Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δραματική η κατάσταση στις δομές Πρόνοιας

Με γονείς και εργαζόμενους συναντήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, περιοδεύοντας σε μονάδες Ειδικής Αγωγής και Χρόνιων Παθήσεων

Από την επίσκεψη στη Μονάδα Χρόνιων Παθήσεων στον Αμπελώνα
Από την επίσκεψη στη Μονάδα Χρόνιων Παθήσεων στον Αμπελώνα
Να αναπτυχθεί σκληρή αντίσταση και ανυπακοή, με επίκεντρο τις δομές Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής και τη συμπαράσταση όλου του λαού, του Εργατικού Κέντρου και των αγωνιστικών μαζικών φορέων της Λάρισας, κάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής περιοδείας της στο Κέντρο Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία «Αριστεύς», σε Ειδικά Σχολεία στη Γιάννουλη και στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων «Αριστεύς» στον Αμπελώνα .

Εργαζόμενοι στις δομές και γονείς ατόμων με αναπηρία --που επιφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ-- αναφέρθηκαν «από καρδιάς» στα δραματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν στον ευαίσθητο τομέα της Πρόνοιας και στις καθημερινές μάχες που καλούνται να δώσουν για να διατηρηθούν κι αυτές οι ελάχιστες υπηρεσίες.

Είναι χαρακτηριστικό, πως από τα χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που υπάρχουν στο νομό, στις δομές της Γιάννουλης και του Αμπελώνα φιλοξενούνται μόλις 300 άτομα, ενώ πολλά είναι τα παιδιά και οι νέοι που μένουν από φέτος κλεισμένοι στα σπίτια τους, επειδή κόπηκε το κονδύλι μεταφοράς τους από και προς τον τόπο κατοικίας τους.

Επιπλέον, τόσο τα ειδικά σχολεία, όσο και οι ιδρυματικές δομές «Αριστεύς» κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση ή ρεύμα, επειδή δεν επαρκούν τα χρήματα για να πληρώσουν. Ταυτόχρονα, πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων κρέμεται ο πέλεκυς της απόλυσης, στα πλαίσια των απολύσεων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Αυτό θα σημάνει το κλείσιμο των δομών», είπαν κατηγορηματικά οι εργαζόμενοι, ενώ τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής «ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια» στην περιοχή της Λάρισας.

Επίσης στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων, όπου φιλοξενούνται έγκλειστοι ασθενείς, δεν υπάρχει κανένας γιατρός και οι ανάγκες καλύπτονται από το υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου!

Αγωνιστική απειθαρχία στην πράξη

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τη διοίκηση, εργαζόμενους και γονείς να δείξουν στην πράξη αγωνιστική απειθαρχία και ανυπακοή στις πληρωμές για τα λειτουργικά έξοδα των δομών Πρόνοιας και των Ειδικών Σχολείων, τα οποία, όπως είπε, πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση.

Αυτός ο αγώνας, πρόσθεσε, πρέπει να εξαπλωθεί και να γνωρίσει τη συμπαράσταση όλου του λαού της Λάρισας, όλων των συνδικάτων και των αγωνιστικών μαζικών φορέων, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να πληρώνουν φορολογία για τα ακίνητα που φιλοξενούν τις δομές, λες και πρόκειται για επιχειρήσεις ή ξενοδοχειακές μονάδες που βγάζουν κέρδη.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως όλες οι δημόσιες δομές Πρόνοιας της χώρας καλύπτουν μια μικρή μειοψηφία ατόμων με αναπηρία και χρόνια πασχόντων και εσκεμμένα δεν υπάρχει καταγραφή των αναγκών, παρότι υπάρχουν οι κρατικοί μηχανισμοί για να γίνει. Πρέπει και υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν δημόσιες και δωρεάν δομές, που θα καλύπτουν όλα τα ΑμεΑ και θα ανακουφίζουν την οικογένειά τους, σημείωσε.

Οπως κατήγγειλε γονιός που το παιδί του φοιτά στο Ειδικό ΤΕΕ στη Γιάννουλη, υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά με αναπηρία κλεισμένα στα σπίτια και η Πολιτεία συνειδητά τα κρύβει «γιατί μετράει παράδες». Η Αλέκα Παπαρήγα ανέδειξε ακόμη την ανάγκη η εμπειρία και η γνώση που παράγεται από τους εργαζόμενους σε δομές Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής να μεταφέρεται, να βγαίνουν συμπεράσματα, αλλά και να υπάρχει διασύνδεση αυτών των δομών με Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που έχουν αντίστοιχο αντικείμενο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ