Πέμπτη 3 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ψηφιοποίηση του πολιτισμού... και «βιώσιμες επενδύσεις»

Ενταγμένη, όπως είναι επόμενο άλλωστε, στους αντιδραστικούς στόχους της στρατηγικής της ΕΕ «Δημιουργική Ευρώπη» είναι η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας και αυτό το συμπέρασμα δεν «αμβλύνεται» από την αντικειμενική αναγκαιότητα της ψηφιοποίησης και τα παρελκόμενα οφέλη της για όσους έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οφέλη που θα ήταν υπερπολλαπλάσια για το λαό συνολικά, αν ο προσανατολισμός της ψηφιοποίησης δεν ήταν η «χρησιμότητά» της για την καπιταλιστική οικονομία.

Ακριβώς αυτό το πολιτικό πλαίσιο προκύπτει από το χαιρετισμό του υπουργού Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα, και την ομιλία της γενικής γραμματέα του ΥΠΠΟ Λίνας Μενδώνη, σε ημερίδα (20/12) της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του υπουργείου, με θέμα «Αναβαθμίζοντας λειτουργίες και υπηρεσίες: Δράσεις για τη δημιουργία και διαχείριση ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος», στο Βυζαντινό Μουσείο.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός σημείωσε ότι «το υπουργείο έχει αξιοποιήσει με ζήλο και σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης» και επισήμανε πως «στα προγράμματα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στο εσωτερικό της ΕΕ με αντικείμενο τον Πολιτισμό, κυρίαρχη θέση θα έχει η σχέση του πολιτισμού με την επικοινωνία και την οικονομία». Μάλιστα, χαρακτήρισε το πρόγραμμα που ξεκινάει το 2014 με τίτλο «Δημιουργική Ευρώπη» ιδιαίτερα φιλόδοξο και τόνισε πως στόχος του είναι να καταστήσει τον πολιτισμό καταλύτη και να αναδείξει τα οικονομικά οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας στον πολιτισμό (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας).

Ακόμη πιο συγκεκριμένη ήταν η Λίνα Μενδώνη, λέγοντας ότι «η αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος, παράλληλα με την εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων στόχων και των αναγκών του ίδιου του Τομέα, μπορεί να συμβάλει με δυναμικό και καθοριστικό τρόπο στην ανάπτυξη και πολλών άλλων κλάδων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, ιδίως δε του Τουρισμού». Αφού, «τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία, καθώς και όλες οι δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα που συνδέονται με αυτά, αποτελούν πόλους έλξης σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων και ανάπτυξης βιώσιμων επενδύσεων με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στο χώρο του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών γενικότερα» (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Σε αριθμούς, όπως τους ανέφερε η γγ του ΥΠΠΟ, το υπουργείο και οι εποπτευόμενοι φορείς του έχουν εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» 93 έργα, προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ (οι μέχρι τώρα πληρωμές είναι 8 εκατ. ευρώ), ενώ έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ένταξης συνολικού προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ.

«Σημαία» για το ΥΠΠΟ είναι το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο (ΑΚ), που αν και όποτε ολοκληρωθεί «θα αποτελέσει την πρώτη οργανωμένη, ενιαία, συστηματική και διαρκώς ενημερωμένη ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση των Δημοσίων Ακινήτων που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, αλλά και κυρίως των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, χαρτογραφώντας το καθεστώς προστασίας που διέπει το σύνολο της επικράτειας». Το ΑΚ θα αποτυπώσει πάνω από 7.500 δημόσια ακίνητα, 5.100 χερσαίους και ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους και θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών προστασίας τους, και 20.000 αρχαία και νεότερα προστατευόμενα μνημεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ