Με το φόβο και τον τρόμο ζουν οι κάτοικοι του Κιλκίς, κυρίως όσοι μένουν ή εργάζονται στα χωριά της μεθορίου του νομού. Οχι όμως εξαιτίας της καθημερινής ανεξέλεγκτης εισόδου λαθρομεταναστών, ή της δράσης των εγκληματιών. Ο φόβος και ο τρόμος γι' αυτούς απεικονίζεται στο πρόσωπο των συνοροφυλάκων, που, όπως καταγγέλλουν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, έχουν μετατραπεί σε «Αμερικανούς ρέιντζερ».
Κυνηγούν λαθρομετανάστες και μπαίνουν με τα τζιπ μέσα στις αυλές των σπιτιών. Συμπεριφέρονται απάνθρωπα σε ηλικιωμένους, υποβάλλοντάς τους σε σωματική έρευνα με τα όπλα προτεταμένα. «Κυκλοφορούν με τα αυτόματα όπλα στις καφετερίες του Κιλκίς. Καταδιώκουν τους κατοίκους των χωριών και αφήνουν αφύλακτα τα σύνορα», λένε κάποιοι από τους παθόντες. Και φαίνεται πως είναι αρκετοί, αφού το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε ένα χωριό, αλλά εκτείνεται σχεδόν σε όλα. Από το Χέρσο, την Καλλίνδροια, το Δροσάτο, τη Δοϊράνη, τα Αμάραντα, τις Μουριές κλπ.
Ενας από αυτούς που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το έργο των συνοροφυλάκων είναι και ο Γ. Τανάνης, κτηνοτρόφος από τις Μουριές. Οπως κατήγγειλε στο «Ρ», χτυπήθηκε από συνοροφύλακες αναίτια. Ο παθών, με άδεια του ΓΕΣ, βόσκει τα ζώα του σε ενοικιαζόμενα χωράφια που βρίσκονται 300 μέτρα από τα σύνορα, στην απαγορευμένη ζώνη. Κάνει κάθε μέρα εδώ και χρόνια την ίδια δουλιά. Πριν λίγο διάστημα, όμως, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του τον σταμάτησαν για έλεγχο. Στις αντιδράσεις που προέβαλε ο κτηνοτρόφος δηλώνοντας πως είναι πια γνωστός στην περιοχή, οι συνοροφύλακες απάντησαν με ξύλο.
Ετσι βρέθηκε χτυπημένος στο νοσοκομείο και για 15 μέρες ήταν σε πλήρη ακινησία εξαιτίας των κακώσεων στη σπονδυλική στήλη και θλάσης στη μέση. Βλάβες που βεβαιώνονται και από ιατρικές γνωματεύσεις. «Εγώ διαμαρτυρήθηκα για τη συμπεριφορά τους. Αλλοι όμως δεν το κάνουν. Και όταν ζητάμε εξηγήσεις οι αρμόδιοι επιχειρούν να μειώσουν το γεγονός λέγοντας πως ατυχώς τα παιδιά έδειξαν παραπάνω ζήλο», αναφέρει ο παθών, που το μόνο που έλαβε ως ηθική αποζημίωση ήταν μια συγνώμη και αυτή του μεταφέρθηκε μέσω του δικηγόρου του.