Το Λιοντάρι της Χαιρώνειας |
Επιμένει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ στην καταστροφική, για το περιβάλλον και την ιστορία της κοιλάδας της Χαιρώνειας και ευρύτερα της Βοιωτίας, χωροθέτηση του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Αγιος Βλάσιος του Δήμου Χαιρώνειας, επαναφέροντας το σχετικό αίτημα της εταιρείας ENELCO AE (συνεργασία της ιταλικής εταιρείας ENEL και του ομίλου Κοπελούζου) με τη μορφή της αναπομπής, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, παρότι το ΚΑΣ απέρριψε το αίτημα τον περασμένο Αύγουστο με ισχυρή πλειοψηφία (9 ψήφοι έναντι 5)!
Το θέμα θα ξανασυζητούσε χτες στο ΚΑΣ, επιβεβαιώνοντας, δυστυχώς, την προειδοποίηση του «Ρ» τον Αύγουστο, ότι εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση. Το ΚΑΣ είχε χρειαστεί δύο συνεδριάσεις και μια αυτοψία για να καταλήξει στο αυτονόητο: Οτι μια μονάδα ισχύος 447 MWe σε έκταση 110 στρεμμάτων θέλει να χτίσει 13.000 τ.μ., με κτιριακές εγκαταστάσεις ύψους 38 μ. και ύψος καμινάδων 50 μ,. σε κοιλάδα που περιβάλλεται, από όλες τις πλευρές, από κηρυγμένους ή υπό κήρυξη σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και που αποτελεί το πεδίο της σημαντικής Μάχης της Χαιρώνειας του 338 π.Χ., θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για την περιβαλλοντική και πολιτισμική καταστροφή της.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την έκπληξή του για την επαναφορά του θέματος στο ΚΑΣ, αναφέρει τα τεκμήρια ιστορικότητας του τόπου και υπογραμμίζει ότι «το μέγεθος και η φύση του έργου θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Οι αρχαιολογικές θέσεις θα πληγούν άμεσα, εφόσον βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση και οπτική επαφή με τη βιομηχανική μονάδα. Επίσης, θα μετατρέψει μια εύφορη αγροτική περιοχή σε βιομηχανική ζώνη με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και το υπέδαφος της περιοχής».
Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, η ENELCO AE φέρεται να έχει τροποποιήσει το εμβαδόν και το ύψος των κτιρίων, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. «Οποιαδήποτε τροποποίηση του σχεδίου ωστόσο, δεν αναιρεί τις ουσιαστικές ενστάσεις για την ανέγερση μιας μεγάλης σε έκταση ενεργειακής μονάδας σε χώρο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής βαρύτητας».