Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαιτείται θεσμική λύση για τις εργολαβίες

Παρέμβαση της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τους εργολαβικούς και διοικητικούς υπαλλήλους του ΑΠΘ

Τα νέα μέτρα και ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ οδηγούν μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων μέσα στο ΑΠΘ στο δρόμο της ανεργίας. Ηδη περίπου 350 εργολαβικοί υπάλληλοι έχουν πάρει το χαρτί της απόλυσης ενώ εκκρεμεί η διαδικασία «κινητικότητας» ή «διαθεσιμότητας» για σχεδόν 100 διοικητικούς υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ).

Χτες, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ αποφάσισαν συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη απεργία και της κατάληψης του κτιρίου διοίκησης του πανεπιστημίου.

Την ίδια ώρα η Πρυτανεία κλιμακώνει τις πιέσεις προς τους εργολαβικούς για να σταματήσουν την απεργία τους. Χτες, με αφορμή την ένταση που δημιουργήθηκε με εργαζόμενους, όταν καθηγητής της Θεολογικής Σχολής επιχείρησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με τη συμμετοχή φοιτητών για να καθαρίσουν τα σκουπίδια από τη σχολή, η Πρυτανεία βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί και πάλι στον αγώνα των εργολαβικών. Με ανακοίνωσή της αναφέρεται σε «απρόκλητη και βίαιη επίθεση έργω», σε «απαράδεκτη ενέργεια», και διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση των γεγονότων.

Παρέμβαση στις εξελίξεις πραγματοποίησε η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες.

Αναλυτικά σημειώνει: «Οι διαχειριστικές "λύσεις" που προτείνονται από την Πρυτανεία σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν τους εργαζόμενους αλλά ούτε και το ΑΠΘ. Τα δε αιτήματα για εξαίρεση από το νόμο του ενός ή του άλλου ιδρύματος, που κινούνται στη λογική "να καεί το σπίτι του γείτονα", καμία λύση δεν πρόκειται να φέρουν.

Τώρα είναι η ώρα η Πρυτανεία του ΑΠΘ να πάρει θέση μαζί με τους εργαζόμενους και να διεκδικήσει την κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων εργασίας με προσωπικό που θα δουλεύει με σχέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας. Να μην αποδεχθεί τις απολύσεις για κανένα εργαζόμενο μέσα στο ΑΠΘ. Να σταματήσει να προβάλλει τις εργολαβίες ως μόνη λύση για το πρόβλημα και να εκβιάζει τους εργαζόμενους να δεχτούν να δουλέψουν για 500 ευρώ και αβέβαιο μέλλον.

Εχει ευθύνη η Πρυτανεία γιατί έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει στην ενεργοποίηση του νόμου που κηρύσσει έκπτωτους τους εργολάβους (καταγγελία των συμβάσεων και έκπτωση των εργολάβων βάσει του άρθρου 68 παρ. 6 του Ν.3863/10) και να έχει αναλάβει, έστω προσωρινά, το ίδιο το πανεπιστήμιο τη μισθοδοσία των εργολαβικών (απευθείας πληρωμή των εργαζομένων από το πανεπιστήμιο βάσει του άρθρου 68 παρ. 4 του Ν.3863/10), όπως έγκαιρα ζητήθηκε από το Κλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαρισμού και Φύλαξης. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομούνταν το εργολαβικό κέρδος και θα είχε δημιουργηθεί προηγούμενο απευθείας πληρωμής των εργαζομένων χωρίς να υπάρχουν εργολαβίες στο ΑΠΘ (και χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός).

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ μαζί με τη διεκδίκηση από το υπουργείο άμεσης έκτακτης χρηματοδότησης (προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες για το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου) οφείλει να διεκδικήσει θεσμική λύση - με νομοθετική ρύθμιση - για μετατροπή της εργολαβικής σχέσης εργασίας σε υπαλληλική με το πανεπιστήμιο.

Για τους ΙΔΑΧ και τις επικείμενες απολύσεις τόσο η Πρυτανεία του ΑΠΘ, όσο και του ΠΑΜΑΚ και του ΤΕΙ, να μη στείλουν λίστες με τα ονόματα των υπό απόλυση εργαζομένων. Να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους όχι μόνο γιατί κανένας δεν πρέπει να χάσει τη δουλειά του αλλά και για να μην οξυνθούν παραπέρα τα χρόνια προβλήματα του ΑΠΘ και των άλλων ιδρυμάτων. Για να μην ανοίξει η πόρτα για απολύσεις και του υπόλοιπου διοικητικού και διδακτικού/ερευνητικού προσωπικού.

Η διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά μπορεί να συσπειρώσει όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση ή χώρο δουλειάς. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συσπειρωθούν μέσα στα σωματεία τους, να συντονίσουν τα βήματά τους ώστε ο αγώνας να είναι μαζικός και αποτελεσματικός».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ