Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Διευρύνεται επικίνδυνα η ψαλίδα τιμών - μισθών

Η κατάργηση της επιδότησης στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης εκτίναξε τον πληθωρισμό τον Οκτώβρη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβρη, στο 0,8%, έναντι αύξησης μόλις 0,1% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σε ετήσια βάση (Οκτώβρης '12 προς Οκτώβρης '11) ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 1,6%, έναντι αύξησης 3% που σημειώθηκε πέρυσι.

Αλλά και αυτά τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού - αν λάβουμε υπόψη το φονικό συνδυασμό της κατεδάφισης μισθών και συντάξεων και της ανόδου της φορολογικής επιβάρυνσης, που έχει οδηγήσει σε ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων τα δύο τελευταία χρόνια - ωχριούν, όταν παρατηρήσει κανείς τις επιμέρους ομάδες δαπανών που επηρεάζουν άμεσα το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων.

Η ομάδα «στέγαση», δηλαδή οι δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών κατά μέσο όρο σημείωσε μέσα σε ένα μόλις χρόνο διψήφια άνοδο, κατά 13,2%, λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Ειδικότερα, η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της κατάργησης της επιδότησης της φορολογίας, αυξήθηκε κατά 30,1% σε ένα μόλις μήνα και κατά 45,2% στη διάρκεια ενός χρόνου. Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 17% και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 16,3%. Με δυο λόγια, η τρικομματική κυβέρνηση της ολιγαρχίας, κόβει όλους τους δρόμους στα λαϊκά νοικοκυριά, να χρησιμοποιήσουν φθηνά θερμαντικά μέσα τη φετινή χειμερινή περίοδο. Οι σχετικά φθηνοί τρόποι θέρμανσης, προσφέρονται θυσία στη «δημοσιονομική εξυγίανση» και στους επίδοξους ιδιώτες «επενδυτές» της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ.

Πέραν τούτου, η ομάδα «μεταφορές» σημείωσε ετήσια αύξηση 3%, λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα των αυτοκινήτων (6,6%), τα τέλη κυκλοφορίας (9,7%) και τα εισιτήρια των αεροπλάνων (16%).

Ετήσια άνοδο 1,9% σημείωσαν οι τιμές και στην ομάδα «ένδυση και υπόδηση», ενώ στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» αυξήθηκαν κατά 1%. Αν και φαντάζει «μικρή» διόλου είναι η τελευταία αυτή αύξηση, σε περιόδους μάλιστα που οι μισθοί καταρρέουν. Η ψαλίδα τιμές - μισθοί τα τελευταία 3 χρόνια έχει διευρυνθεί υπέρμετρα. Οι διάφορες τιμές από τον περσινό Οκτώβρη μέχρι φέτος σημείωσαν αύξηση σε:

  • γαλακτοκομικά - αυγά 1,7%
  • ψάρια γενικά 1,5%
  • κρέατα γενικά 1,7%
  • λαχανικά νωπά 3%
  • πατάτες νωπές 9,4%!

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ