Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απροστάτευτο το παλιό Μουσείο

Αποψη του σεμνού, απέριττου, πέτρινου παλιού Μουσείου Ακρόπολης
Αποψη του σεμνού, απέριττου, πέτρινου παλιού Μουσείου Ακρόπολης
Ως πρώτο «βήμα» για την κατεδάφισή του μπορεί να χαρακτηριστεί η προχτεσινή, κατά πλειοψηφία, γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, για μη χαρακτηρισμό ως μνημείου του παλαιού μουσείου Ακρόπολης, που χτίστηκε πριν 138 χρόνια πάνω στον Ιερό Βράχο, δίπλα, σχεδόν, στον Παρθενώνα, αλλά σέβεται το κορυφαίο μνημείο σαφώς περισσότερο από το, προσβλητικό προς τα μνημεία του Βράχου, νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας - ανάμεσά της οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης - δεν επιθυμούν την κατεδάφιση του παλιού μουσείου για πολλούς λόγους - όπως η ιστορικόητά του, ότι ο αρχιτέκτονας Παναγής Κάλκος σεβάστηκε απόλυτα τα αρχαία μνημεία, σχεδιάζοντας το μουσείο στο επίπεδο του εδάφους, έτσι που να μη γίνεται αντιληπτό παρότι είναι πάνω στην Ακρόπολη, σοβαροί λόγοι φύλαξης αρχαιοτήτων, απουσία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για το χώρο που καταλαμβάνει κ.λπ. - ωστόσο επικράτησε η αντίληψη ότι το κτίριο μπορεί να προστατευθεί χωρίς να κηρυχθεί μνημείο. Ετσι, 13 μέλη των δύο συμβουλίων ψήφισαν κατά της κήρυξης και 8 υπέρ.

Τίποτα δεν εγγυάται ότι αυτό το σεμνό, χρήσιμο και, ιστορικό και αρχιτεκτονικά, κτίριο μπορεί να «προστατευθεί» χωρίς κήρυξη, πολύ περισσότερο που τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την κατασκευή του νέου Μουσείου Ακρόπολης, άρχισε να «ζυμώνεται» η «ιδέα» για... καφενείο στη θέση του παλιού μουσείου. Δηλαδή, θα πρόκειται όχι απλά για εμπορευματοποίηση της Ακρόπολης, αλλά για απευθείας εξευτελισμό της... Ελπίζουμε ότι στην περίπτωση της Ακρόπολης θα κρατηθούν, έστω, τα προσχήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ