΝΟ, για να ξεκαθαρίσει ότι είναι σαφής η απόφαση της συγκυβέρνησης να κλιμακώσει την επίθεση στους ναυτεργάτες. Στην πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Κ. Μουσουρούλης στα ναυτεργατικά σωματεία ανέφερε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν «η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της ναυτιλίας, με σκοπό τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης και συγκρατώντας τη σημασία και την αναγκαιότητα της εύρυθμης κι απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών θαλάσσιων ενδομεταφορών» και να «αποκατασταθεί η ομαλή διεξαγωγή των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών».

Μεγαλώνοντας δε την πρόκληση σημείωνε: «Είναι σαφές ότι αποκοπή των κατοίκων της νησιωτικής χώρας από την ηπειρωτική Ελλάδα με σύνοδες συνέπειες την ομαλή διαβίωση των κατοίκων, την έλλειψη βασικών ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, προκαλεί και οξύνει τα προβλήματα στις ήδη βεβαρημένες από την οικονομική κρίση τοπικές κοινωνίες των νησιών μας»! Αυτά όταν το Β. Αιγαίο έχει μείνει με ένα καράβι, το «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ», το οποίο η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΝΕΛ θέλει να ακινητοποιήσει, όταν νησιά, όπως Ικαρία, Φούρνοι, Σάμος, εξυπηρετούνται με ένα και μόνο καράβι, κι αυτό όποτε «πιάνει» και πάει λέγοντας.

Σε διεύρυνση του μετώπου καλούν τα ταξικά συνδικάτα

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κ. Μουσουρούλη. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ ξεκαθαρίστηκε πως η κλιμάκωση προϋποθέτει ότι ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε ναυτεργάτη, που σημαίνει να γίνουν συγκεντρώσεις των πληρωμάτων, συσκέψεις σε κάθε καράβι μπροστά στους καταπέλτες.

Οτι πρέπει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, «να διευρυνθεί το μέτωπο. Να καλέσουμε να συστρατευτούν σε αυτό τον αγώνα οι εργαζόμενοι στα νησιά, οι εργαζόμενοι των λιμανιών, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και όλων των Ναυπηγείων γιατί συμπεριλαμβάνονται στους σχεδιασμούς εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, των λιμανιών. Τους φορείς και τα Εργατικά Κέντρα. Να συνεχίσουμε αποφασιστικά και οργανωμένα την προσπάθεια ενημέρωσης. Το άνοιγμα του μετώπου θα αποτρέψει και σχέδια της κυβέρνησης για προβοκάτσια και επιστράτευση σε βάρος του αγώνα».

Ενώ σταθμός των αγώνων των ναυτεργατών σημείωσε ότι επιβάλλεται να είναι η πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ