Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΖΗΤΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Στρώνουν το χαλί στα επόμενα μέτρα

Στρογγυλό τραπέζι ΣΕΒ - ιδρυμάτων και φορέων του κεφαλαίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ

Συζήτηση με θέμα: «Φορολογικό Σύστημα: Μέτρα ή Μεταρρύθμιση;» διοργάνωσαν, προχτές Πέμπτη, το ΙΟΒΕ (όργανο των βιομηχάνων του ΣΕΒ), από κοινού με τους ΕΛΙΑΜΕΠ, Κίνηση Πολιτών, Διεθνή Διαφάνεια, την εταιρεία Κάντορ, σε «συνεργασία» με τη Megaron Plus.

Η «πρωτοβουλία» των παραπάνω...ευαγών ιδρυμάτων του κεφαλαίου, με την εποικοδομητική συμμετοχή εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται ενόψει της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου από τη συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με το οποίο ετοιμάζουν μπαράζ από νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών, τη παραπέρα διάλυση των «φοροελαφρύνσεων», τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους και φτωχομεσαίους αγρότες κ.ά.

Μέτρα όπως τα παραπάνω κρύβονται πίσω από τη λεγόμενη απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την οποία με φραστικές διαφοροποιήσεις στήριξαν οι προσκεκλημένοι ομιλητές.

Συγκεκριμένα:

Ο εκπρόσωπος του ΙΟΒΕ Χ. Κυριαζής, εστίασε στην «ανάγκη» για την «αντικατάσταση των φοροαπαλλαγών από εκπτώσεις φόρου». Για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού «πρότεινε» αυτό που ετοιμάζει και η συγκυβέρνηση, την «απαλλαγή κάτω από το όριο διαβίωσης». Και από την άλλη μπάντα την «ενθάρρυνση για διανομή κερδών και ανάπτυξη της έρευνας», μέτρα δηλαδή που έρχονται να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «φορολόγηση από τους ΟΤΑ», δηλαδή τα διάφορα χαράτσια στους δημότες, θα «πρέπει να διακρίνονται από την ανταποδοτικότητα».

Ο τομεάρχης «ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας» και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, εστίασε στην ανάγκη να «υπάρχει ενιαίος τρόπος φορολόγησης για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος», προσθέτοντας ότι το «ίδιο πρέπει να συμβεί και για τις εταιρείες, ανεξαρτήτως των χαρακτηριστικών τους». Τέτοιου είδους θέσεις και απόψεις όχι μόνο δεν έχουν την παραμικρή οσμή ...αριστερής πρότασης, αλλά είναι επιλογές βγαλμένες από τα κιτάπια του κεφαλαίου, επιταγές που η συγκυβέρνηση ετοιμάζει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή. Το εισόδημα των φυσικών προσώπων, είτε μισθός και σύνταξη, είτε κέρδη από μετοχές και μερίσματα, είτε κάποιο μικρό ή μεγάλο εισόδημα από νοίκι, θα φορολογείται, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, με «ενιαίο τρόπο και ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος», δηλαδή με βάση μια φορολογική κλίμακα. Η ενιαία φορολόγηση για τις εταιρείες «ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά τους» που υποστηρίζει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ταυτόχρονα και το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η συγκυβέρνηση. Το όποιο φραστικό περιτύλιγμα, για ...«ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά τους», είναι μια θέση αντιδραστική που συμβάλει στην άμεση ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, αφού στην πράξη μεταφράζεται τόσο με την κατάργηση του αφορολόγητου των αυτοαπασχολούμενων, όσο και τη φορολόγηση του μικρού μπακάλικου της γειτονιάς με την πολυεθνική, στον τομέα των τροφίμων. Πρακτικά η πρόταση οδηγεί στην «ενιαία» φορολόγηση του μεροκάματου που βγάζει ο μπακάλης, με τα υπερκέρδη της πολυεθνικής. Ο Γ. Σταθάκης υποστήριξε πως το «ελληνικό φορολογικό σύστημα έχει μεν ευρωπαϊκή δομή, αλλά απέχει πολύ στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του», με «ροπή στην φοροαποφυγή». Υποστήριξε ακόμη πως με «διάφορες προφάσεις ποτέ δεν επιδιώχθηκε πραγματική μεταρρύθμιση».

Στο ίδιο κλίμα και ο πρώην τραπεζίτης Β. Ράπανος που σημείωσε πως «μέχρι τώρα δεν έχει γίνει προσπάθεια για ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση», κάνοντας λόγο για «οριακές αλλαγές που έχουν βαπτιστεί μεταρρυθμίσεις»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ