Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προς αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά

Ζητούμενο η προσαρμογή με την ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, προς όφελος των μονοπωλίων του κλάδου

Την αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προωθούν κυβέρνηση και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) «εν όψει των υποχρεώσεων συμμετοχής της χώρας μας στην ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά», όπως σημειώνεται επακριβώς στην ανακοίνωση της Αρχής με την οποία μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 30 του Νοέμβρη, σχετική μελέτη που περιγράφει και αξιολογεί 3 βασικά σενάρια αλλαγών. Η αναδιάρθρωση της εσωτερικής αγοράς είναι απαίτηση και των ντόπιων ενεργειακών επιχειρήσεων, που εκτός από την αύξηση των κερδών τους, προσδοκούν ακόμη περισσότερα οφέλη από τη δυνατότητα σύνδεσης με τις αγορές άλλων χωρών, ιδίως μετά την επέκταση του Δικτύου Μεταφοράς για πώληση της παραγόμενης ενέργειας από το Αιγαίο, την Κρήτη και ακόμη παραπέρα, στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο, η προσαρμογή με την ενιαία αγορά, με το λεγόμενο «Target Model» που κι αυτό βρίσκεται υπό διαμόρφωση, ενέχει κόστη, νέους μεθόδους αγοραπωλησίας της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι ανεξάρτητες διμερείς συμβάσεις παραγωγών - προμηθευτών, αναδιαρθρώνει και τους τρόπους «αναπλήρωσης» κόστους, με τους οποίους έχουν θησαυρίσει αρκετοί ιδιώτες παραγωγοί στην Ελλάδα (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους κ.λπ.).

Με τη ...σιγουριά που δίνει η ασκούμενη πολιτική, ότι κάθε πρόσθετο επιχειρηματικό κόστος της μετάβασης θα καλυφθεί με νέες επιβαρύνσεις στα λαϊκά νοικοκυριά, η σχετική μελέτη θέτει προς συζήτηση 3 σενάρια: Προσαρμογή του σημερινού μοντέλου με ελάχιστες αλλαγές. Ενέχει τον κίνδυνο να μην αποφέρει το ζητούμενο αποτέλεσμα, αλλά έχει μικρότερο κόστος. Υιοθέτηση του μοντέλου της Βορειοδυτικής Ευρώπης, που κρίνεται και ως το πιο κοντινό στις απαιτήσεις της ενιαίας αγοράς, με πλήρη κατάργηση της ημερήσιας αγοράς. Απαιτεί και τις μεγαλύτερες αλλαγές, μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής, αλλά είναι πιο αποδοτικό ως προς τις συνδέσεις. Υβριδικό μοντέλο. Εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες, όπως στην Ισπανία, «όπου διατηρείται μη υποχρεωτική οργανωμένη ημερήσια αγορά, ως συμπληρωματικός μηχανισμός πρόσβασης στην αγορά για τις μονάδες εκείνες που δεν έχουν συνάψει διμερείς συμβάσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ