ΚΑΪΡΟ.--
Την επανάληψη των συνομιλιών με το ΔΝΤ, προκειμένου να εκταμιευθεί δάνειο ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Αίγυπτο, ως «κίνηση εμπιστοσύνης» που θα «ενισχύσει την εικόνα της αιγυπτιακής οικονομίας» ανήγγειλε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός. Ο Χισάμ Κχάντιλ υποστήριξε ότι αν και το ποσό «δεν είναι μεγάλο», η «κίνηση θα είναι σημαντική» και απέφυγε, φυσικά, επισταμένα ν' αναφερθεί στα μέτρα που συνοδεύουν τη χορήγηση δανείου από το ΔΝΤ, στα οποία περιλαμβάνονται η αύξηση των τιμών σε πολύ βασικά προϊόντα, καθώς και η δραστική μείωση έως κατάργηση των κρατικών βοηθημάτων, με τα οποία συντηρείται ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που ζει στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η συνεργασία του προηγούμενου καθεστώτος Μουμπάρακ με το ΔΝΤ, και τα αντιλαϊκά μέτρα που προέκυψαν από αυτήν, ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που πυροδότησαν τη λαϊκή οργή εναντίον του, στις αρχές του 2011.
Ο Κχάντιλ, στις δηλώσεις του, προσπάθησε να υποτιμήσει τη σημασία της νέας υποβάθμισης της αιγυπτιακής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor's, που αξιολόγησε την Αίγυπτο στο Β - καθώς και την περαιτέρω διολίσθηση της αιγυπτιακής λίρας απέναντι στο δολάριο. Επαναλαμβάνοντας λίγο πολύ όσα, το Σάββατο, δήλωσε ενώπιον του 90μελούς Σώματος της άνω βουλής, της σούρα, ο Πρόεδρος Μούρσι, ο Κχάντιλ ισχυρίστηκε ότι η «κατάσταση είναι δύσκολη» αλλά όχι μη «αναστρέψιμη» και σίγουρα η Αίγυπτος δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει. Στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας, ο Μούρσι ζήτησε «πολιτική σταθερότητα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όποιος, με τις πράξεις του, δε συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση, επιδιώκει να προκαλέσει περαιτέρω οικονομικά προβλήματα. Πρόκειται για σαφή προειδοποίηση προς τους επικριτές του, με αφορμή το σύνταγμα, καθώς αναμένεται νέος γύρος αντιπαράθεσης με αφορμή την εξέταση από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας των προσφυγών σε βάρος της νομιμότητας του άνω Σώματος της Βουλής.
Πάντως, σε αντίθεση με διαβεβαιώσεις των Κχάντιλ και Μούρσι, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι τα αποθέματα σε συνάλλαγμα είναι σε ιστορικό χαμηλό και εισάγοντας νέα διαδικασία για την ανταλλαγή αιγυπτιακών λιρών με δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι εκτός του ΔΝΤ, «βοήθεια» προς την Αίγυπτο έχει, ήδη, εγκρίνει η ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρόκειται να χορηγήσει στην Αίγυπτο δύο δισ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης θα προσφέρει άλλα δύο δισεκ. ευρώ. Αλλο ένα δισ. ευρώ θα χορηγηθεί από τις χώρες της ΕΕ, όπως τουλάχιστον είχε ανακοινωθεί στα μέσα Νοέμβρη.