Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΠ ΑΕ - ΟΜΥΛΕ
Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Σύμβαση

Σύσκεψη οργανώνει στις 24 Γενάρη η «Δημοκρατική Ενότητα»

Η επιδίωξη της συγκυβέρνησης να μετατρέψει τον ΟΛΠ και όλα τα λιμάνια της χώρας σε εργασιακό κάτεργο ανάλογο με αυτό της COSCO στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού του Πειραιά, αποτυπώθηκε και προχτές στη διάρκεια της πρώτης διαπραγματευτικής συνάντησης της διοίκησης της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων στα λιμάνια (ΟΜΥΛΕ) με τη διοίκηση του ΟΛΠ.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΛΠ έφερε στο «τραπέζι» πλαίσιο ανάλογο με αυτό που έχει διαμορφωθεί για τους λιμενεργάτες, του οποίου ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί φτηνή εργατική δύναμη για τα μονοπώλια που θα εισβάλουν στα λιμάνια. Μεταξύ άλλων, η πρόταση προβλέπει: η μείωση του μισθού κατά 35% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009 που έχει εφαρμοστεί σε βάρος των εργαζομένων με βάση το νόμο 4024/2011, να ενσωματωθεί και στην ΣΣΕ. Να αυξηθεί το ωράριο από τις 37,5 σε 40 ώρες τη βδομάδα, τα ρεπό όπως ακριβώς αναφέρεται για τους λιμενεργάτες, να εφαρμόζονται με τρόπο «που θα εξυπηρετεί τον προγραμματισμό εργασίας», με στόχο τη «μείωση του κόστους εργασίας ανά βάρδια».

Από την πλευρά της, η πλειοψηφία της διοίκησης ΟΜΥΛΕ, δεν παρουσίασε κάποιο συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο. Ανέφερε ότι δε δέχεται τους μνημονιακούς νόμους όπως ο 4024, για να ζητήσει στη συνέχεια διευθέτηση του συγκεκριμένου νόμου.

Με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Ενότητα σημειώνει πως «η διοίκηση του ΟΛΠ πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδιώκει τη σύνθλιψη των εργασιακών δικαιωμάτων για φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους για λογαριασμό των μονοπωλίων».

Απαιτεί «ΣΣΕ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και όχι στην κερδοφορία του ΟΛΠ. Κατάργηση των μνημονιακών νόμων όπως ο 4024. Καμία σύνδεση του μισθού μας με την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα του ΟΛΠ. Καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις». Διεκδικεί «ενιαία ΣΣΕ για τους εργαζόμενους σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Οχι στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών».

Από τη Δευτέρα, οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Ενότητας ξεκινούν περιοδείες στους χώρους δουλειάς, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη 24 Γενάρη διοργανώνει σύσκεψη στις 6 το απόγευμα στο ΕΚ Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ