Τη στιγμή που οι μνήμες από τις περσινές πυρκαγιές, οι οποίες κατέστρεψαν πάνω από 1,5 εκατ. στρέμματα δασών, δεν έχουν ακόμη σβήσει, η κυβέρνηση, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας, κομπάζει προκλητικά προς τον ελληνικό λαό για την πολιτική προστασίας των δασών που ισχυρίζεται η ίδια ότι εφαρμόζει.
Απάντηση στους προκλητικούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς δίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), στην οποία καταγγέλλεται η εφαρμοζόμενη δασική πολιτική της χώρας μας, που «λίγα θετικά και περισσότερα αρνητικά έχει να επιδείξει για την προστασία, διαχείριση και ανάπτυξη των δασών και την οικολογική άμυνα της χώρας. Η πολιτική αυτή, σημειώνεται στην ανακοίνωση, διαπνέεται από έλλειψη φαντασίας και οράματος, εξυπηρετεί μια απλή διαχειριστική λογική που ταυτίζεται με συμφέροντα ομάδων και φορέων, που μοναδικό στόχο έχουν την αποκόμιση κερδών, εκμεταλλευόμενα την ανησυχία των πολιτών για την καταστροφή του περιβάλλοντος, οδηγεί δε ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των δασών».
Η ΠΕΔΔΥ υπογραμμίζει ότι πέρσι κάηκαν τεράστιες δασικές εκτάσεις - πάνω από 1,5 εκατ. στρέμματα - προκαλώντας δυστυχώς μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή, ενώ ταυτόχρονα «ο ζωτικός κύκλος των δασών και δασικών εκτάσεων που αποτελούν τον οικολογικό ιστό της χώρας υφίσταται επίθεση από διάφορα συμφέροντα για δήθεν αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών. Μπορεί μεν η κυβέρνηση να υποχώρησε εν μέρει - μετά τη γενική κατακραυγή - για το θέμα του Συντάγματος, αλλά ετοιμάζεται με νέο νόμο περί δασών να ικανοποιήσει αυτά τα συμφέροντα». Η πολιτική αυτή, σημειώνεται στην ανακοίνωση, απαιτεί μια υποβαθμισμένη Δασική Υπηρεσία, με χαρακτηριστικά ενός μηχανισμού υποστήριξης των επιδιώξεων των εκάστοτε ποικιλώνυμων συμφερόντων, που αναλαμβάνουν την «προστασία» των δασών με το αζημίωτο, με αποτέλεσμα να μην ασκείται η επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα δασοπροστασία στη χώρα.
Τέλος, η ΠΕΔΔΥ επισημαίνει ότι την περίοδο που πέρασε μειώθηκε κατά 50% η έκταση που αναδασωνόταν κάθε χρόνο παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε η καταστροφή των δασικών εκτάσεων και καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει, πόσα χρήματα θα διατεθούν για τη δασοπονία, τη διαχείριση δασών, τις αναδασώσεις, τα αντιπλημμυρικά έργα και κυρίως αν θα εφαρμοστούν οι προτάσεις για διαρκή και απρόσκοπτη σε ετήσια βάση χρηματοδότηση της Δασοπονίας.