Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέα επεισόδια στον καυγά για το ελληνικό χρέος

Οι συνολικές αντιθέσεις στα ζητήματα διαχείρισης της κρίσης πίσω από τις κόντρες

Στον πόλεμο για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και κατ' επέκταση της κρίσης στην Ευρωζώνη, μπαίνουν πιο δυναμικά και άλλες χώρες μέλη του ΔΝΤ
Στον πόλεμο για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και κατ' επέκταση της κρίσης στην Ευρωζώνη, μπαίνουν πιο δυναμικά και άλλες χώρες μέλη του ΔΝΤ
Συντηρείται και οξύνεται η κόντρα ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Το ζήτημα συνδέεται άμεσα με τις αντιθέσεις τους γύρω από το μείγμα διαχείρισης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων δέκα χωρών στο ΔΝΤ, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, εκτίμησε ότι «μια κάποια μορφή επιπρόσθετης υποστήριξης ή ελάφρυνσης του χρέους προερχόμενη από το δημόσιο τομέα της Ευρωζώνης θα είναι μάλλον απαραίτητη» αν επιμηκυνθεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Η παρέμβασή του είναι ενδεικτική των πιέσεων που ασκούν ανταγωνιστικές προς τη Γερμανία οικονομίες - μέλη του ΔΝΤ, να αναλάβει η Ευρωζώνη και ιδιαίτερα η γερμανική αστική τάξη μεγαλύτερο μερίδιο από το κόστος που συνεπάγεται η καταστροφή κεφαλαίου σε συνθήκες κρίσης. Ο ίδιος απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε επιπλέον στήριξη στην Ελλάδα από το ΔΝΤ, λέγοντας ότι το Ταμείο «έχει ήδη δανείσει τεράστια χρηματικά ποσά στην Ελλάδα (...) και δεν θα υποστήριζα κανένα αίτημα αύξησης της υποστήριξης του ΔΝΤ στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της Γερμανίας, ο Κλάους - Πέτερ Βιλς, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, επικεφαλής για τα δημοσιονομικά, εκτίμησε μιλώντας στην «Handelsblatt» ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα «είναι θέμα χρόνου». «Εδώ και καιρό προετοιμάζει το ΔΝΤ την έξοδό του» είπε και υπενθύμισε ότι η συμμετοχή του Ταμείου στα προγράμματα στήριξης του EFSF αναφέρεται ως «επιδίωξη» στα όσα διέπουν τη λειτουργία του μηχανισμού.

Μάχη χαρακωμάτων

Θέση στη διαμάχη για τη διαχείριση του χρέους πήρε και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα και μίλησε σε εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Μιλώντας στο «Dow Jones Newswires», ο επικεφαλής του IIF υποστήριξε ότι «υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για τη μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια προς την Ελλάδα τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και από το EFSF και το ΔΝΤ θα πρέπει επίσης να μπει στην εικόνα». Πρότεινε ακόμα να επεκταθεί ο χρονικός ορίζοντας των ωριμάνσεων γι' αυτά τα δάνεια και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του σχεδίου μείωσης του χρέους με επαναγορά ομολόγων, λέγοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο το πού θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνει αυτό.

Σύμφωνα εξάλλου με τον οίκο «Moody's», οι αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους δεν επιτυγχάνουν πάντα να μειώσουν αποτελεσματικά τα επίπεδα του χρέους. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο καπιταλιστικός «οίκος» επιβεβαιώνουν ότι οι κρίσεις στην οικονομία δεν είναι «κρίσεις χρέους», αλλά καραμπινάτες κρίσεις του καπιταλισμού, η διαχείριση των οποίων δυσκολεύει από τα μεγάλα δημόσια χρέη, που είναι όμως όρος αναγκαίος για να γίνει καπιταλιστική ανάπτυξη.

Εξετάζοντας 31 περιπτώσεις κρατών που αναδιάρθρωσαν τα χρέη τους, ο «οίκος αξιολόγησης» κατέληξε ότι την περίοδο 1997 - 2012 τα ονομαστικά επίπεδα χρέους αυξήθηκαν στις μισές περιπτώσεις ανταλλαγής κρατικού χρέους, ενώ κατά μέσον όρο οι χώρες που διευθέτησαν το χρέος τους εξήλθαν με αναλογία χρέους προς ΑΕΠ μόλις 5% χαμηλότερα από ό,τι πριν την αναδιάρθρωση. Στο 50% των περιπτώσεων τα επίπεδα του χρέους αυξήθηκαν κατά πολύ. Για την Ελλάδα ο οίκος σημειώνει ότι παρά το μεγάλο «κούρεμα» η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 179% στα τέλη του 2012, ήτοι 8% υψηλότερα από το 171% που ήταν στα τέλη του 2011.

Ζόρια στις ΗΠΑ

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, τα ζόρια στη διαχείριση της κρίσης μεγαλώνουν, παρά το «άλλο μείγμα» που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ομπάμα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία, εάν η χώρα οδηγηθεί στο τέλος του έτους στο δημοσιονομικό βράχο των φορολογικών αυξήσεων και των περικοπών των κρατικών δαπανών, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της τράπεζας.

«Υπάρχει ένα όριο στο τι μπορούμε να κάνουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας, Ρίτσαρντ Φίσερ, στην τηλεόραση του CNBC. Η κυβέρνηση Ομπάμα και οι ρεπουμπλικάνοι έχουν 47 ημέρες προθεσμία για να συμφωνήσουν στον περιορισμό του ελλείμματος της χώρας ή να επιλέξουν τις μαζικές αυξήσεις φόρων και τις περικοπές στις δαπάνες, που όπως εκτιμάει η Fed, θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τα δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ