Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η υποταγή των εργαζομένων πρέπει να είναι πλήρης!

Επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων ζητάει ο Γ. Προβόπουλος. Τις αντιφάσεις των επίσημων επιχειρημάτων αντέκρουσε ο Ν. Καραθανασόπουλος

Κάλεσμα για αταλάντευτη προσήλωση στις φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις και πολιτικές, προκειμένου να επέλθει ...ταχύτερη ανάπτυξη, απηύθυνε χτες από τη Βουλή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ενημερώνοντας την αρμόδια διαρκή επιτροπή για τις εξελίξεις στην οικονομία όπως αποτυπώνεται στην ενδιάμεση έκθεση που πρόσφατα κατέθεσε.

Ο Γ. Προβόπουλος ζήτησε επιτάχυνση των λεγόμενων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ισχυριζόμενος ότι είναι «απαράβατος όρος να εκπληρώσουμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας. Αν δεν τις εκτελέσουμε, κινδυνεύουμε να πέσουμε σε πολύ αρνητικούς ρυθμούς αλλά και πολύ χειρότερα πράγματα». Με τον πλέον αυθαίρετο τρόπο και παραποιώντας τα δεδομένα που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας υποστήριξε ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν οι «θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις για μία σύγχρονη, δυναμική, ευέλικτη και ανταγωνιστική οικονομία». Παράλληλα, ζήτησε «επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων», γιατί «τα έσοδα θα συμβάλλουν απευθείας στη μείωση του χρέους», ενώ «ενισχύουν την ανάπτυξη και δημιουργούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας».

Ο επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδας εκτίμησε ότι το κόστος της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα της επαναγοράς ομολόγων θα κυμανθεί γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντάς το επιτυχημένο, ενώ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων, αναφέροντας ότι θα αποκτήσουν «μεγαλύτερη δυνατότητα χορηγήσεων» όμως «σε λογικά όρια».

Τέλος, επιχείρησε να «χρυσώσει» το χάπι, μιλώντας για πιθανότητες και «βάσιμες προσδοκίες ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει ίσως και συντομότερα απ' ό,τι προβλέπεται σήμερα». Τέλος, σημείωσε ότι προϋπόθεση ανάπτυξης είναι το «να αρθεί η αβεβαιότητα για τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος

Δεν μπορούν να υπάρχουν εκτιμήσεις για σύντομη ανάπτυξη, την ίδια στιγμή που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη επισήμανε στη σύντομη παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Η ύφεση βαθαίνει στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν παθογένειες, όμως την ίδια στιγμή κάνετε τη διαπίστωση ότι είναι δυσμενές και το διεθνές περιβάλλον και υπάρχουν ανησυχίες και για το 2013», επισήμανε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε - απευθυνόμενος στον διοικητή της ΤτΕ - ότι «προσπαθείτε να δώσετε απαντήσεις και λέτε ότι αιτία είναι ο ψυχολογικός παράγοντας, αλλά δεν ερμηνεύεται έτσι η οικονομία. Υπάρχουν δείκτες, για παράδειγμα, της βιομηχανικής παραγωγής που συρρικνώνεται». Επισήμανε, επίσης, ότι «μιλάτε για θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και λέτε ότι το θέμα δεν είναι ο νομισματικός αλλά ο πραγματικός μισθός», τονίζοντας ότι στόχος είναι η «κατακρήμνιση του πραγματικού μισθού», αφού αυτό «σημαίνει αύξηση της παραγωγικότητας» μια και «από την πίτα που παράγεται παίρνει λιγότερα ο εργαζόμενος». Συνολικά τόνισε ότι η ίδια η ΤτΕ επιβεβαιώνει με την έκθεσή της πως η ανταγωνιστικότητα σχετίζεται με την παραγωγικότητα της εργασίας και της οικονομίας και συνεπώς από τη συνεχή συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ