Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Ολοταχώς προς το ατομικό μισθολόγιο

Συναντήθηκαν χτες Β. Παπανδρέου και Γ. Παπαντωνίου με θέμα το μισθολόγιο, τα επιδόματα και τους δείκτες αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων

Φουλ τις μηχανές βάζει η κυβέρνηση με σκοπό την πλήρη ανατροπή του ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος στο δημόσιο και τη θέσπιση ατομικού μισθολογίου για κάθε δημόσιο υπάλληλο. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα από το περιεχόμενο της χτεσινής συνάντησης της υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Συγκεκριμένα οι δύο υπουργοί συζήτησαν τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν όσον αφορά την εφαρμογή των δεικτών αποδοτικότητας στο δημόσιο τομέα και τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και αποφάσισαν τη σύσταση τριμερούς επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ), το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (ΥΠΕΘΟ) και την ΑΔΕΔΥ. Η επιτροπή αυτή - που συστήνεται για να έχει η κυβέρνηση το άλλοθι του περιβόητου κοινωνικού διαλόγου - θα είναι επιφορτισμένη με το καθήκον μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβρη να καταθέσει προτάσεις για τα ζητήματα που σχετίζονται με το μισθολόγιο και τα ισχύοντα επιδόματα που παίρνουν οι υπάλληλοι του δημοσίου, από την εφαρμογή των δεικτών αποδοτικότητας και της σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας. Αναλυτικότερα το θέμα έχει ως εξής:

Για να εφαρμοστούν οι δείκτες αποδοτικότητας και η σύνδεση του μισθού των υπαλλήλων με τη λεγόμενη παραγωγικότητά τους, απαιτείται η αλλαγή της ισχύουσας μισθολογικής και επιδοματικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο δημόσιο. Με άλλα λόγια μια σειρά επιδόματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα πρέπει να καταργηθούν εντελώς και να θεσπιστεί ένα επίδομα παραγωγικότητας- και πιθανόν κάποια άλλα χρηματικά bonus- η είσπραξη των οποίων από τον εργαζόμενο του δημοσίου θα εξαρτάται από το πόσο αποδοτικός και πόσο παραγωγικός κρίνεται. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, χρειάζονται σαρωτικές αλλαγές στο σημερινό μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων - και σύσταση νέου που για να ισχύσει πρέπει να γίνει νόμος του κράτους - και σχετικές προβλέψεις στον προϋπολογισμό του κράτους, πράγμα που σημαίνει ότι τα νέα μέτρα πιθανότατα θα τεθούν σε ισχύ με τον καινούριο χρόνο. Πάντως, όπως έχει διαρρεύσει στον Τύπο, ήδη το ΥΠΕΣΔΔΑ ετοιμάζεται για τις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις αφού με εντολή της Β. Παπανδρέου συστήθηκε ειδική επιτροπή υπό την προεδρία του υφυπουργού Λ. Τζανή, για την εκπόνηση προσχεδίου νέου μισθολογίου.

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η εφαρμογή αυτής της πολιτικής από την κυβέρνηση, πέραν των άλλων, θα αποτελέσει κι ένα ισχυρότατο χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, στην έκφρασή τους ως ενιαία συλλογική παραγωγική δύναμη και στις μέχρι σήμερα κατακτήσεις τους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι, σ' αυτό το χώρο οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, ενώ τώρα εισάγεται και η τελευταία λέξη του νεοφιλελευθερισμού, το ατομικό κατ' ουσίαν μισθολόγιο, αφού κανένας υπάλληλος δε θα αμείβεται το ίδιο με το συνάδελφό του παρ' όλο που θα κάνουν την ίδια δουλιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάρθρωση μισθολογίου και συντάξεις(2003-09-07 00:00:00.0)
Στα «σκαριά» το νέο μισθολόγιο(2001-06-29 00:00:00.0)
Στο Υπουργικό Συμβούλιο η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα(2001-04-26 00:00:00.0)
Αποδοτικότητα για την αντιλαϊκή πολιτική(1999-08-08 00:00:00.0)
Θα συγκροτήσουμε αγωνιστικό μέτωπο(1997-01-08 00:00:00.0)
Μηδέν αυξήσεις και αλχημείες με το μισθολόγιο(1996-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ