Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Κλιμακώνει τις απειλές για να περάσει το αντιλαϊκό πακέτο

Με διάφορες παραλλαγές αναπαράγει το ψευτοδίλημμα «μέτρα ή πείνα»

Ο πανεργατικός - παλλαϊκός ξεσηκωμός για την καταψήφιση των μέτρων πρέπει να γίνει η αφετηρία της λαϊκής αντεπίθεσης
Ο πανεργατικός - παλλαϊκός ξεσηκωμός για την καταψήφιση των μέτρων πρέπει να γίνει η αφετηρία της λαϊκής αντεπίθεσης
Το σύνθημα για την «τελική έφοδο» προκειμένου να ψηφιστούν και να υλοποιηθούν τα εξοντωτικά μέτρα έδωσε ο πρωθυπουργός. Με γραπτή του δήλωση χτες, ο Αντ. Σαμαράς ανακήρυξε το τέλος των διαβουλεύσεων με την τρόικα και επιδίωξε να στείλει μήνυμα κλιμάκωσης της μετωπικής επίθεσης κατά του λαού, με συσπείρωση όλων των δυνάμεων της συγκυβέρνησης και της πλουτοκρατίας.

Στη δήλωσή του, ο Αντ. Σαμαράς, έμμεσα πλην σαφώς, παραδέχθηκε ότι οι συνεννοήσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες, αποσκοπούσαν κυρίως στη χειραγώγηση και την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων των λαϊκών στρωμάτων. Από τη σκοπιά αυτή, ό,τι ήταν να δώσουν το έδωσαν και πλέον ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην τελική φάση, βομβαρδίζοντας ανελέητα το λαό με τρομοκρατικά διλήμματα.

«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, θέλοντας να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση έσωσε το λαό από τα χειρότερα!

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Εφ' όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα βγει από την κρίση». Ο πρωθυπουργός επισείει σταθερά το «τυράκι» της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στο σύνολό τους στις τράπεζες και τους δανειστές. Παρουσιάζει δηλαδή τη στρατηγική σωτηρίας της πλουτοκρατίας ως μονόδρομο για το λαό, συμπληρώνοντας στο ίδιο μήκος κύματος ότι «πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία».

Κινδυνολογώντας ασύστολα, για να εκβιάσει τον χρεοκοπημένο λαό, είπε ακόμα: «Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο, το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος». Στο ίδιο πνεύμα, αναρωτήθηκε με έμφαση «πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη, από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα - από πολιτική άποψη», οξύνοντας το ψευτοδίλημμα «μέτρα ή πείνα».

Ολα σε ένα άρθρο

Νωρίτερα, ο Γ. Στουρνάρας, μετά από συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαίωσε ότι το κυβερνητικό επιτελείο είναι έτοιμο να προχωρήσει τόσο στην κατάθεση στη Βουλή του συνόλου των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών σε ένα άρθρο, όσο και του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερη ημερομηνία για κατάθεση των μέτρων στη Βουλή είναι η Δευτέρα 5 Νοέμβρη.

Ο ίδιος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για νέους συμβιβασμούς με την τρόικα στα εργασιακά, όπως και το σενάριο να μετατεθεί σε «δεύτερο χρόνο», δηλαδή το Μάρτη, η ψήφισή τους. Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία ότι τα εργασιακά μπορεί να πάνε μαζί με το νόμο για τον κατώτατο μισθό την ερχόμενη άνοιξη, δήλωσε ότι «δεν έχω τέτοια εικόνα», επαναλαμβάνοντας ότι «όλα θα πάνε μαζί την επόμενη εβδομάδα» και ότι «δεν υπάρχει κι άλλη δυνατότητα».

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει να ανησυχεί για την ψήφιση των μέτρων και τη στάση των άλλων κυβερνητικών εταίρων, παρά τις φραστικές αντιδράσεις και τους λεονταρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην πρωθυπουργική δήλωση, που είναι φανερό ότι αποσκοπούν στον επιμερισμό του πολιτικού κόστους.

Σήμερα συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ με τηλεδιάσκεψη. Μετά τη νέα συνεδρίαση στις 8 Νοέμβρη, αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα αναμένονται στο Γιούρογκρουπ της 12ης Νοέμβρη. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί έως τότε να έχει τελειώσει με την ψήφιση των μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ