Τρίτη 1 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η «ανάπτυξη»

Για το ξεπροβόδισμα της χρονιάς, οι κυβερνώντες επέλεξαν για δόλωμα το «τυράκι» της ανάπτυξης. Μέσα στο 2013, λένε, θα αρχίσει η αναστροφή της εικόνας, ενώ από τα μέσα του χρόνου και μετά, θα υπάρχουν μήνα με το μήνα θετικοί ρυθμοί εξέλιξης του ΑΕΠ της χώρας. Η εκτίμηση στηρίζεται σε μια σειρά παραδοχές, σαν και εκείνες που τα τελευταία χρόνια συνεχώς διαψεύδονται, αλλά ας μη μείνουμε σε αυτό. Ας δεχτούμε ότι ακόμα και κόντρα στις αρνητικές αναλύσεις για την παγκόσμια οικονομία, στην Ελλάδα θα ακολουθηθεί διαφορετική πορεία. Σε μια τέτοια περίπτωση, ζητούμενο είναι τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι μόλις ολοκληρωθεί η φάση της οικονομικής κρίσης, τα πράγματα θα επανέλθουν στο 2008. Ετσι τους μαθαίνει η προπαγάνδα των κυβερνώντων που εφαρμόζουν τα αντιλαϊκά μέτρα, έτσι διαβάζουν τα μνημόνια. Εχουν, δηλαδή, την ψευδαίσθηση ότι η άρχουσα τάξη, αυτοί που διαφεντεύουν το παρόν και το μέλλον μας για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, θα φύγουν από τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει ενάντια στο λαό, χωρίς λάφυρα. Φαντασιώνονται ότι με την «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται οι διαχειριστές της κρίσης, θα επιστρέψουν ο 13ος και ο 14ος μισθός, θα επανέλθουν στα προ της κρίσης επίπεδα οι μισθοί και οι συντάξεις, θα αλλάξουν τα δεδομένα που κλείνουν τις πόρτες στο δικαίωμα της εργασίας, θα καταργηθούν οι νόμοι που κάνουν άπιαστο όνειρο τη συνταξιοδότηση, θα αυξηθούν τα κρατικά κονδύλια για την Υγεία, την Παιδεία κ.ο.κ. Παραμύθια!

Οι κομμουνιστές το είπαν από την πρώτη στιγμή: Κανένα από τα μέτρα, που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα. Κανένα από αυτά δεν πρόκειται να παρθεί πίσω, αφού όλα μαζί σαν σύνολο αποσκοπούν στη διαμόρφωση ανταγωνιστικών όρων αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Είναι μέτρα που πάρθηκαν, όχι εξαιτίας της κρίσης, αλλά για να υπάρχουν συνθήκες κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Δηλαδή, η όποια άνοδος του ΑΕΠ μπορεί να προκύψει μέσα στο 2013 - ή όποτε αυτή εμφανιστεί - θα είναι μια άνοδος στηριγμένη στα καθημαγμένα κοινωνικά στρώματα, με θεμέλια τα ερείπια που θα αφήσει πίσω της η τεράστια και πρωτοφανής καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, πρώτα και κύρια της εργατικής δύναμης. «Ανάπτυξη», που θα εμφανίζεται μόνο και εφόσον υπάρχει εξασφαλισμένο επιχειρηματικό κέρδος. Αλλιώς, οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι κυβερνώντες θα κλιμακώνουν το καταστροφικό τους έργο.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ανάγκη από μια τέτοιου είδους ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη, αλλά διαδικασία αύξησης των κερδών και της ισχύος μιας χούφτας ανθρώπων της κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, χρειάζονται μια άλλου είδους ανάπτυξη. Εκείνη που θα παίρνει υπόψη της τις ανάγκες της κοινωνίας, που θα θέτει σε λειτουργία τα μέσα παραγωγής όχι για το κέρδος του κηφήνα, αλλά επειδή αυτό υπαγορεύουν οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Η ανάπτυξη για το κοινό όφελος δε βρίσκεται στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό που οδηγεί στον αφανισμό παραγωγικών δυνάμεων, αλλά στην προγραμματισμένη συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων, στη σχεδιοποιημένη αξιοποίηση όλων των πόρων και των εφεδρειών, στην οικονομική ανάπτυξη που αποφασίζεται με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και των αναγκών ολόκληρου του λαού. Αλλά αυτό απαιτεί κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ