Πέμπτη 3 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΟΥΝΤΖΙΟΥ
Πίσω από τους λόφους

Ατέλειωτη και αργήη, ενταγμένη στο διαγωνιστικό τμήμα του 69ουΦεστιβάλ κινηματογράφου στη Βενετία, ταινία του Ρουμάνου Κρίστιαν Μούντζιου που προκάλεσε πολλά και παρατεταμένα σφυρίγματα στην αίθουσα. Η ιστορία της εκτυλίσσεται σε ένα μοναστήρι που, ενώ βρίσκεται πέρα από τους λόφους της σύγχρονης πόλης, στην πραγματικότητα αποτελεί μέρος της παλιάς της ιστορίας... Γι' αυτό και καθυστερημένο το μοναστήρι... Το σενάριο έγραψε ο ίδιος ο Μούντζιου, εμπνευσμένος από ένα αληθινό γεγονός που εξέδωσε σε μορφή μυθιστορήματος η Τατιάνα Νικουλέσκου Μπραν. Ο σκηνοθέτης προσπαθεί να κρατά επιμελώς αποστάσεις και να μην προβαίνει σε κρίσεις μέχρι την τελική σεκάνς.

Δυο κοπέλες μεγάλωσαν μαζί στο ορφανοτροφείο, μετά επέλεξαν διαφορετικούς δρόμους. Η Αλίνα πήγε στο εξωτερικό να δουλέψει και η Βοϊκίτα σε μοναστήρι. Η Αλίνα επιστρέφει να πάρει μαζί της το μοναδικό πρόσωπο που αγάπησε ποτέ, όμως η άλλη έχει ήδη αφιερώσει τη ζωή της στο Θεό και δεν προτίθεται να ακολουθήσει. Η Αλίνα επαναστατεί, αντιπαρατίθεται με λυτούς και δεμένους, γίνεται μισητή στις καλόγριες με τις αλλεπάλληλες κρίσεις υστερίας. Μοιάζει σαν να έχει μπει ο Διάβολος μέσα της και τρομοκρατημένες οι καλόγριες θα φροντίσουν να υποβληθεί σε εξορκισμό με δραματικές συνέπειες..

Αντιφάσεις και αντιθέσεις, ιερό και βέβηλο, αλληγορία και υπαινιγμοί, παρελαύνουν για 155 λεπτά της ώρας μέσα σε μια ατμόσφαιρα παγωμένη, τόσο σαν περιβάλλον όσο και σαν ψυχική κατάσταση. Ο Μούντζιου αφήνει τη βία που έρπει να διαφαίνεται, με εκφραστική του δύναμη στη μονότονη φωτογραφία, σαν θολός πάγος και τα μακριά, υπνωτιστικά πλάνα. Οι δύο πρωταγωνίστριες βραβεύτηκαν για την ερμηνεία τους που διέθετε ένταση και πειθώ και ο σκηνοθέτης πήρε βραβείο για το σενάριο. Την ταινία διασχίζει απελπισία, παραίτηση και τρέλα, δυστυχία και αδράνεια και άνθρωποι ανίκανοι να αντιδράσουν γραπωμένοι στο ένστικτο της επιβίωσης...

Παίζουν: Κοσμίνα Στράταν, Κριστίνα Φλούτουρ, Καταλίνα Χαραμπάτζιου, κ.ά.

Παραγωγή: Ρουμανία (2012).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ