Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υμνοι στον «υγιή» καπιταλισμό

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Είναι γνωστό ότι κατά κανόνα - γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις - οι πλούσιοι στη χώρα μας δεν έγιναν πλούσιοι επειδή δημιούργησαν γερές επιχειρήσεις που εξάγουν καλά προϊόντα στο εξωτερικό αλλά παίρνοντας ακριβές δουλειές από το κράτος σε έργα, προμήθειες, μελέτες, είτε με "μαϊμού" διαγωνισμούς, είτε με απευθείας αναθέσεις, και φυσικά με το αζημίωτο» δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Με «αρωγό» το ΣΥΡΙΖΑ οι μεγαλοεπιχειρηματίες μπορούν να συνεχίσουν να «αρμέγουν» τους εργαζόμενους. Ο επίδοξος διαχειριστής της εξουσίας τους κρύβει - και το κάνει συνειδητά υπερασπιζόμενος την υποτιθέμενη «υγιή επιχειρηματικότητα», το «παραμυθάκι» του ικανού, ηθικού και αυτοδημιούργητου επιχειρηματία - ότι οι πλούσιοι έγιναν τέτοιοι και γίνονται πλουσιότεροι επειδή λυμαίνονται ληστρικά τον παραγόμενο από τους εργάτες πλούτο. Οτι τα πλούτη τους είναι η ζωή που δεν απόλαυσε ποτέ η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι τα δικαιώματα που τους αφαιρούνται σήμερα, είναι το εισόδημα που τους κλέβουν από την τσέπη... Τα πλούτη τους είναι η φτώχεια και η ανέχεια του λαού.

«Ορισμένα νοσηρά φαινόμενα διαπλοκής που υπάρχουν στην Ελλάδα δεκαετίες τώρα και γιγαντώνονται και με βάση τα οποία μοιράζονται οι μεγάλες δουλειές στην ενέργεια, τους εξοπλισμούς, τα δημόσια έργα, τα τυχερά παιχνίδια κ.ο.κ. θυμίζουν Ρωσία του Πούτιν, όχι ένα ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου», συνεχίζει ο Δ. Παπαδημούλης θέλοντας να πείσει το λαό ότι μόνο στην Ελλάδα ευδοκιμούν οι μίζες, οι προμήθειες, οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι... Κι αφού έτσι έχουν τα πράγματα για το ΣΥΡΙΖΑ, η διέξοδος βρίσκεται στο να γίνει η Ελλάδα «κράτος κανονικό, δημοκρατικό, δικαίου, το οποίο μπορούν να το μορφοποιήσουν μόνο δυνάμεις που δεν βρίσκονται στις λίστες Λαγκάρντ, στις λίστες Χριστοφοράκου και δεν τους κρατάνε επιχειρηματίες, δανειστές, ξένες κυβερνήσεις από... ευαίσθητα σημεία του σώματός τους»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν θα μας κάνει κράτος κανονικό, δημοκρατικό και δικαίου... Του δικαίου των καπιταλιστών να εκμεταλλεύονται το λαό, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, να αυγατίζουν τα κέρδη τους!.. Οσο αυτό το δίκαιο κυριαρχεί ούτε ο λαός θα δει άσπρη μέρα, ούτε τη διαφθορά και τα κάθε είδους σκάνδαλα θα τα φάει το «μαύρο σκοτάδι», ακριβώς γιατί είναι παράγωγα αυτού του «δικαίου».

Το «παραμύθι» της επιστροφής στη γεωργία...

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου βρεθεί κι όπου σταθεί μιλάει για κύμα επιστροφής στη γεωργία και αυτό επιχειρεί να το εμφανίσει ως κυβερνητική επιτυχία και ως αποκατάσταση της ισορροπίας. Οπως ο ίδιος δήλωσε: «Εχουμε μέσα στους τελευταίους μήνες επιστροφή 7% των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γεωργία, που σαν ποσοστό είναι ίσο με το ποσοστό που είχε φύγει από το 2004 μέχρι σήμερα. Δηλαδή χάθηκε ένα 7% σε δέκα χρόνια και μέσα σε μερικούς μήνες επέστρεψε»... Οπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα ήταν στις αρχές του 2004 530.900 και το τρίτο τρίμηνο του 2012 491.500. Δηλαδή μειώθηκαν κατά 48.000. Τώρα αν τόσοι γύρισαν μέσα στους λίγους μήνες που ακολούθησαν είναι κάτι που ο κύριος Τσαυτάρης γνωρίζει... Αλλά το 2000 οι απασχολούμενοι ήταν 711.400, δηλαδή μειώθηκαν κατά 219.000 μέσα σε δώδεκα χρόνια. Το δυστύχημα είναι πως εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής που ακολουθείται και οι αγρότες ξεκληρίζονται και τα λαϊκά στρώματα των πόλεων επίσης «ξεκληρίζονται». Μπορεί οι κυβερνώντες να εμφανίζουν την επιστροφή στη γεωργία σαν αντίδοτο στην ανεργία που προκαλεί η κρίση στις πόλεις, όμως και το χωριό μαστίζεται από την ίδια ακριβώς οικονομική κρίση, τόσο, που καμιά προοπτική δεν ανοίγεται ακόμα και για εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά και τη γεωργία. Γιατί πέρα από τα λόγια τα παχιά, για να μπορέσουν οι «απόκληροι» της πόλης να στήσουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα τους εξασφαλίζουν το μεροκάματο της επιβίωσης, χρειάζονται πρώτα και κύρια κεφάλαιο, αλλά κι αυτό δε φτάνει. Για να υπάρξει μέλλον απαιτούνται εκτός των άλλων εγγυημένες τιμές παραγωγού, φτηνές και σταθερές τιμές εφοδίων, λιπασμάτων και καλλιεργητικών μέσων. Χρειάζεται προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές. Με δυο λόγια, χρειάζεται η εφαρμογή μιας... άλλης πολιτικής. Μιας φιλολαϊκής πολιτικής που θα είναι πραγματικά σε όφελος των συμφερόντων του λαού και κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Λαός και νεολαία να απομονώσουν τα φασιστοειδή

Με ανοιχτή επιστολή τους Ελληνες μαθητές και μαθήτριες που ζουν στη Γερμανία καταδίκασαν τη δράση της χιτλερικής Χρυσής Αυγής: «Σαν παιδιά μεταναστών στη Γερμανία γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ρατσιστική βία, τι σημαίνει ναζισμός. Εμείς και οι οικογένειές μας έχουμε έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με τη δράση ναζιστικών οργανώσεων στη Γερμανία σαν τη "Χρυσή Αυγή", που επιτίθενται στους ξένους εργάτες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία. Η ρατσιστική βία δεν ξεχωρίζει νόμιμους και παράνομους μετανάστες, έχει ένα και μόνο στόχο. Να διχάσει τους λαούς, τους εργαζόμενους, τους νέους για να μη βλέπουν τον πραγματικό υπεύθυνο για τα προβλήματά τους (...) Εμείς που βλέπουμε κάθε μέρα τους γονείς μας να ιδρώνουν για την επιβίωσή μας στα εργοστάσια και τις μεγάλες επιχειρήσεις της Γερμανίας, να παλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ σε ένα εστιατόριο ή μια μικρή επιχείρηση, εμείς που σαν μαθητές πολλές φορές δουλεύουμε για να βοηθήσουμε τους γονείς μας, γνωρίζουμε ότι για τα καθημερινά βάσανα της οικογένειάς μας δεν φταίει ο συμμαθητής μας που έχει άλλο χρώμα, άλλη θρησκεία ή είναι από άλλη χώρα». Οτι τέτοιες ναζιστικές οργανώσεις στοχεύουν «να τρομοκρατήσουν εμάς και τους γονείς μας για να μην αντιδράσουμε με τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση που κάθε μέρα νιώθουμε, να μείνουν στο απυρόβλητο οι πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τους νέους στην Ελλάδα και τη Γερμανία».

Αυτή η αντίδραση στους νεοναζί δεν είναι ούτε η πρώτη και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Υπάρχουν ήδη πάμπολλα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι λαός και νεολαία μπορούν να αποκαλύψουν παραπέρα τους χρυσαυγίτες, το βρώμικο ρόλο τους ως τσιράκια της μεγαλοεργοδοσίας, να τους αντιμετωπίσουν, να τους απομονώσουν. Ηδη έχει σωρευτεί όγκος λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στην παρουσία, στη δράση, στο δηλητήριο των φασιστοειδών. Και η αποτελεσματικότητά τους, το γεγονός ότι όπου εκδηλώθηκαν οι νεοναζί πήραν πόδι, εξαφανίστηκαν φοβισμένοι μπρος στην ορμή και την δύναμη του οργανωμένου λαού, έγκειται ακριβώς σε αυτό: ότι είναι αντιδράσεις λαϊκές, εργατικές, με συνείδηση του ποια συμφέροντα εξυπηρετούν οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή, δίπλα σε ποιους στοιχίζονται, τη δράση ποιων θέλουν να καταστείλουν. Γιατί χτυπούν τώρα μετανάστες στοχεύοντας στο κτύπημα του λαϊκού κινήματος.

Αντιδράσεις μακριά από τη συστημική προπαγάνδα για την ανάγκη «αντιφασιστικού μετώπου» όπου ξεπλένονται διάφοροι που έχουν συμβολή στο δυνάμωμά τους, όπως αστικά κόμματα, μηχανισμοί του κράτους των αστών, την «ανάγκη» προστασίας της «δημοκρατίας» των μονοπωλίων και των κεφαλαιοκρατών, ή την «εναντίωση στα άκρα» ταυτίζοντας φασισμό - κομμουνισμό ως επίσημη κρατική ιδεολογία, «τη βία απ' όπου και αν προέρχεται» ταυτίζοντας τη διαδήλωση, την απεργία του εργάτη με τις επιθέσεις και τους τραμπουκισμούς των ναζιστών χρυσαυγιτών. Αντιδραστικές θεωρίες που τις προβάλλουν για να προστατέψουν τα αφεντικά τους. Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής πρέπει να γίνει, και γίνεται ήδη, πολιτικά μέσα από το ίδιο το εργατικό, λαϊκό κίνημα, τις δομές του και τους φορείς του και όχι έξω από αυτό.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Οι αντιθέσεις των μονοπωλίων είναι και των εκπροσώπων τους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ θα πάψει πλέον να παρουσιάζει εικόνα κρίσης και διαίρεσης. Δεν το λέμε εμείς ο ίδιος ο Φρανσσουά Ολάντ το είπε. Ξέρετε, αυτός ο... «καλός» που θέλει φτώχεια με ευρωομόλογα και όχι χωρίς.

Τι εννοεί πάντως ακριβώς, δεν ξέρουμε. Τα βρήκε στη μοιρασιά του υστερήματος των λαών με τους Γερμανούς μήπως; 'Η ίσως το πάει αλλού το πράγμα. Γιατί, ξέρετε, εκτός από το διχασμό της ΕΕ υπάρχει και η... τριχοτόμηση!

Ανάλογα, βλέπετε, με το πώς πάνε τα συμφέροντα των πολυεθνικών αντιστοίχως στοιχίζονται και οι... εκπρόσωποι τους. Γι' αυτό πάντα μια κόντρα ανάμεσα στις κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ μπορεί να διευρυνθεί και να μεγαλώσει.

Φυσικά όσο και να τσακώνονται, σε ένα πράγμα τα βρίσκουν: Στο ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να χάσουν όσο γίνεται περισσότερα προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία (δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου) να γίνει πιο ανταγωνιστική.

ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ που θα πληρώσουν λιγότερο φόρο με βάση το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Και δεν μιλάμε βέβαια για κάποια χαμηλά εισοδήματα που - υποτίθεται - πώς ελαφρύνονται με κάτι ψίχουλα, μετά τις νέες φορολογικές κλίμακες. Να είστε βέβαιοι ότι ακόμη κι αυτά τα ελάχιστα θα τους τα πάρουν από αλλού.

Αυτοί που πραγματικά θα πληρώσουν λιγότερο φόρο είναι - όπως αναμενόταν - όσοι έχουν κέρδη από μερίσματα μετοχών. Από το 25% πάνε στο 10%, γενναία πράγματα.

Οπως καταλαβαίνετε αναφερόμαστε προφανώς στους ιδιοκτήτες εταιρειών και τους μετόχους τους. Οσους δηλαδή ούτως ή άλλως φοροδιαφεύγουν συστηματικά και νομιμότατα.

Α, ναι και για τις... τράπεζες κάτι κανόνισαν. Από εδώ το έχουν από εκεί το έχουν, πάλι «φράγκο δεν θα δώσουν». Θα τα χρωστάνε - σύμφωνα με το νομοσχέδιο - γενικώς και αορίστως. Ολοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό....


Γρηγοριάδης Κώστας

H κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας...

Μέσα από τις στήλες της «Αυγής» πληροφορηθήκαμε την εκδήλωση στο «Παλλάς Αθηνά» με ομιλήτρια την κ. Λάτση. Η ίδια, στην ομιλία της, η οποία «παρουσίασε επιχειρηματικό και όχι μόνο ενδιαφέρον», όπως τονίζει το δημοσίευμα της «Αυγής», αφού αναφέρθηκε στον εθνικό ρόλο του ομίλου Λάτση και στην άδολη αγάπη προς την πατρίδα, υπερθεμάτισε για τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και πρότεινε ως διέξοδο από την κρίση την ενότητα όλων των Ελλήνων για να μπει η χώρα μας σε αναπτυξιακή τροχιά. Ολα τα παραπάνω τα πληροφορηθήκαμε σε τετράστηλο με φωτογραφία από την εκδήλωση. Μάλιστα, το ρεπορτάζ κλείνει ενημερώνοντας τους αναγνώστες πως στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο κ. Μητρόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Λυκούδης από τη ΔΗΜΑΡ. Ο καπιταλισμός γοητεύει την «κυβερνώσα αριστερά» και δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να το κρύψει...

Φορο-ληστεία και κοροϊδία

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκτός από υποζύγια των φορολογικών βαρών η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, είναι και καταναλωτές κουτόχορτου και γι' αυτό δε διστάζει να τους εμπαίζει ασύστολα. Αυτό προκύπτει ευθέως από το «νον πέιπερ» με τις οδηγίες που έστειλε χτες στους βουλευτές για το φορολογικό νομοσχέδιο. Αν πάρει κανείς στα σοβαρά τα όσα αναφέρονται σε αυτό, δηλαδή τις αλχημείες, τις μισές αλήθειες και τα σαθρά επιχειρήματα, τότε πρέπει να πιστέψει ότι «όλοι είναι κερδισμένοι», και πρώτοι και καλύτεροι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι! Δε λέει βέβαια ποιος πληρώνει το «λογαριασμό» των 2,5 δισ. της νέας φοροληστείας, αλλά αυτά είναι ανούσιες «λεπτομέρειες». Φασαρία να γίνεται και σύγχυση να δημιουργείται και όποιος το χάψει το παραμύθι τόχαψε. Προφανώς γι' αυτό εφοδιάζουν τους βουλευτές με μπόλικα τέτοια παραμύθια. Αντιγράφουμε ορισμένα: «Η νέα φορολογική κλίμακα ελαφρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 100 εκατ. ευρώ, στην ουσία ελαφρύνοντας πολύ περισσότερο το 90% των φορολογουμένων που έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα»... «Η αποδέσμευση της κοινωνικής από τη φορολογική πολιτική σημαίνει ότι 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα μέσα από ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα»... «Εντάσσεται από το 2015 στο φορολογικό σύστημα το αγροτικό εισόδημα... η εξέλιξη αυτή, όχι μόνο θα αποφέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους, αλλά θα συμβάλλει και στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και στη μείωση της τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι». Ελεος! Ποιον πιστεύουν ότι κοροϊδεύουν; Οι πάντες γνωρίζουν ότι το λογαριασμό της νέας φοροαφαίμαξης θα τον πληρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που θα επιβαρυνθούν παραπάνω με 237 εκατ. από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα πληρώσουν 230 εκατ., οι αγρότες 282 εκατ. ενώ οι μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι 1,3 δισ...

Με τους κανόνες της αστικής τάξης

Δήλωσε στο ρ/σ «ΑΛΦΑ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης: «Εμείς λέμε ότι αντί να τα πουλήσουμε στους φίλους για ένα κομμάτι ψωμί, θα καλέσουμε όσους ενδιαφέρονται να κάνουμε κοινοπραξίες με επίκεντρο την ανάπτυξη. Θα απλουστεύσουμε τη νομοθεσία για να περιορίσουμε διαφθορά και γραφειοκρατία και θα φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με απλούς κανόνες. Ο κ. Σαμαράς τα είχε υποσχεθεί όλα αυτά, αλλά δεν τα εφαρμόζει διότι παίζει με τους κανόνες και την πολιτική που ακολουθούσε και ο Γ. Παπανδρέου. Αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής του (...) δεν υπάρχει κανένας καταναγκασμός από κανέναν να μοιράζει στους ίδιους και τους ίδιους τα προς πώληση φιλέτα».

Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα πουλήσει στους «φίλους», θα πουλήσει σε όλους. Και μάλιστα, θα διαμορφώσει και «κανόνες» ευνοϊκούς για όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον μετά το «πωλητήριο» που θα αναρτήσει ώστε οι μπίζνες τους στην Ελλάδα να κυλήσουν ομαλά και απρόσκοπτα. Δε θα παίξει όμως με τους «κανόνες» που έπαιζε ο Παπανδρέου και παίζει σήμερα ο Σαμαράς, θα παίξει με δικούς του κανόνες που, όπως και στην περίπτωση των άλλων, είναι κανόνες που ορίζει η αστική τάξη, ντόπια και ξένα μονοπώλια, με τους κανόνες της καπιταλιστικής οικονομίας. Μόνο που και οι κανόνες, όπως και το παιχνίδι συνολικά, είναι σε κάθε περίπτωση αντιλαϊκό, βαθύτατα.

Είπε και κάτι ακόμα ο Δ. Παπαδημούλης ότι αυτό το «παιχνίδι» θα το μοιραστούν με κάθε πρόθυμο συμπαίκτη και με τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» εάν το θελήσουν. «Θα απευθυνθούμε και σε δυνάμεις -δεν αναφέρομαι ειδικά στους ΑΝ.ΕΛ- που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ (...) δε θα ζητήσουμε πιστοποιητικό ιδεολογικών φρονημάτων». Και δε χρειάζεται να τα ζητήσουν, άλλωστε όλοι τους το σύστημα θέλουν να υπηρετήσουν, συνεπώς τους ενώνουν περισσότερα απ' όσα τους χωρίζουν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εγκλημα η διάλυση της Ειδικής Αγωγής

Η κυβέρνηση δίνει το τελευταίο χτύπημα στο ευαίσθητο κομμάτι της Ειδικής Αγωγής, μετατρέποντας τα ειδικά σχολεία σε Κέντρα Υποστήριξης Ειδικής Αγωγής. Τα παραπάνω προωθούνται με νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή, και φορείς των ΑμεΑ, των γονέων των ΑμεΑ και οι εκπαιδευτικοί έχουν ξεσηκωθεί.

Η σημερινή κατάσταση στην Ειδική Αγωγή είναι επιεικώς άθλια και φανερώνει το πιο βάρβαρο πρόσωπο του συστήματος, που θέλει να πετάξει απ' το κράτος ό,τι κοστίζει. Στην Ειδική Αγωγή υπάρχουν εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικού, βοηθητικού και ειδικού προσωπικού, ενώ οι υποδομές είναι κάτι παραπάνω από ανεπαρκείς. Στην Ειδική Αγωγή συντελείται κυριολεκτικά ένα έγκλημα. Δεν υπολογίζεται ότι κάθε αναπηρία χρειάζεται το δικό της εξειδικευμένο δάσκαλο, με τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, ώστε το κάθε παιδί να μπορεί να εκπαιδευτεί. Αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να μένουν ανεκπαίδευτα, κάτι που σημαίνει πως πολλαπλασιάζεται ο βαθμός αναπηρίας, και να οδηγούνται στην πλήρη εξάρτηση από την οικογένεια, που στενάζει για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της.

Τα παραπάνω είναι η σημερινή πραγματικότητα, η οποία με την κατάργηση, ουσιαστικά, των ειδικών σχολείων θα γίνει ακόμα πιο επώδυνη για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες. Με τη λεγόμενη λογική της γενικευμένης «ένταξης», χωρίς επιστημονικά κριτήρια, αφαιρείται το δικαίωμα των μαθητών με ειδικές ανάγκες στην εκπαίδευση και στη μόρφωση. Οι μαθητές με ειδικές ανάγκες δε θα έχουν το σχολείο τους, αλλά θα ...στηρίζονται στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό απ' την ενίσχυση μαθητών που μπορούν ν' ανταποκριθούν στο γενικό σχολείο, απ' την «ένταξη» (δηλαδή πέταμα) μαθητών με βαριές αναπηρίες. Το αποτέλεσμα των μέτρων που προωθούνται είναι οι μαθητές με ειδικές ανάγκες να μην μπορούν ν' ανταποκριθούν και να «στέλνονται» στις ιδιωτικές δομές, ενώ για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τα χρήματα θα «στέλνονται» σπίτι τους. Ετσι ρίχνουν στον καιάδα ανθρώπους που με βάση τις ειδικές ανάγκες θα έπρεπε να τους προσφέρουν όλες τις δυνατότητες στη μόρφωση και στην ανάπτυξή τους, την πιο προσεγμένη μεταχείριση και με την καλύτερη δυνατή επιστημονική προσέγγιση.

Τα απαραίτητα ειδικά σχολεία (από την προσχολική αγωγή μέχρι την επαγγελματική εκπαίδευση), αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με υψηλή ποιότητα, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης, μακριά από κάθε επιχειρηματική δράση, είναι το αυτονόητο που έπρεπε να παρέχεται. Οι μαθητές των ειδικών σχολείων δε χρειάζονται «στήριξη», απαιτούν δικαιώματα στην εκπαίδευση, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή. Δεν είναι παρακατιανοί, αλλά άνθρωποι που μπορούν και πρέπει να έχουν την κάθε δυνατότητα ν' αναπτυχθούν, να εξελιχθούν. Απέναντι στην απανθρωπιά της κυβέρνησης, στη βάρβαρη ταξική υπέρ του κεφαλαίου πολιτική της, που κόβει από αυτόν τον ευαίσθητο τομέα κονδύλια στο όνομα αντιμετώπισης της κρίσης και του χρέους της πλουτοκρατίας, πρέπει να δημιουργηθεί τείχος αντίστασης από φορείς, συνδικάτα, εκπαιδευτικούς, γονείς, από όλο το λαό.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org