Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ
Η κυβέρνηση κλείνει τη συζήτηση!

Χωρίς να ανατρέπει τα επιχειρήματα για την ιστορικότητα του τόπου

Ανυποχώρητη για την κατασκευή του κωπηλατοδρόμιου στον ιστορικό χώρο, παραμένει η κυβέρνηση
Ανυποχώρητη για την κατασκευή του κωπηλατοδρόμιου στον ιστορικό χώρο, παραμένει η κυβέρνηση
Το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση επιμένει να κατασκευάσει το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, παρά το γεγονός ότι αυτό το έργο θα αποτελέσει ένα οικολογικό, αλλά και ιστορικό - αρχαιολογικό έγκλημα στην περιοχή, μπορεί να μην απαντήθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού, αλλά ενισχύθηκε η ανησυχία που το διέπει.

Κι αυτό γιατί, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος έκανε τη συνέντευξη για να παρουσιάσει τα πορίσματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ για την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου (επιχειρώντας έτσι να απαντήσει και στην τελευταία, εμπεριστατωμένη επιστολή της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας» που αποδεικνύει το ανυπόστατο των κυβερνητικών επιχειρημάτων για την ιστορικότητα ή μη του χώρου που θα γίνει το κωπηλατοδρόμιο), απέτυχε και στα δύο.

Παρουσίαση των πορισμάτων δεν έγινε. Αντί γι' αυτό παρουσιάστηκε μια πρόταση ανάδειξης και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Μαραθώνα από τον Γ. Σταϊνχάουερ, προϊστάμενο της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία αποτελεί το κυβερνητικό «άλλοθι» των καταστρεπτικών παρεμβάσεων στο χώρο.

Επί της ουσίας, η ανταπάντηση του Ευ. Βενιζέλου στην τελευταία επιστολή της Αρχαιολογικής Εταιρείας, περικλείεται στον εξής αφορισμό: «Το σημείο στο οποίο γίνεται το Κωπηλατοδρόμιο, δεν είναι το σημείο στο οποίο έγινε η Μάχη του Μαραθώνα. Το σημείο στο οποίο γίνεται το Κωπηλατοδρόμιο, ήταν θάλασσα κατά την εποχή της Μάχης του Μαραθώνα. Το σημείο στο οποίο γίνεται το Κωπηλατοδρόμιο, απέχει σε επαρκή βαθμό από τον τόπο της διεξαγωγής της Μάχης».

Για το πού στηρίζεται αυτή η άποψη, ο υπουργός παρέπεμψε στα πρακτικά της συνάντησης, μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το θέμα, από την οποία όμως προέκυψε η επιστολή της Αρχαιολογικής Εταιρείας που απαντά σε ένα προς ένα τα επιχειρήματα του ΥΠΠΟ! Με λίγα λόγια, το υπουργείο επαναφέρει τη συζήτηση πάλι στο μηδέν... κλείνοντάς την ταυτόχρονα, αφού ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε πως δεν προτίθεται να απαντήσει εγγράφως στην επιστολή της Εταιρείας: «Οχι δε θ' απαντήσω. Φτάνει. Απάντησα με μεγάλη ταχύτητα αμέσως και δε νομίζω να έχει δείξει άλλη φορά τόση μεγάλη προσοχή στα λεγόμενα της Αρχαιολογικής Εταιρείας υπουργός. Αρκετά. Η Αρχαιολογική Εταιρεία έχει τα παλιά αντανακλαστικά, όταν υποκαθιστούσε την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όταν λειτουργούσε ως Σωματείο του αστικού κώδικα, εις υποκατάσταση του κράτους. Αυτή η εποχή τελείωσε. Η Αρχαιολογική Εταιρεία δεν είναι κράτος, ούτε κράτος εν κράτει»!

Αυτή η υπουργική «έκρηξη» προς το τέλος της συνέντευξης ήταν το αποτέλεσμα της φανερής αδυναμίας των υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟ να αποδείξουν πως το κωπηλατοδρόμιο είναι εκτός του ιστορικού χώρου του Μαραθώνα. Η αδυναμία αυτή έγκειται στο γεγονός ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία προσπαθεί να ερμηνεύσει την ιστορικότητα της περιοχής... με ακρίβεια χιλιοστού, έτσι ώστε το κωπηλατοδρόμιο να εμφανίζεται εκτός αυτής, καταστρατηγώντας ακόμη και την κοινή λογική.

Ακόμη και ο Η. Μαριολάκος, καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και «βαρύ πυροβολικό» του ΥΠΠΟ, στην αντιπαράθεσή του με την Εταιρεία, αφού το υπουργείο στηρίζει την επιχειρηματολογία του κυρίως στα γεωλογικά δεδομένα, παραδέχτηκε, εμμέσως, την επισήμανση της Αρχαιολογικής Εταιρείας πως τα γεωλογικά δεδομένα δεν μπορούν να εγγυηθούν ακριβή χρονολόγηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνες «αναπομπές» (2008-12-25 00:00:00.0)
Χάνει την ψυχραιμία της η κυβέρνηση (2002-07-17 00:00:00.0)
Να κηρυχτεί ιστορικός τόπος (2001-07-18 00:00:00.0)
Θετικός ο απολογισμός έργου (2001-05-16 00:00:00.0)
Ενάντια και η Ακαδημία Αθηνών (2001-05-04 00:00:00.0)
Τα επιστημονικά επιχειρήματα και οι «απορίες» (2001-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ