Κοροϊδεύει προκλητικά ότι η ανάπτυξη που προϋποθέτει την εξαθλίωση του λαού, είναι προς όφελός του
Το 2013 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της λαϊκής αντεπίθεσης. Είναι όρος αναγκαίος για να ανακοπεί η πορεία εξαθλίωσης του λαού, για να ανοίξει η προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης |
Καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η ανάπτυξη θα φέρει τάχα νέες θέσεις εργασίας και θα είναι φιλολαϊκή, οι κυβερνητικοί εταίροι επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν τα «προαπαιτούμενα» μέτρα περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, τις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που ανοίγουν το δρόμο σε νέα πεδία γρήγορης και εγγυημένης κερδοφορίας για τα μονοπώλια.
Ταυτόχρονα, αποκρύπτουν ότι η ανάπτυξη αυτή θα πατήσει πάνω στην περαιτέρω συρρίκνωση εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, σε μισθούς πείνας και συντάξεις προνοιακά επιδόματα, σε γενικευμένη φτώχεια και εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων. «Μέσα σε πέντε μήνες τολμήσαμε ό,τι δεν διανοήθηκε κανείς όλα τα προηγούμενα χρόνια», επαίρεται για τον αντιλαϊκό απολογισμό της κυβέρνησης (στον «Τύπο της Κυριακής») ο Αντ. Σαμαράς.
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι «η επανεκκίνηση της οικονομίας, με επενδύσεις και θέσεις εργασίας». Αποσιωπά όμως ότι απαραίτητη προϋπόθεση για επενδύσεις, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, μέσω της φτηνής εργατικής δύναμης, τη δραστική συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών και τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις.
Αυτή άλλωστε είναι η ατζέντα της κυβέρνησης τους πρώτους μήνες της χρονιάς, οπότε σκοπεύει να εφαρμόσει πλήρως τα ψηφισμένα μέτρα, τα οποία έχει συνδέσει με την εκταμίευση των επόμενων τριών δόσεων, ύψους 14,8 δισ. ευρώ.
Δεύτερος στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι «η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει τον πλούτο και τη γεωπολιτική της θέση και να αντιμετωπισθεί όχι ως "βαρίδι" πια, αλλά ως πολύτιμος εταίρος για τους φίλους της». Αυτό που εννοεί, είναι η ιδιωτικοποίηση των πάντων και το νέο πλιάτσικο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, καθώς και η ετοιμότητα της κυβέρνησης να συμμετάσχει ενεργά σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή, επιδιώκοντας καλύτερο μερίδιο στη λεία.
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εφαρμογή ενός προγράμματος εκποίησης των ΟΔΙΕ, ΕΛΒΟ, ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, περιφερειακών αεροδρομίων, λιμανιών και μαρινών, της Εγνατίας Οδού, του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, ένα ακίνητο στην Αφάντου Ρόδου, ακίνητο στην Κασσιόπη Κέρκυρας, πώληση και επανεκμίσθωση 28 κτιρίων του Δημοσίου καθώς και 2ο πακέτο ακινήτων του Δημοσίου.
Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς φροντίζει να συντηρεί διαρκώς την προπαγάνδα των επενδύσεων, κυρίως για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων ότι χωρίς καπιταλιστές δεν μπορεί να υπάρξει πλούτος και νέες θέσεις εργασίας. Σ' αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσει τον κύκλο των επαφών με εκπροσώπους των πολυεθνικών και του ΣΕΒ, ενώ έχει προγραμματίσει μια σειρά ταξίδια στο εξωτερικό για την προσέλκυση των επενδύσεων.
Το πρώτο ταξίδι θα γίνει στις 8 του μήνα στη Γερμανία όπου θα μιλήσει στο συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt». Επίσης, θα παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ενώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη αναμένεται να επισκεφθεί το Κατάρ. Στις προτεραιότητές του είναι ακόμη να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.