Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Δεν πέφτουν οι τιμές!

Τσουχτερές ανατιμήσεις στις δαπάνες στέγασης

Παρά την πρωτοφανή καθίζηση των μισθών και των συντάξεων τα τελευταία 2,5 χρόνια, η οποία φτάνει και το 50%, και παρά το γεγονός ότι η λεγόμενη καταναλωτική ζήτηση πέφτει συνέχεια, ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε θετικά επίπεδα! Πρόκειται για ένα στοιχείο που καταρρίπτει όλους τους μύθους της αστικής πολιτικής οικονομίας, ξεκινώντας από εκείνον που λέει ότι οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση και όταν δεν υπάρχει ζήτηση πέφτουν οι τιμές και φτάνοντας στο μύθευμα ότι για την ακρίβεια στην αγορά φταίνε οι υψηλοί μισθοί των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση το μήνα Νοέμβρη του 2012, σημείωσε αύξηση 1%.

  • Το μήνα Νοέμβρη υποχώρησε κατά 0,5% σε σχέση με τον Οκτώβρη.
  • Σε μέσα επίπεδα της δωδεκάμηνης περιόδου σημείωσε αύξηση 1,6%.
  • Το Νοέμβρη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβρη, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των τιμών των χειμερινών ειδών ένδυσης κατά 0,7%, ενώ σε άλλες 5 ομάδες που συγκροτούν το γενικό δείκτη τιμών, οι τιμές υποχώρησαν.

Στην περίοδο Νοέμβρης 2012 προς Νοέμβρης 2011, πρωταθλητές στην ακρίβεια, είναι εμπορεύματα που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με το κράτος. Βλέπουμε έτσι χαρακτηριστικά, ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε ένα μόνο έτος, σημείωσε αύξηση 39,4%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 16,3% και του φυσικού αερίου κατά 14,5%. Μεγάλες επίσης αυξήσεις έχουμε στα αεροπορικά εισιτήρια (21,2%), στα τέλη κυκλοφορίας - διόδια (9,7%), ενώ στο χώρο των τροφίμων οι τιμές στις νωπές πατάτες αυξήθηκαν κατά 12,3%. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές και στα κρέατα (1,6%), τα νωπά ψάρια (1,4%), τα γαλακτοκομικά και αυγά ( 1,4%), ενώ στα νωπά λαχανικά υποχώρησαν κατά 11,9%. Αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν και στην ένδυση - υπόδηση (2,4%) και στα νοσοκομεία και κλινικές (3,6%).

Στο επίπεδο των 12 ομάδων που συγκροτούν τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή, στο επίπεδο του έτους, οριακά θετικά κινήθηκαν οι τιμές στη διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά (0,1%), η ένδυση υπόδηση (2,4%), η στέγαση (11,7%)! και οι μεταφορές (1,6%), ενώ στις υπόλοιπες 8 ομάδες οι τιμές κινήθηκαν καθοδικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ