Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προσφυγή στο ΣτΕ για τα Συμβούλια Διοίκησης

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 13 Πανεπιστήμια και πανεπιστημιακοί καθηγητές, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 21/9/2012 υπουργική απόφαση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ εμμέσως προσβάλλουν και το «νόμο Διαμαντοπούλου» 4009/2011 για τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Μάρτη στο ΣτΕ συζητήθηκαν 19 προσφυγές κατά υπουργικών αποφάσεων που αφορούν τις διαδικασίες εκλογής συμβούλων διοίκησης στα πανεπιστήμια. Στο μεταξύ, στο ενδιάμεσο διάστημα, έγιναν διάφορες τροποποιήσεις στο νόμο 4009/2011 με το νεότερο 4076/2012. Τώρα, οι προσφυγές στρέφονται εναντίον του νεότερου νόμου, όπως επίσης ζητούν την ακύρωση και των νέων υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές που καθιερώνουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (άρθρο 16 του Συντάγματος). Χαρακτηριστικά, σημειώνουν ότι το γεγονός πως τα εξωτερικά μέλη του Ιδρύματος επιλέγονται από τα εσωτερικά μέλη, δηλαδή από πρόσωπα που ανήκουν στην οικεία πανεπιστημιακή κοινότητα και εκλέγονται από αυτήν, δεν θεραπεύει ούτε την έλλειψη οιασδήποτε ακαδημαϊκής νομιμοποίησης, ούτε καλύπτει την αντισυνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης. Επίσης, τονίζουν ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο «παραβιάζεται η δυνατότητα όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητος να λάβουν ως εκλόγιμοι, μέρος στην εκλογή του πρύτανη, αφού γίνεται με την επίμαχη διαδικασία και με απόφαση του συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν μη ακαδημαϊκά μέλη».

Οσον αφορά το προβλεπόμενο εκλογικό σύστημα (ηλεκτρονική ψήφος) οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι είναι πολύπλοκο και δεν μπορεί να ελέγξει την καταμέτρηση ούτε η αρμόδια Εφορευτική Επιτροπή ούτε και τα δικαστήρια αν κάποιος προσφύγει σ' αυτά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ