Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το ευρωενωσιακό σύστημα πατεντών εχθρός των λαϊκών αναγκών

Παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στη συζήτηση για το «Ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε τα εξής:

«To Ενωσιακό Σύστημα για τις Ευρεσιτεχνίες δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αποκλειστικός στόχος του είναι η μεγαλύτερη ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων στην ενιαία καπιταλιστική αγορά της ΕΕ, η ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Θα κάνει ακόμη ακριβότερη και δυσκολότερη την πρόσβαση των εργαζομένων σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες, που σε ακόμη περισσότερους τομείς και σε μεγαλύτερη έκταση θα αποτελούν καπιταλιστική ιδιοκτησία, ακόμη και σε τομείς κρίσιμους για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, όπως στην υγεία, στην αγροτική παραγωγή κ.ά.

Ταυτόχρονα, εκχωρούνται σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών, αφού θεσμοθετείται ένα νέο δικαστικό σύστημα για τις ευρεσιτεχνίες, αυτόνομο και ανεξάρτητο από τα εθνικά δικαστικά συστήματα των κρατών - μελών, το οποίο βρίσκεται έξω από τη δικαιοδοσία των κρατών - μελών και υπερισχύει του εθνικού δικαίου των κρατών - μελών. Παρακάμπτονται έτσι μια σειρά περιορισμοί στην έκταση των ευρεσιτεχνιών που προβλέπονται σήμερα από το εθνικό δίκαιο των κρατών - μελών. Με τον τρόπο αυτό μια σειρά δημόσια, κοινωνικά αγαθά, τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα που πρέπει να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι ελεύθερα και δωρεάν, γίνονται καπιταλιστική ιδιοκτησία και μετατρέπονται σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα για το λαό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ