Πέμπτη 3 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ - ΕΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛ
Τα μυστήρια ενός κουρείου

Η απολύτως πρώτη κινηματογραφική προσπάθεια του Μπέρτολτ Μπρεχτ, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα «μικρό αστείο» όπως ανέφερε κι ο ίδιος. Η ημίωρης διάρκειας ταινιούλα «ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΕΝΟΣ ΚΟΥΡΕΙΟΥ», γυρίστηκε μέσα σε ένα μήνα, σε ένα διάστημα κενό, προτού αρχίσουν κανονικά οι πρόβες του πρώιμου έργου του συγγραφέα «Στην Ζούγκλα των Πόλεων», στο Εθνικό Θέατρο του Μονάχου, το Φλεβάρη του 1923.

Ο Μπρεχτ ήταν 25 χρονών όταν στα τέλη του 1922 έκανε την ταινία. Νωρίτερα την ίδια χρονιά είχε γνωρίσει στη γιορτή της μπύρας Οκτόμπερφεστ στο Μόναχο, τον ήδη διάσημο ηθοποιό, περφόρμερ σε καμπαρέ, κλόουν, συγγραφέα και παραγωγό ταινιών Καρλ Βάλεντιν, τον οποίο θαύμαζε πολύ, τόσο που ομολογούσε ότι «από αυτόν έμαθα τα περισσότερα από όσα ξέρω». Γοητευμένος από την προσωπικότητα και την τέχνη του Βάλεντιν, τον συνέκρινε με τον Τσάρλι Τσάπλιν γιατί κι εκείνος «δεν κατέφευγε στη μίμηση και τη φτηνή ψυχολογία».

Ο Μπρεχτ με τον σκηνοθέτη Εριχ Ενγκελ έγραψαν το σενάριο αυτής της μικρής σουρεαλιστικής φάρσας που έμοιαζε με τα απλοϊκά στο ύφος νούμερα που έκανε ο Βάλεντιν στις μπυραρίες και στα καμπαρέ του Μονάχου. Ο ίδιος ο Βάλεντιν κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία, ενός ηλίθιου κουρέα υπεύθυνου για πολλά από τα μυστήρια που συμβαίνουν στο κουρείο του. Κουρεύει τους πελάτες άσχετα από τις επιθυμίες τους, άλλοι βγαίνουν φαλακροί κι άλλοι με απείραχτα τα γένια. Εργαλεία του κουρέα είναι οι τανάλιες και οι πετονιές, ενώ η βοηθός του κάνει μοιραία λάθη. Πρόκειται για ένα γκροτέσκο, βωβό εκκεντρικό και παράδοξο σκετς με ωμά αστεία, μοναδικό στην ιστορία του κινηματογράφου, που χρησιμοποιεί μοτίβα της ψυχανάλυσης και παίζει με το σοκ και την ηδονή. Οι ηθοποιοί της ταινίας ήταν μέλη της ίδιας παρέας και συμμετείχαν στις θεατρικές παραστάσεις των έργων του Μπρεχτ. Ενας κριτικός της εποχής ορθώς αποκάλεσε το φιλμ «ντανταϊστικό παραλογισμό συνδυασμένο με κλοουνίστικη φάρσα». Η ταινία θα προβάλλεται στο «ΤΙΤΑΝΙΑ CΙΝΕΜΑΧ», στα ενδιάμεσα των καθημερινών προβολών των ταινιών «ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ», «ΚΟΥΛΕ ΒΑΜΠΕ» και «ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΙΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ», με ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο ...

Παίζουν: Καρλ Βάλεντιν, Μαξ Σρενκ, Ερβιν Φάμπερ, Καρόλα Νέχερ, κ.ά.

Παραγωγή: Γερμανία (1922/23).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ