Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Διαφοροποιούνται από τη συμβιβασμένη στάση της ΠΟΙΕ

Καταγγέλλουν την ηγεσία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) που υπονομεύει την ενότητα του κλάδου

Από τη στάση της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση»), που μεθοδεύει αντεργατικές πολιτικές στον κλάδο φαρμάκου - καλλυντικού, διαφοροποιούνται με ανακοίνωσή τους 11 συνδικαλιστές ιατρικοί επισκέπτες.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε μια περίοδο που οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, αξιοποιώντας ολόκληρο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, θέτουν σε διαθεσιμότητα και απολύουν εκατοντάδες συναδέλφους μας, σχεδιάζουν να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς, να γενικεύσουν την εκ περιτροπής εργασία, τη στιγμή που οι συνάδελφοί μας όπως και όλοι οι εργαζόμενοι υποφέρουν από τα φορολογικά χαράτσια, τις περικοπές σε Υγεία και Φάρμακο, την ακρίβεια στο πετρέλαιο και το ηλεκτρικό, τώρα που ο κλάδος χρειάζεται όσο ποτέ την ενότητα, για να αντιπαρατεθεί στη βαρβαρότητα εργοδοσίας - κυβέρνησης, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ) της Ομοσπονδίας των ιατρικών επισκεπτών βαθαίνει τη διάσπαση του κλάδου, πολεμώντας την αντιπροσωπευτική κλαδική ομοσπονδία, την ΟΕΦΣΕΕ, και διευκολύνει τα εργοδοτικά - κυβερνητικά σχέδια.

Επιτίθεται στην ΟΕΦΣΕΕ, την κατηγορεί δήθεν ότι δε θέλει την ενότητα, ότι αδιαφορεί για το επικουρικό ταμείο, ότι είναι "περιχαρακωμένη" και "κομματική". Δικαιώνει τους εργοδότες, τους φαρμακοβιομήχανους, κατηγορώντας την ΟΕΦΣΕΕ ότι δήθεν ευθύνεται για τη μη υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Αυτά είπαν και στις 15 Δεκέμβρη, στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ιατρικών επισκεπτών, που το βάφτισαν "Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στο Φάρμακο", και αποφάσισαν να διαπραγματευτούν ενιαία κλαδική συλλογική σύμβαση, να μετατρέψουν το επικουρικό ταμείο σε ΝΠΙΔ, να "στηριχτεί εμπράκτως η ελληνική παραγωγή, η έρευνα και η ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα...". Ολα αυτά με την παρουσία τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι "ανεξάρτητοι" και "ακομμάτιστοι" έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις!

Αυτά επαναλαμβάνουν και διά στόματος αντιπροέδρου της ΠΟΙΕ, Κατραμαδάκη, που ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω και της επιστολής που έστειλε στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ. Δεν τους άρεσε η αρθρογραφία της εφημερίδας και η δημοσίευση της ανακοίνωσης της ΟΕΦΣΕΕ και έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν στην εφημερίδα που στηρίζει όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν και προβάλλει τους αγώνες και τα αιτήματά τους. Και στη συγκεκριμένη επιστολή, εξαπολύουν επίθεση και υποτιμούν την αντιπροσωπευτική Ομοσπονδία του κλάδου, την ΟΕΦΣΕΕ, που χρόνια δίνει μάχες και πετυχαίνει κατακτήσεις για όλους τους εργαζόμενους.

Δράση εχθρική και επικίνδυνη για τον κλάδο

Πριν μερικά χρόνια διέσπασαν τον κλάδο και την ενιαία ΟΕΦΣΕΕ, δημιούργησαν σωματεία και Ομοσπονδία ιατρικών επισκεπτών και έσπερναν συντεχνιακές αντιλήψεις στους ιατρικούς επισκέπτες. Αλλαξαν το καταστατικό τους, για να υπερκαλύψουν την ΟΕΦΣΕΕ, συνεχίζουν να δημιουργούν διασπαστικά σωματεία.

Οταν, από το 2010, η ΟΕΦΣΕΕ έδινε τη μάχη για υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης απέναντι σε εργοδότες και κυβερνήσεις και σήμαινε αγωνιστικό συναγερμό στον κλάδο, αυτές οι δυνάμεις καθησύχαζαν τους ιατρικούς επισκέπτες και περηφανεύονταν για την τριετή σύμβαση που έσπευσαν να υπογράψουν, χωρίς αυξήσεις, όπως οι ομοϊδεάτες τους της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Εκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην ενταχθούν ποτέ οι φαρμακεργάτες στο επικουρικό ταμείο του κλάδου, διαχωρίζοντας για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους. Εβαλαν πλάτη για να εφαρμοστεί ο νόμος Πετραλιά, η πρώτη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων, ήταν απόντες όταν η ΟΕΦΣΕΕ τον αντιπάλευε με απεργίες, κινητοποιήσεις, καταλήψεις. Αποπροσανατόλιζαν τους εργαζόμενους, στέλνοντας πελατεία σε περισπούδαστους εργατολόγους, όπως ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που και σήμερα καλούν να τους "συμβουλεύσει". Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ιατρικών επισκεπτών, που διατέλεσε πρόεδρος και αντιπρόεδρος στο επικουρικό ταμείο, εφάρμοσε την πολιτική του τζόγου των αποθεματικών και αντιμετωπίζει σήμερα ποινικές ευθύνες για τις απώλειες του Ταμείου εξαιτίας της αγοράς τοξικών ομολόγων. Η υπόθεσή του είναι ακόμα στο Κακουργιοδικείο, δεν έχει λήξει, όπως ψευδώς διαδίδει δεξιά και αριστερά!

Παίρνουν ξεκάθαρα το μέρος τμήματος της εργοδοσίας του κλάδου. Καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου εργοδότη, τη στιγμή που ο κλάδος και ιδιαίτερα οι ιατρικοί επισκέπτες χτυπιούνται με απολύσεις, ατομικές συμβάσεις, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες, απληρωσιά. Οι ιατρικοί επισκέπτες, σήμερα, αποδεκατίζονται από τους φαρμακοβιομήχανους και η κατάσταση θα χειροτερέψει. Αυτά τα μέτρα παίρνονται από επιχειρήσεις ισχυρές, στα πλαίσια της καπιταλιστικής κρίσης και των αναδιαρθρώσεων στον κλάδο. Η πολιτική του φαρμάκου - εμπορεύματος διαχρονικά λειτουργεί υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου.

Δε θέλουν ενωμένους τους εργαζόμενους του κλάδου

Η πλειοψηφία της ΠΟΙΕ δε θέλει στην πραγματικότητα καμιά συνεργασία με την κλαδική Ομοσπονδία και καμιά ενότητα των εργαζομένων του κλάδου. Μαζί με την εργοδοσία, επιδιώκουν να αποδυναμώσουν το ταξικό κίνημα στον κλάδο, την αντιπροσωπευτική ομοσπονδία ΟΕΦΣΕΕ και το ΠΑΜΕ, για να μην μπαίνουν εμπόδιο στα εργοδοτικά σχέδια. Με δεδομένο ότι η καπιταλιστική κρίση και η όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των επιχειρηματιών του φαρμάκου θα χτυπήσουν σκληρά τους εργαζόμενους, οι εργοδότες θέλουν ένα "συνομιλητή", που θα εκτονώνει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και θα διευκολύνει τις αντεργατικές εξελίξεις. Το ίδιο επιδιώκουν και τα κόμματα που εκπροσωπούν τους κεφαλαιοκράτες, είτε βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση, είτε περιμένουν - π.χ. ΣΥΡΙΖΑ - να κυβερνήσουν και μάλιστα με "φιλολαϊκή" διαχείριση, όπως λένε!

Για την "ενιαία σύμβαση" που πρόκειται να διαπραγματευτούν, έδωσαν το στίγμα μιλώντας πολλές φορές για "αξιοπρεπή συμβιβασμό", δηλαδή μειώσεις στους μισθούς μας! Οι ίδιες δυνάμεις έχουν δώσει δείγματα γραφής με την υπογραφή μειώσεων στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Κλινικών και αλλού.

Λένε ψέματα ότι έχουν θέση υπέρ ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα Ταμείο ιδιωτικό, χωρίς καμιά κρατική εγγύηση, δηλαδή με κράτος και εργοδότες απαλλαγμένους από οποιαδήποτε ευθύνη. Ενα Ταμείο που θα λειτουργεί ανταποδοτικά και με τους κανόνες της αγοράς και δε θα εξασφαλίζει κανένα δικαίωμα, καμιά παροχή, καμιά σύνταξη. Αυτή την εξέλιξη προβλέπει και ο συγκεκριμένος εφαρμοστικός νόμος του 2ου μνημονίου. Την εφαρμογή του θέλουν να διευκολύνουν.

Καμιά εμπιστοσύνη σ' αυτούς που τίναξαν στον αέρα το Ταμείο μας και δεν έχουν δώσει ακόμα λόγο για τα εκατομμύρια που χάθηκαν!

Θέλουν να αποδυναμώσουν την οργάνωση και τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στην υπεράσπιση των δικών τους δικαιωμάτων και συμφερόντων σε αντιπαράθεση με αυτά των εργοδοτών. Αποκρύπτουν ότι δεν μπορεί να είναι κερδισμένοι και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες.

Σίγουρος δρόμος η οργάνωση ενάντια στην εργοδοσία

Ο μόνος σίγουρος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι η συσπείρωση στα σωματεία τους, η οργάνωσή τους σε κάθε χώρο δουλειάς, η ενότητα με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα, σε αντιπαράθεση με την εργοδοσία. Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να πετάξουν στην άκρη τους όψιμους προστάτες και "εκπροσώπους". Να ενισχύσουν το ταξικό κίνημα, την αντιπροσωπευτική κλαδική Ομοσπονδία, το ΠΑΜΕ.

Να μη συμβιβαστούν με την εξαθλίωση, να εμποδίσουν τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς σχεδιασμούς, να προσανατολιστούν στη διεκδίκηση του πλούτου που αυτοί μόνο παράγουν, στη δική τους εξουσία.

Οι ιατρικοί επισκέπτες:

ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ ΗΛΙΑΣ, μέλος ΔΣ Σωματείου Ιατρικών Επισκεπτών Βόρειας Ελλάδας (ΣΙΕΒΕ) και ΠΟΙΕ

ΤΖΑΧΡΗΣΤΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΙΕΒΕ

ΧΑΪΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, μέλος ΔΣ Σωματείου εργαζομένων στην ΑΛΑΠΙΣ

ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΣ ΤΑΣΟΣ, εκλεγμένος αντιπρόσωπος στην ΠΟΙΕ

ΔΗΜΟΥΛΑΣ ΖΗΣΗΣ, μέλος Αγωνιστικής Συνεργασίας Ιατρικών Επισκεπτών (ΑΣΙΕΠ) Β. Ελλάδας

ΔΗΜΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, μέλος ΑΣΙΕΠ Β. Ελλάδας

ΜΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, μέλος ΔΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΚΟΡΔΟΣ ΜΑΡΚΟΣ, μέλος ΔΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΜΑΡΓΑΡΩΝΗ ΛΕΝΙΑ, μέλος ΔΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΟΔΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, μέλος ΔΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, αντιπρόσωπος ΟΕΦΣΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ