Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Συμπεράσματα και πείρα από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών

Συνεντεύξεις στο «Ριζοσπάστη» από εκπροσώπους των Λαϊκών Επιτροπών Νέας Ιωνίας, Λαυρεωτικής, Ιλίου και Μενιδίου

Από τις δραστηριότητες των παιδιών στην εκδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής Νέας Ιωνίας
Από τις δραστηριότητες των παιδιών στην εκδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής Νέας Ιωνίας
Η μία μετά την άλλη οι Λαϊκές Επιτροπές εντείνουν τη δράση τους για τη στήριξη και την ανακούφιση εργατικών νοικοκυριών και των παιδιών τους που δεν έχουν δυνατότητα οικονομικά να τα βγάλουν πέρα.

Με πρωτοβουλίες για την ψυχαγωγία των παιδιών, την προστασία της Υγείας Ανέργων, με μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, οι Λαϊκές Επιτροπές κάνουν πράξη την ταξική αλληλεγγύη ανάμεσα στο λαό, μακριά από τις λογικές της φιλανθρωπίας και εθελοντισμού που πλασάρει η αστική τάξη για τη διαχείριση της φτώχειας. Σκοπός δεν είναι απλά και μόνο η βοήθεια των εργατικών νοικοκυριών που έχουν ανάγκη μέσα σε συνθήκες κρίσης. Αυτό είναι ένα το κρατούμενο. Στόχος μέσα από αυτήν τη λαϊκή συμμαχία είναι να συναντηθούν άνθρωποι, που είναι παραγωγοί όλου του πλούτου, που δεν αναγνωρίζουν ως δικό τους φταίξιμο το χρέος και την καπιταλιστική κρίση, που δε δέχονται να λυμαίνονται τον παραγόμενο και φυσικό πλούτο της χώρας οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές και εντάσσονται στο ταξικό εργατικό κίνημα, προχωρούν ένα κρίσιμο βήμα παραπέρα. Ανοίγουν δρόμους, ώστε η κοινή δράση να πλουτίσει τα αιτήματά τους, την πείρα τους, τα επιχειρήματά τους, να απελευθερώσει τη δύναμή τους να επιβάλουν στην πράξη το δίκιο τους.

Από την πρόσφατη σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής Ιλίου για την Υγεία
Από την πρόσφατη σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής Ιλίου για την Υγεία
Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα συζητά με εκπροσώπους από Λαϊκές Επιτροπές: Νέας Ιωνίας, Λαυρίου, Ιλίου και Μενιδίου.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Μία μεγάλη γιορτή για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που στερούνται την ψυχαγωγία λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, πραγματοποίησε η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», την περασμένη Κυριακή.

Γι' αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, ο Κώστας Μουρδουκούτας από τη Λαϊκή Επιτροπή Ν. Ιωνίας, τονίζει:

«Η Λαϊκή Επιτροπή μετά τις παρεμβάσεις για τον υποσιτισμό, τον εμβολιασμό παιδιών, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, τις ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία, διαπίστωσε ότι πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη ψυχαγωγίας. Τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έχουν ανάγκη από πρωτοβουλίες ψυχαγωγικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα μιας και όλα τα προβλήματα που βιώνουν έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον ψυχισμό τους. Ετσι, πήραμε πρωτοβουλία να διοργανώσουμε δωρεάν εκδηλώσεις. Την περασμένη Κυριακή, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση όπου πάνω από 100 παιδιά, Ελληνόπουλα και παιδάκια μεταναστών, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με τους γονείς τους. Ζωγράφισαν, έπαιξαν με δασκάλους και παιδαγωγούς, παρακολούθησαν παράσταση Καραγκιόζη, συμμετείχαν σε διαδραστικό παραμύθι, διασκέδασαν με την ψυχή τους μακριά από τα καθημερινά προβλήματα. Η πρωτοβουλία αυτή, αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή στις εξορμήσεις σε σχολεία και θα συνεχιστεί. Στις 16 Δεκέμβρη προετοιμάζουμε νέα δωρεάν γιορτή με πλούσιο περιεχόμενο για τα παιδιά όπως και στις 20 Δεκέμβρη αντίστοιχα. Μέσα από τον αγώνα βλέπουμε την προοπτική για μια άλλη κοινωνία που θα έχει στο κέντρο τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων και όχι τη διασφάλιση των κερδών μιας χούφτας παράσιτων».

ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Συνεχίζεται καθημερινά η συλλογή τροφίμων στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου (ΕΚΛ) για λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα. Ηδη, όπως αναφέρει ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και μέλος της Λαϊκής Επιτροπής έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός τροφίμων.

Τη Δευτέρα, θα ξεκινήσει η διανομή στις οικογένειες σύμφωνα με την καταγραφή από τα σωματεία. Πριν λίγες μέρες, εταιρεία γάλακτος παραχώρησε σημαντικό αριθμό βρεφικού γάλακτος σε σκόνη για βρέφη έως 6 μηνών. Η πρώτη παρτίδα θα δοθεί σε οικογένειες αύριο. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με νέες εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και σε σούπερ μάρκετ. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι παραπάνω από θετική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εξορμήσεις στα σούπερ μάρκετ, ο κόσμος μάς έχει προσφέρει προϊόντα που είχε ψωνίσει ήδη, ενώ πολλοί επιστρέφουν πίσω για να αγοράσουν επιπλέον 2-3 είδη για να τα δώσουν στην Επιτροπή.

Δεν εφησυχάζουμε. Είμαστε στη διαδικασία η ταξική αλληλεγγύη να πάρει σάρκα και οστά μέσα και από άλλες πρωτοβουλίες. Εχουμε φτιάξει επιτροπές μέσα σε εργοστάσια ώστε να συντονιστούν κι άλλοι εργαζόμενοι για τις επισιτιστικές ανάγκες των συναδέλφων τους. Επίσης, έχουμε ξεκινήσει κάποια μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σε μαθητές γυμνασίου που οι γονείς τους δεν έχουν χρήματα για φροντιστήρια. Στις 21 Δεκέμβρη προχωρούμε σε εκδήλωση για την ψυχαγωγία των παιδιών λαϊκών οικογενειών με θεατρική παράσταση και άλλα δρώμενα. Η εκδήλωση θα γίνεις τις 6.30 το απόγευμα στο Παλαιό Μηχανουργείο».

ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ

Οι πρωτοβουλίες για τη σίτιση και την Υγεία Λαϊκών Επιτροπών παίρνουν σάρκα και οστά στο Ιλιον. Εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής, αναφέρουν:

Ο Νίκος Μπουκουβάλας, υπεύθυνος στην Τράπεζα Τροφίμων και μέλος της Λαϊκής Επιτροπής Ιλίου, επισημαίνει:

«Αναμένουμε μέσα στο Δεκέμβρη τη στήριξη με τρόφιμα μακράς διάρκειας από μεγάλα εργοστάσια τροφίμων και γάλακτος, ενώ ήδη ο δήμος Πετρούπολης, ο οποίος έχει δική του Τράπεζα Τροφίμων, μας έδωσε σημαντική ποσότητα τροφίμων. Εχουμε απευθυνθεί με επιστολή μας σε σχολεία της περιοχής και ήδη ανταποκρίθηκε το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο το οποίο ήδη συγκεντρώνει τρόφιμα. Εχουμε δεχθεί τρόφιμα από μεμονωμένους εργαζόμενους στο δήμο και τους όμορους ενώ είμαστε στη διαδικασία συνεννόησης και με την ΠΑΣΥ.

Τα τρόφιμα θα διατίθενται από το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων με τα μέλη του να έχουν διαμορφώσει το χώρο ανάλογα. Θέλουμε το επόμενο διάστημα να γίνει πλευρά της δράσης κι άλλων σωματείων, να αγκαλιάσει και άλλους κλάδους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους της περιοχής. Να πλατύνει ο κόσμος που απευθυνόμαστε και μέσα από αυτή τη διαδικασία να ισχυροποιούνται και να μαζικοποιούνται τα ταξικά σωματεία».

Η Καλομοίρα Ζορμπά, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής, λέει: «Η Υγεία του λαού έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις 50 γιατροί στα δύο ΙΚΑ που υπάρχουν, εξυπηρετούν ασθενείς. Πάνω από το 65% των μικροεπαγγελματιών στο Ιλιον δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν εισφορά στον ΟΑΕΕ, με πολλούς να έχουν κλείσει ήδη τα μαγαζιά τους. Αυτό σημαίνει ότι μένουν ακάλυπτοι ιατροφαρμακευτικά, χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. Γι' αυτό στις 12 Δεκέμβρη θα κάνουμε κινητοποίηση στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, με έναν ήδη καταγεγραμμένο κόσμο. Θα ζητήσουμε σφράγισμα στα βιβλιάρια υγείας και γιατρούς που θα εξετάζουν άνεργους κι ανασφάλιστους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη καταγράφουμε γιατρούς που θα βοηθήσουν και θα έρθουν μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα».

ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ

Ο Αλέκος Κατσούλης, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής, μιλά για τις δράσεις αλληλεγγύης. «Οργανώνουμε μαθήματα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές εργαζομένων, ανέργων, Ελλήνων και μεταναστών. Ηδη έχουμε συγκεντρώσει έναν ικανοποιητικό αριθμό καθηγητών και δασκάλων οι οποίοι μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν μαθήματα δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Ανάλογα με τις ανάγκες στον προσανατολισμό μας μπαίνουν και ξενόγλωσσα μαθήματα. Χώροι έχουν εξασφαλιστεί και είναι έτοιμοι από κάθε άποψη. Τα μαθήματα θα γίνονται στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής και στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Αν χρειαστεί όμως θα ζητήσουμε αίθουσες διδασκαλίας από σχολεία του Ολυμπιακού Χωριού.

Πρωτοβουλίες υπάρχουν και για την ψυχαγωγία των παιδιών, όπου μέσα στο Δεκέμβρη θα ετοιμάσουμε δωρεάν εκδηλώσεις.

Για την Υγεία, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τους γιατρούς του ΙΚΑ Μενιδίου, όπου διεκδικήσαμε να εξετάζονται ανασφάλιστοι και άνεργοι κάτοικοι, Ελληνες και μετανάστες, που δεν έχουν πρόσβαση στην Υγεία.

Οι γιατροί ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα και γι' αυτό στη νέα κινητοποίηση που διοργανώνουμε στις 11 Δεκέμβρη θα απαιτήσουμε από τη διοίκηση και την φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών. Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα άμεσα προβλήματα που «καίνε» το λαό στην άκρη. Και τώρα που επείγουν η ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων πρέπει να πάρει σάρκα και οστά. Δεν θα αφήσουμε εργαζόμενους, άνεργους, κλπ., βορά σε εθελοντισμούς και ΜΚΟ. Γι' αυτό άλλωστε έχουμε συστήσει επιτροπές σε όλες τις γειτονιές, στον Κόκκινο Μύλο, την Αγία Αννα, το Βόρειο Μενίδι, το Ολυμπιακό Χωριό».


Ε.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ