Κυριακή 18 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Λίβανο η Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
  • Πραγματοποιείται στις 22 - 25 Νοέμβρη στη Βηρυτό
  • Θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
  • Εως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 60 κόμματα από όλο τον κόσμο

Από τις εργασίες της 13ης Διεθνούς Συνάντησης πέρσι στην Αθήνα
Από τις εργασίες της 13ης Διεθνούς Συνάντησης πέρσι στην Αθήνα
Στη Βηρυτό του Λιβάνου θα πραγματοποιηθεί φέτος η 14η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από τις 22 έως τις 25 Νοέμβρη. Το θέμα της Συνάντησης θα είναι: «Δυναμώνοντας τους αγώνες ενάντια στην εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, για την ικανοποίηση των κοινωνικοοικονομικών - δημοκρατικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των λαών, για το σοσιαλισμό».

Το ΚΚΕ, που φιλοξένησε την προηγούμενη 13η Διεθνή Συνάντηση στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε πέρσι το Δεκέμβρη, θα συμμετάσχει στη Συνάντηση της Βηρυτού με αντιπροσωπεία της οποίας επικεφαλής θα είναι η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στην αντιπροσωπεία, επίσης, θα συμμετάσχουν: Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Στις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης έχουν ήδη δηλώσει έως τώρα τη συμμετοχή τους 60 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλον τον κόσμο.

Tο KKE, μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες κι έχει πάρει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, για τη χάραξη επαναστατικής στρατηγικής. Στην κατεύθυνση αυτή, το 1998 ξεκίνησε τις Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ, που βρήκαν μεγάλη και θερμή ανταπόκριση κι από δεκάδες άλλα ΚΚ, που καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα οι κομμουνιστές να μπορούν να ανταλλάσσουν εκτιμήσεις, να συζητούν τις εξελίξεις και τα καθήκοντα που βρίσκονται μπροστά, να ανταλλάσσουν πείρα, αλλά και να συντονίζουν την κοινή δράση.

Οι Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ καθιερώθηκαν σαν ένα σημαντικό διεθνές γεγονός για το κομμουνιστικό κίνημα και δε διοργανώνονται πλέον από ένα ΚΚ, αλλά από μια Ομάδα Εργασίας ΚΚ και μετά από την Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκαν επί 7 συνεχή χρόνια, συνεχίστηκαν σε Λισαβόνα (Πορτογαλία), Mινσκ (Λευκορωσία), Σάο Πάολο (Βραζιλία), Νέο Δελχί (Ινδία), Τσουάνι (Νότια Αφρική). Μετά από την περσινή επιστροφή της Διεθνούς Συνάντησης στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν 77 Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα φέτος είναι η σειρά της Βηρυτού, όπου τη Συνάντηση φιλοξενεί το Λιβανέζικο ΚΚ.

Στο πλαίσιο των Διεθνών Συναντήσεων των ΚΚ, εδώ και χρόνια, κυκλοφορεί το Ενημερωτικό Δελτίο των ΚΚ, που εκδίδεται στα Αγγλικά, ενώ έχει αναπτυχθεί το σύστημα ταχείας αλληλοενημέρωσης των ΚΚ μέσα από την ιστοσελίδα του SOLIDNET(www.solidnet.org), όπου κάθε ΚΚ μπορεί να δημοσιοποιεί τις ενέργειές του, τις εκτιμήσεις και τα ντοκουμέντα του.

Επιπλέον, στη βάση των κοινών δράσεων που συμφωνούνται στις Διεθνείς Συναντήσεις, τα ΚΚ αναπτύσσουν κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στον αντικομμουνισμό, για την ενίσχυση της αλληλεγγύης στους εργατικούς αγώνες, την ενίσχυση των διεθνών αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων, την αλληλεγγύη με τη σοσιαλιστική Κούβα, με λαούς που αγωνίζονται, όπως είναι ο λαός της Παλαιστίνης.

Από την άποψη αυτή, οι Διεθνείς Συναντήσεις προσφέρουν τη δυνατότητα ανταλλαγής πείρας και απόψεων ανάμεσα στα Κομμουνιστικά Κόμματα που συμμετέχουν καταγράφοντας τα ζητήματα ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης που απασχολούν το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ