Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επικοινωνιακά «κόλπα» στην ΕΛΣ

Την ακύρωση της σημερινής πρεμιέρας και της παράστασης στις 19/12 του «Μαγικού Αυλού» ανακοίνωσε η Εθνική Λυρική Σκηνή λόγω, όπως λέει, «στάσεων εργασίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) στα κρατικά θέατρα (Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος)».

Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Διότι οι παραστάσεις - και η χτεσινή γενική πρόβα - ακυρώθηκαν λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων του τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού της ΕΛΣ, που ξεκίνησαν μέρες πριν, ενώ, σε κινητοποίηση βρίσκεται και το Σωματείο Τραγουδιστών Μελοδράματος της ΕΛΣ. Μάλιστα, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην ΕΛΣ ακυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι παραστάσεις της «Η Κοκκινοσκουφίτσα» και «Ο Καρυοθραύστης». Αλλωστε, τότε, η ΕΛΣ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι παραστάσεις ακυρώνονται «λόγω στάσεων εργασίας του Σωματείου Τεχνικού, Βοηθητικού και Λοιπού Προσωπικού». Για τον ίδιο λόγο ακυρώνονται και οι επόμενες παραστάσεις.

Προφανώς, η διοίκηση της ΕΛΣ επιχειρεί - αφελώς - να δείξει ότι «όλα πάνε καλά» στη Λυρική και ότι τις παραστάσεις ακυρώνουν οι κινητοποιήσεις που προκήρυξε η ΠΟΘΑ. Η πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και οι καλλιτέχνες - μέλη της ΠΟΘΑ στην ΕΛΣ, υφίστανται την ίδια αντεργατική επίθεση όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Αποστομωτική απάντηση στα επικοινωνιακά «κόλπα» της διοίκησης της ΕΛΣ είναι η κλιμάκωση και η ενότητα του αγώνα τους.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, και το Σωματείο Διοικητικού, Τεχνικού και Λοιπού Προσωπικού της ΕΛΣ απαντά στην εναντίον τους επίθεση «μερίδας του Τύπου που αδιαφορεί» για τη θέση «την οποία κοινοποιήσαμε με δελτίο Τύπου" και διαμαρτύρονται «για μονομερή και μεροληπτική στάση τους απέναντι σε αυτά που τους υπαγορεύει η διοίκηση της ΕΛΣ, χωρίς να κάνουν έρευνα - χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την πλευρά που τόσο εύκολα στοχοποιείται.

«Ανήκουμε στην κοινωνία που στενάζει, γιατί από το 2010 μέχρι σήμερα έχουμε υποστεί μειώσεις (...) και με την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο του τελευταίου Ν. 4093 θα υποστούμε μείωση μέχρι και 25%». Τέλος το σωματείο θυμίζει ότι το θέατρο λειτουργεί σε 24ωρη βάση και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, «με αποτέλεσμα όλο το προσωπικό - τεχνικό, βοηθητικό και μεγάλο μέρος του διοικητικού - να εργάζονται ταυτόχρονα με το καλλιτεχνικό προσωπικό για την εκτέλεση της κάθε παράστασης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ